Linkuri accesibilitate

Lituania sprijină ideea de a trimite soldați în Ucraina. Rusia amenință că vor deveni ținte


Lituania este unul din cei mai aprigi susținători ai Kievului, pe plan diplomatic, dar și militar. În imagine: prim-ministra de la Vilnius, Ingrida Šimonytė.
Lituania este unul din cei mai aprigi susținători ai Kievului, pe plan diplomatic, dar și militar. În imagine: prim-ministra de la Vilnius, Ingrida Šimonytė.

Guvernul lituanian este deschis ideii de a trimite soldați în Ucraina, însă cu scopul de antrenare a trupelor ucrainene, a precizat prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. De cealaltă parte, Rusia a amenințat că orice militari străini care ajung în Ucraina vor deveni ținte pentru armata sa.

Prim-ministra Lituaniei a spus pentru Financial Times că țara sa, care este membră NATO și UE, este deja pregătită să trimită soldați lituanieni în Ucraina, cu scopul de a-i antrena pe colegii lor ucraineni, existând chiar și o autorizare din partea Parlamentului lituanian în acest sens. Oficial, Kievul nu a făcut însă o asemenea solicitare.

Pe de altă parte, pe pagina oficială a Președinției ucrainene a apărut o petiție ai cărei semnatari (cam 2000, miercuri după prânz) cer Ucrainei să solicite intervenția trupelor SUA, Regatului Unit și a altor țări pentru a ajuta armata ucraineană să facă față invaziei rusești. Pentru a obține un răspuns din partea președintelui Volodimir Zelenski, petiționarii trebuie să adune 25.000 de semnături.

Lituania este una dintre țările care sprijină cel mai puternic Ucraina, care se apără în fața unei invazii la scară largă a Rusiei, ce durează de peste doi ani. Țara baltică și-a exprimat anterior inclusiv deschiderea față de ideea președintelui Emmanuel Macron de a trimite trupe în Ucraina.

Poziția autorităților de la Vilnius este în contrast cu a altor state, cum ar fi Germania, care resping această idee.

Moscova reacționează furios

Șefa guvernului lituanian a mai spus că este conștientă că Rusia va vedea trimiterea trupelor în Ucraina drept o provocare, dar nu crede că răspunsul Moscovei ar ajunge până la utilizarea armelor nucleare, în ciuda antrenamentelor „tactice” ale trupelor ruse, anunțate luni.

„Dacă ne-am gândi mereu la răspunsul rusesc, atunci nu am mai trimite (Ucrainei) nimic. La fiecare două săptămâni auzim că cineva va fi bombardat nuclear”, a spus ea.

Moscova a reacționat furios la ideile exprimate de Macron privind trimiterea trupelor occidentale, în special franceze, pe frontul din Ucraina, spunând că ar putea duce inclusiv la un conflict direct între Rusia și NATO, notează Reuters.

„Am spus în repetate rânduri că o intervenție directă a forțelor NATO în acest război reprezintă un pericol imens, iar noi considerăm că este o provocare extrem de serioasă, nimic mai puțin. Urmărim situația foarte atent”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

O poziție similară a vociferat și purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, care a spus la 8 mai că trupele franceze vor ajunge ținte pentru armata rusă, dacă vor fi prezente în Ucraina.

„Dacă francezii ajung în zona de conflict, ei vor fi inevitabil o țintă pentru armata rusă. Eu cred că Parisul înțelege această situație”, a declarat ea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG