Linkuri accesibilitate

Liliana Nicolaescu-Onofrei: Sistemul este pregătit pentru Bacalaureat, important e să nu se politizeze


Liliana Nicolaescu Onofrei
Liliana Nicolaescu Onofrei

Socialiștii și aliații lor parlamentari se pregătesc să anuleze și în acest an bacalaureatul, liderul socialist Igor Dodon spunând vineri că pandemia a dat peste cap sistemul de învățământ, elevii și-au petrecut aproape tot anul în fața monitoarelor, prin urmare PSRM va veni cu această propunere în fața parlamentului. Deputații PSRM au spus și ei vineri că pregătesc decizia, iar Liliana Barbăroșie a stat de vorba despre această intenție cu Liliana Nicolaescu Onofrei, consiliera șefei statului pentru probleme de educație.

Interviu cu Liliana Nicolaescu Onofrei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:13 0:00
Link direct

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „În acest moment există peste 16.700 de elevi, în jur de 17 mii de elevi, și absolvenți de liceu, dar și absolvenți din anii precedenți care au scris cerere pentru a susține Bacalaureatul și, de asemenea, este important să cunoaștem că și sistemul este pregătit. La ce mă refer? Deci, noi avem Centre de Bacalaureat, care sunt bine dotate și este bine să ne dăm seama că în cazul examenelor aceste centre acomodează sau primesc mult mai puțini copii, pot primi mai puțini copii decât cei care acum sunt în programul de instruire. Și în majoritatea raioanelor noastre clasele terminale au fost chiar în regim de prezență la ore de zi cu zi. Eu comunic cu colegii din direcțiile de învățământ raionale, cu foarte mulți directori de școală, cu profesori, chiar elevii îmi mai scriu și nu putem spune că există date obiective în acest moment ca să nu fie făcut examenul. Deci, este pregătit sistemul, se poate face, important e să nu se politizeze.

În jur de 17 mii de elevi și absolvenți de liceu au scris cerere pentru a susține Bacalaureatul...

Eu îmi pun totuși speranța că actuala conducere a ministerului va insista pe ceea ce a informat și mai înainte, la începutul anului și la sfârșitul anului trecut, atunci când s-a discutat despre examenele de Bacalaureat, atât ministrul, cât și ceilalți reprezentanți ai conducerii ministerului și ai direcțiilor de profil au vorbit despre faptul că mergem, ne pregătim, facem examene de Bacalaureat, pentru că în anul trecut situația a fost cum a fost, dar s-a văzut că, totuși, nu este o soluție obiectivă și o soluție corectă, și în asemenea situație efortul copiilor nu este apreciat în mod corect.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. mai aveți speranța că poate fi împiedicată această decizie?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Eu am toată speranța și toată încrederea, pentru că specialiștii ministerului trebuie să vină cu informațiile obiective și, cum spuneam, eu comunic și cu colegii de la direcțiile de învățământ și dumnealor sunt pregătiți. Din punct de vedere tehnic, niciodată nu a fost o problemă, pentru că avem Centrele de Bacalaureat, ele se pot suplimenta, deci pot fi făcute încă câteva ca numărul de copii în centre să fie mai mic. De asemenea, pot fi făcute două Centre de evaluare în Chișinău, care să lucreze concomitent. Eu am toată siguranța că se va proceda cu analiză și, din punctul meu de vedere, nu este suficient ca să discute comisia acum doar cu ministerul, dar trebuie să discute și cu colegii de la direcțiile de învățământ din teritoriu și să vadă exact care este situația. De ce este important să existe acest examen? În afară de faptul că este o pistă pentru elevi să ajungă acolo unde își doresc, deci acei copii care își doresc să meargă la studii superioare - fie în țară, fie peste hotare - să poată să facă acest lucru.

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Obiectivitatea maximă se obține la Bacalaureat”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:01 0:00

O evaluare obiectivă la Bacalaureat este importantă și pentru partea de echitate, pentru că anul trecut - și am avut și mesaje, și am văzut și o serie de mărturisiri ale copiilor care au mers la facultate, din păcate, pentru că nu au avut 9 și sau 10 pe linie, au intrat la contract, au fost copii din alte localități, din alte licee decât cei despre care vorbesc care au avut note mai mari, însă, datorită prevederilor Codului Educației, după prima sesiune s-a văzut că, de fapt, ei nu-și meritau notele și a trebuit să revină ei la contract și cineva care era la contract și a muncit toți acești 12 ani a putut să treacă să primească bursă. Deci și din punctul de vedere al echității este foarte importantă această evaluare obiectivă. Eu aș zice că este foarte important să avem evaluarea și pentru clasa a IX-a, și pentru clasa a IV-a, evident, pentru copiii din clasa a IX-a este la fel de important, pentru că este o clasă terminală și după aceasta ei pot să meargă în funcție de ceea ce își aleg sau pot să rămână, să meargă la liceu sau să meargă în învățământul profesional-tehnic. La clasa a IV-a îmi spunea cineva deunăzi, bine, acolo chiar nu e foarte important. În situația în care suntem noi devine și mai important, niciun copil care, să zicem, nu ia note de trecere sau aprecierea de trecere la clasa a IV-a nu rămâne clasa în niciun caz. Există prevederi reglementate, ei merg mai departe în clasa a V-a, dar acum, în situația noastră, este și mai important să vedem care este nivelul copiilor și cum pot fi ajutați în continuare.”

Europa Liberă: Să ne imaginăm, totuși, că decizia va fi luată dat fiind faptul că există această majoritate în parlament și voința ei ar putea să fie în favoarea decizie de anulare a Bacalaureatului, cu ce consecințe?

