Procurorii însoțiți de poliție au făcut astăzi mai multe percheziții în ancheta achiziției a 31 de autobuze de către primăria Chișinăului, la începutul anului. Autobuzele ISUZU au fost cumpărate cu peste 78 de milioane de lei de la o firmă turcească asociată uneia moldovenești chiar dacă o firmă românească a făcut o ofertă mai puțin costisitoare. Procurorii bănuiesc că tranzacția care a mai fost scutită de TVA, s-ar fi făcut prin abuz de putere și abuz de serviciu. Fostul primar interimar Ruslan Codreanu, în mandatul căruia a avut loc achiziția, afirmă însă că suspiciunile ar fi neîntemeiate.
Fostul viceprimar Nistor Grozavu, care deținea funcția de preşedinte al comisiei de licitaţie, Vitalie Butucel, şef interimar al Direcţiei transport, în calitate de vicepreşedinte al comisiei, şi directorul interimar al Parcului de autobuze din Chişinău, Vitalie Copaci, ar fi pe lista persoanelor vizate în cadrul perchezițiilor, dar și alţi funcționari care au făcut parte din comisia de concurs.
Oamenii legii au comunicat că în cadrul dosarului penal, pornit în luna august, pentru abuz de putere şi abuz de serviciu, au fost ridicate documente, telefoane şi dispozitive de stocare a informației. Potrivit unor surse, persoanele care au statut de bănuit au fost escortate la poliție şi interogate, fără să fi fost reținute.
Ex-primarul interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, care conducea primăria când s-a făcut tranzacția prezentată de el drept una avantajoasă, spune că nu a fost citat în acest dosar pentru că nu a făcut parte din grupul celor care au deschis ofertele. El crede că anchetă penală ar fi aplicată drept mijloc de intimidare şi ar fi fost inițiată urmare a unor comenzi politice.
„S-a mers pe ideea că nu era cea mai ieftină ofertă. Erau doi ofertanți, dar criteriul de bază nu era prețul cel mai mic, aşa cum s-a speculat în presă, era preţ-calitate. Şi noi vorbim de o companie cu renume mondial care exportă în peste 50 de ţări. Iar a doua companie până în ziua de astăzi are 17 judecăți în România, că nu s-a descurcat cu criteriile, deci totul sunt doar speculații”.
Lotul de autobuze noi fusese adus în PMAN înainte să fi fost cumpărat...
Chiar dacă potrivit legislației R. Moldova de regulă sunt declarați câștigători furnizorii care propun cel mai mic preţ, Ruslan Codreanu insistă că primordiale sunt condițiile trecute în caietul de sarcini. Al doilea participant la licitaţie, o companie românească care a propus un preț per unitate mai mic cu 7 mii de euro, a contestat rezultatele concursului, iar Agenţia Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor i-a respins demersul.
Mai mulți observatori se arătaseră nedumeriți de faptul că lotul de autobuze noi fusese adus în Piaţa Marii Adunări Naţionale înainte să fi fost cumpărat, iar primarul interimar a făcut poze lângă ele, după care unitățile de transport au fost puse în circulație pe rute orășenești în plin proces de examinare a cererii depuse de contestatari.
Presa a scris că un autobuz a costat bugetul municipal în jur de 130 de mii de euro, în timp ce o unitate de transport similară produsă de aceeași companie a fost comparată de autoritățile din Duşanbe, Tadjikistan, în 2017, cu 85 de mii de euro. Autobuzele ar fi ajuns la Chişinău printr-un intermediar din Ciprul de Nord specializat pe servicii IT.
Portalul constanţa.ro scrie că un autobuz de model „Isuzu” a fost procurat de Primăria Iaşi cu 170 mii de euro şi de Primăria Constanţa - cu 211 mii euro bucata. Şi reprezentantul companiei care a livrat autobuzele la Chişinău a spus că oferta a fost convenabilă ca preţ în comparație cu sumele achitate de mai multe oraşe europene.