Linkuri accesibilitate

Lecții învățate, lecții ratate. Doi ani de la prăbușirea blocului din Otaci


Otaci 2019
Otaci 2019

În 2019 un bloc de 9 etaje din Otaci s-a prăbușit. Expertiza preventivă a arătat mai multe încălcări. Blocul a fost construit cu nereguli iar întreținerea a lipsit pe parcursul ultimilor 30 de ani. Problemele respective se întâlnesc și la alte blocuri din Otaci, dar și din țară. Ce facem ca să prevenim o altă tragedie. Dacă am învățat sau nu ceva din lecția din 2019, aflați într-un nou material din seria Pur și Simplu, Moldova care va fi publicat miercuri, 2 iunie. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu cei doi realizatori ai filmului, Nicu Gușan și Liliana Botnariuc.

Interviu cu Nicu Gușan și Liliana Botnariuc, autorii documentarului Suflete și beton
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, acum doi ani un bloc de locuințe de la Otaci s-a prăbușit. Autoritățile anunțau că au pornit o anchetă penală și asta e cam tot ce știe opinia publică. Voi ați revenit acolo să vedeți cum au evoluat lucrurile sau ce v-ați propus?

Nicu Gușan: „Păi, în primul rând, cred că noi ne-am propus să vedem cum s-au descurcat oamenii care au rămas fără locuințe, ce au făcut ei în acești doi ani și, spre surprinderea noastră, am descoperit oameni care încă locuiesc cu chirie, care n-au reușit să-și cumpere o casă din banii pe care i-au primit de la stat drept despăgubiri. Și aici au intervenit mai multe probleme. În primul rând, după prăbușirea acelui bloc oamenii ne-au spus că locuințele s-au scumpit în regiune, cineva a încercat să profite de situația lor, plus la toate, oamenii au spus că, în opinia lor, locuințele au fost subevaluate și că au primit mai puțini bani decât și-ar fi dorit. Respectiv, banii primiți pentru un apartament nu au fost suficienți ca ulterior acei oameni să-și procure o casă acolo în oraș.”

Nicu Gușan și Liliana Botnariuc realizatorii filmului Pur și Simplu
Nicu Gușan și Liliana Botnariuc realizatorii filmului Pur și Simplu

Europa Liberă: Înțeleg că ați mers la cei care au avut de suferit să căutați răspunsuri. Pe cine mai vedem în film?

Nicu Gușan: „Pe de altă parte, am mers la autorități, am vrut să vedem cum autoritățile și-au schimbat atitudinea față de respectiva problemă, pentru că, așa cum știm foarte bine, guvernul, dar și autoritățile locale de acolo și-au propus să verifice toate blocurile și toate clădirile multietajate, astfel încât să nu mai admită repetarea unui scenariu asemănător. Bine, au evaluat blocurile, au identificat acolo unde era nevoie de intervenție, reparație ș.a.m.d., doar că lucrurile s-au oprit cam aici, deci nu s-a mers mai departe, nu putem spune că am văzut blocuri reparate capital sau nu putem spune că am văzut investiții majore în casele acestea vechi de 3-4 decenii.”

Filmând Pur si Simplu la Otaci, mai, 2021
Filmând Pur si Simplu la Otaci, mai, 2021

Europa Liberă: Ziceam că este și o anchetă, asta știe lumea că, după pbușirea acelui bloc, autoritățile au promis că vor găsi vinovații sau că vor încerca să facă acest lucru. Ce s-a întâmplat mai departe?

Liliana Botnariuc: „Noi am mers și am discutat cu procurora pe acest caz, Liliana Moraru. Ea ne-a spus că la scurt timp după prăbușirea de la sine a primului bloc din istoria Republicii Moldova a fost pornită o anchetă, doar că a durat cam un an până să ceară o expertiză, pentru că la o lună de la prăbușire era deja un raport preventiv care explica care ar fi cauzele preliminare ale acestei prăbușiri și după ce am fost noi și am discutat cu procurora pe caz, ne-a spus că, deși au trecut doi ani, acest raport de expertiză încă nu este gata și așteaptă să se anunțe rezultatele.”

Europa Liberă: Ce ați înțeles voi din această situație, autoritățile încă caută răspunsuri, oamenii, din câte înțeleg, nu au reușit să se pună pe picioare?

Nicu Gușan: „O parte dintre ei, o bună parte din ei, ca să fim corecți...”

Liliana Botnariuc: „Spunea și Nicu că, după prăbușirea acelui bloc, prețurile au crescut la apartamente și din această cauză unii dintre foștii locatari și-au cumpărat apartamente în Ucraina, pentru că acolo ar fi mai ieftine. Am discutat inclusiv la telefon cu câțiva dintre acei locatari, pe câțiva i-am găsit acolo pe loc în Otaci, am fost la soții Pleșco, care locuiesc într-o anexă, care a fost construită de fiica lor. Am discutat de asemenea cu o mamă cu doi copii, care a reușit să-și cumpere o casă la un preț mai mic și acum fac reparație. Spun că a fost foarte greu să o ia de la zero.”

Europa Liberă: Înțeleg că nu au depășit încă această situație și de asta mă întreb: au fost ei deschiși să-și spună povestea, să-și amintească, să primească pe cineva străin în casa lor și să le zică cum se descurcă?

Liliana Botnariuc: „Chiar femeia despre care spuneam, mamă a doi copii, a spus că-i este greu chiar și peste doi ani și a început să plângă, pentru că nu a putut să depășească. Una dintre fiicele ei, care are 15 ani, s-a născut și a trăit în acel bloc, acolo este toată copilăria și adolescența ei, acolo-i sunt amintirile și o mare parte din lucruri pe care nu au mai putut să le mai recupereze...”

Clădiri în ruină la Otaci, mai, 2021
Clădiri în ruină la Otaci, mai, 2021

Nicu Gușan: „Au fost și oameni care au refuzat să vorbească pe acest subiect în fața camerei și cumva îi înțeleg. Din discuția pe care am avut-o cu ei, era evident că oamenii încă sunt furioși și supărați, încă nu au reușit să treacă peste această tragedie, motivând că, indiferent de ce ar mai spune, indiferent cu cine ar mai vorbi, oricum strigătul lor sau cumva durerea lor nu este înțeleasă de autorități de la care ei s-ar fi așteptat să intervină și chiar au refuzat să vorbească cu noi la cameră, să-și spună la cameră povestea și cum se descurcă după doi ani.”

Europa Liberă: Oamenii din împrejurimi care au văzut ce s-a întâmplat și trăiesc în blocuri asemănătoare cu cel care s-a prăbușit, ei nu se tem pentru viața lor, se simt în siguranță, nu caută și ei să vadă dacă casa lor este sigură?

Problema, de fapt, a pornit acum mai mult de trei decenii, când acele case au fost date în folosință

Nicu Gușan: „Unul dintre motivele pentru care am revenit la acest subiect și am mers, iată, la doi ani, din nou la Otaci a fost inclusiv acesta – să vedem ce fac oamenii din blocuri similare și dacă cumva pe ei i-a pus în gardă ceea ce s-a întâmplat acum doi ani. În Otaci erau trei blocuri cu nouă etaje, au rămas două dintre ele, construite după același proiect, în aceiași ani, practic, de aceiași oameni și locatarii, proprietarii de acolo, chiar dacă știu că blocul în care locuiesc are o bună parte din problemele care s-au găsit și la blocul acela care s-a prăbușit, ei continuă să locuiască în acele case, autoritățile știu despre ele, dar strâng din umeri, ori fac trimitere la insuficiența de resurse, oameni ș.a.m.d., ca să intervină acolo și responsabilitatea este pasată cumva între proprietari și autorități locale. Problema, de fapt, a pornit acum mai mult de trei decenii, când acele case au fost date în folosință oamenilor fără sau cel puțin noi acum nu mai știm dacă a fost sau nu un act de dare în exploatare, dacă a fost o comisie care, într-adevăr, să verifice calitatea lucrărilor și calitatea blocului când a fost dat în exploatare.”

Europa Liberă: Înțeleg că aduceți în prim-plan un subiect care deocamdată are mai multe întrebări decât răspunsuri și poate că dacă nu se prăbușea acel bloc...

Liliana Botnariuc: „Unul dintre eroii materialului nostru este un fost locatar din blocul prăbușit, care s-a mutat într-o clădire geamănă celei prăbușite și fiica lui a fost ultima persoană care a fost scoasă înainte de tragedie...”

Nicu Gușan: „...cu o jumătate de oră înainte...”

Liliana Botnariuc: „Da, exact. Și blocul în care locuiește acum are probleme destul de grave, pentru că am fost împreună cu inspectorul principal, Igor Bordian, cel care a și scos oamenii înainte de tragedie acum doi ani, și acest bloc prezintă risc de prăbușire din ceea ce spunea el. Unii dintre oameni își dau seama despre aceste probleme, alții nu prea.”

Nicu Gușan: „Oamenilor în continuare le vine greu să creadă că un bloc de nouă etaje se poate prăbuși de la sine.”

Europa Liberă: Chiar dacă s-a întâmplat...

Nicu Gușan: „Da, chiar dacă s-a întâmplat. Inclusiv inspectorul ne vorbea că este greu să crezi că un bloc de nouă etaje se poate prăbuși de la sine și, chiar dacă s-a întâmplat deja, la fel oamenii tind să creadă că blocul lor este veșnic și faptul că acolo nu s-a făcut nicio reparație capitală în 30 de ani, faptul că acolo nu s-a schimbat nicio țeavă în 30 de ani, ei oricum consideră că blocul lor va sta în picioare în continuare.”

Clădire din perioada sovieetică din Otaci, mai, 2021
Clădire din perioada sovieetică din Otaci, mai, 2021

Liliana Botnariuc: „Și a trebuit ca să se prăbușească un bloc ca abia după asta să se ia niște măsuri. În acest an se termină de demolat un bloc locativ cu cinci etaje de la Lipcani...”

Nicu Gușan: „Una dintre puținele urmări pozitive...”