Este o problemă să renunțăm la niște mecanisme de evaluare obiectivă...

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Din punctul meu de vedere, în primul și-n primul rând, este o problemă să renunțăm la niște mecanisme de evaluare obiectivă, pentru că acest lucru creează, pe de o parte, demotivare a elevilor în sistem, pentru că momentul evaluării este și unul de apreciere personală, ce am reușit să fac. În al doilea rând, există și riscul ca, așa cum ziceam, să nu poată alege copiii exact ceea ce își doresc să facă, pentru că la accederea mai departe în învățământul superior ar putea să fie un decalaj foarte mare în defavoarea copiilor care au muncit mai mult și au avut parte de aprecieri mai riguroase. Deci, iarăși o problemă de încălcare a echității și a șanselor egale și, nu în ultimul rând, încercarea de a aplica aceeași metodă ca și anul trecut sau de a găsi alte modalități să facem ca și cum un examen, dar poate nu chiar așa, în formatul clasic reglementat, cum este el reglementat în Codul Educației și în metodologiile actuale, ar putea să creeze o problemă de revenire la practici absolut negative de corupție în sistem, pentru că pot fi idei, am auzit pe cineva propunând să se facă examenul fiecare în instituția lui. Fiecare în instituția lui, atunci când noi nu avem dotare cu camere de luat vederi și nu avem posibilitatea de a urmări și de a contracara orice situație de fraudă, aceasta este o problemă. Nu am văzut încă nicio țară și niciun sistem care să obțină un rezultat mai bun în urma unor reforme și care să vrea să se întoarcă la o practică păguboasă de mai înainte.”

Europa Liberă: Deci, e limpede, nu ați opta pentru o variantă în care să se facă în instituția în care a învățat copilul acel Centru de Bacalaureat. Dar pentru o variantă mai simplă de sarcini ați opta?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Există etapa de pretestare și aceasta este etapa care dă posibilitate experților din grupurile de lucru să vadă care este situația și să ajusteze complexitatea itemilor la Bacalaureat, dacă se descoperă că este un grad de complexitate prea mare.”

Europa Liberă: S-ar putea simplifica, dat fiind faptul că s-a învățat în unele instituții la distanță?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Da. Aceasta este, totuși, o chestie absolut reglementată și există un proces prin care se poate întâmpla.”

Europa Liberă: Dacă, totuși, se ia decizia să se anuleze Bacalaureatul, ce urmează?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Sper foarte mult că nu se va întâmpla acest lucru.”

Europa Liberă: De ce? Mizați că Ministerul Educației va fi împotrivă sau de ce? De ce vă întreb? Pentru că eu n-am observat din partea ministerului eforturi de a convinge societatea că trebuie să se desfășoare aceste examene.

Au fost niște comunicate publice ale ministerului referitoare la faptul că se va face Bacalaureatul...

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Bine, eu nu aș putea să zic acest lucru, pentru că, vă ziceam, am văzut la începutul anului 2021 ce s-a zis, am văzut la sfârșitul anului trecut, au fost niște comunicate publice ale ministerului referitoare la faptul că se va face Bacalaureatul, cunosc eforturile care se fac, eu comunic cu foarte multă lume din sistem...”

Europa Liberă: Iar eu pentru că nu cunosc poate de așa eforturi, ceea ce se vede dintr-o parte, parcă așteaptă să vină o decizie politică și apoi să zică și ministerul ce părere are, nu?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Nu știu, eu sper că nu fie chiar așa.”

Europa Liberă: Să vedem. Încă o întrebare - varianta asta pe care s-a mers anul trecut, să se dea diplomă de Bacalaureat fără examen, în baza notelor acumulate în ultimii ani, e o variantă la care au apelat și alte state, ați făcut vreo analiză potrivită?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Nu am făcut o analiză la acest subiect, sper, totuși, că noi am reușit în acești ani să avem la nivel societal un pic altă valoare pentru acest examen. Adică, eu sper că în timpul anului și din 2013 încoace, timp de trei ani de liceu, copiii muncesc, cei care își doresc să muncească, ei, într-adevăr, muncesc. Și atunci, această situație poate nu a fost neapărat mult în detrimentul lor, dar în momentul în care aceste lucruri se perpetuează, vrem-nu vrem, există această doză de subiectivism care se poate întâmpla. Din păcate, atunci când comparăm mediile anuale ale copiilor în cei trei ani de liceu cu mediile de la Bacalaureat se vede clar că în evaluarea la clasă și în evaluarea în instituție încă mai avem diferențe. Deci, partea de obiectivitate maximă se obține la Bacalaureat, dacă ne uităm în total pe țară asta reiese.”

Europa Liberă: Unii copii, totuși, se vor bucura în caz că se anulează examenul. S-ar putea să fie mulți? Ce le-ați spune?

Liliana Nicolaescu-Onofrei: „Noi trebuie să ne dăm seama că acum avem situația în care trebuie să învățăm să trăim cu niște lucruri, trebuie să învățăm să fim rezilienți, rezistenți. Virusul care a venit peste noi n-o să plece peste un an și, probabil, n-o să plece nici peste doi și viața despre asta este: cum înveți să reziști la provocări. Niciodată n-o să înveți să faci lucruri tot mai complexe și să mergi mai sus și mai sus, și mai sus, dacă o să se simplifice totul și n-o să trebuiască să depui niciun efort. Deci, dacă acum te bucuri că ai obținut ceva fără să fi depus efort, poți să fii sigur că n-ai să ajungi niciodată acolo unde îți dorești.”

XS
SM
MD
LG