Liliana Botnariuc: „...un bloc în care locuiau oameni și erau supuși pericolului și abia după ce s-a văzut ce tragedie s-a întâmplat, statul a alocat bani și li s-au cumpărat apartamente acelor locatari. Dar a fost o problemă despre care autoritățile spuneau că tot se aducea în discuție de-a lungul cam a 10 ani, da?”

Nicu Gușan: „Primarul din Lipcani a povestit că timp de 12 ani, an de an, a solicitat bani pentru demolarea acelui bloc cu cinci etaje și de fiecare dată se găseau scuze ca să nu se aloce acei bani, ca acei oameni să nu fie evacuați de acolo, dar după ce s-a întâmplat tragedia de la Otaci, imediat s-au găsit bani pentru demolarea clădirii și pentru despăgubirea locatarilor de acolo, pentru că prezenta la fel risc de prăbușire.”

Europa Liberă: Este diferită situația când ajungeți pe teren decât cea de la etapa de planificare? Se pare că ați pornit să găsiți răspunsuri la o problemă, dar ați dat peste multe alte probleme?

Liliana Botnariuc: „E diferită decât la etapa de planificare, inclusiv pentru că la telefon ne-am înțeles cu mulți dintre foștii locatari care erau deschiși să vorbească în fața camerelor, dar când am ajuns acolo, mulți au refuzat și a trebuit pe loc să găsim alți locatari.”

Nicu Gușan: „Noi mergeam pe stradă și întrebam de oameni și fiecare om de acolo cunoștea un locatar, pentru că au fost 72 de apartamente în acel bloc, iar Otaciul nu este atât de mare și, respectiv, familiile acestea s-au mutat undeva. Și cam fiecare om de pe stradă pe care îl întrebam, el cunoștea o familie sau un prieten, sau un vecin care fie a locuit în blocul ăla, fie a avut pe cineva acolo.”

Nimeni nu are atribuție cu acele blocuri, de parcă ele nici nu ar exista

Europa Liberă: Și ați ținut să aveți în materialul video și locatari, și autorități, și cei care caută răspunsuri ca publicul să-și facă o imagine de ansamblu, să înțeleagă ce se întâmplă acolo?

Liliana Botnariuc: „Da. Partea interesantă este că acum 30 de ani când se construiau aceste blocuri era același arhitect-șef care este și acum în funcție. Am mers și am discutat cu el și el spune că în continuare cunoaște despre faptul că aceste clădiri nu sunt date în exploatare...”

Nicu Gușan: „...cunoaște despre problemele acelor blocuri, știe că locatarii au intervenit, inclusiv neautorizat, știe că acolo s-a improvizat un acoperiș, s-a făcut o construcție neautorizată, dar iarăși spunea că nu are suficiente pârghii legale ca să intervină și că, de fapt, primăria, autoritatea locală ar fi responsabilă de ce se întâmplă acolo, pentru că totul s-a făcut cu știrea acesteia. Deci, iarăși o pasare de responsabilități. La întrebarea: ce se întâmplă dacă se va repeta acea tragedie, cine va fi responsabil?”

Europa Liberă: Nimeni nu-și asumă?

Nicu Gușan: „Nimeni nu-i responsabil, de fapt, nici locatarii, nici primăria, nici arhitectul-șef. Deci, nimeni nu are atribuție cu acele blocuri, de parcă ele nici nu ar exista.”

Familia Pleșco din Otaci, mai 2021
Familia Pleșco din Otaci, mai 2021

Europa Liberă: Sperați că materialul video va produce efecte, aveți asemenea așteptări?

Nicu Gușan: „Ca jurnaliști, bineînțeles că de fiecare dată ne așteptăm ca materialele pe care le producem să aibă impact, și nu doar la nivel de comunități mici de oameni, dar inclusiv la nivel de autorități centrale, dacă putem spune așa. Dar, totodată, având deja o experiență, cunoaștem că de multe ori se întâmplă ca autoritățile să evite mai ales subiectele incomode sau subiectele care nu le pică bine politic și electoral. Bineînțeles că și de această dată anumite autorități au refuzat să vorbească cu noi, să ne ofere un interviu. Ne așteptăm ca și de data asta să se facă a nu vedea și să se facă a nu auzi, dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să ne facem munca.”

Europa Liberă: Cu ce ați rămas voi de la această filmare, ce v-a rămas memorabil?

Nicu Gușan: „Cu un gust amar, pentru că am văzut și acele condiții precare în care trăiesc unii oameni cu resurse minime, am văzut oameni care nu au cu ce-și asigura un trai decent, nu mai vorbesc de posibilități de a investi în blocul în care locuiesc. Și asta e trist. Am văzut iarăși aceleași autorități pasive la probleme foarte mari și asta ne duce cu gândul la faptul că am rămas, practic, în aceeași perioadă de tranziție, cu probleme moștenite încă de la Uniunea Sovietică pe care 30 de ani n-am știut cum să le gestionăm, cum să le rezolvăm și tot le ducem în cârcă până se prăbușesc peste noi.”

Liliana Botnariuc: „Pentru noi cumva e trist, pentru că au trecut doi ani de atunci și, practic, nu s-a schimbat nimic.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG