Reforma administrativ - teritorială și descentralizarea ar putea fi o strategie eficientă de dezvoltare a satelor din Republica Moldova. Autoritățile publice locale încearcă să înțeleagă ce schimbări ar putea aduce și dacă aceasta ar însemna o adevărată modernizare. Cum să atragi mai mulți bani și să prestezi servicii publice mai bune în localitățile țării? O convorbite cu Liudmila Nistor, care conduce primăria comunei Pârlița, una dintre cele opt femei primar din raionul Ungheni.
Europa Liberă: Cum se aduc mai aproape de cetățean serviciile de calitate?
Liudmila Nistor: „Ca să mergem spre dezvoltare, trebuie să lucrăm, să lucrăm mult. Nicio localitate în condițiile de reformă sau fără reformă nu se dezvoltă dacă nu se implică activ și lumea, dar și administrația.”
Europa Liberă: Și cum îi convingeți pe cetățeni să se implice?
Liudmila Nistor: „Pentru asta sunt proiecte în care suntem implicați, proiecte europene, finanțate de Uniunea Europeană, sunt grupuri de inițiativă în sat, este „Clubul femeilor”, și-i foarte activ, sunt pedagogii noștri care se implică activ absolut în toate proiectele. Nu de atâta că nu au ce face, sunt încărcați foarte mult cu lucrul, dar persistă acest spirit de inițiativă, și anume la persoanele care țin la această localitate, vor să schimbe viața spre bine. Sunt multe femei active în satul Pârlița și ne mândrim cu aceste femei care sunt nucleul, sunt nucleul dezvoltării noastre.”
Europa Liberă: Câte proiecte ați implementat și în valoare bănească cam la cât s-ar cifra implementarea acestor proiecte?
Liudmila Nistor: „Trebuie să le enumăr, trebuie să le enumăr pe toate. Deci, avem cu PNUD proiectul propus de pompieri, unde, apropo, Pârlița este acea locomotivă care duce celelalte primării, încă opt primării. Noi avem proiect cu USAID, proiectul „Comunitatea mea”, un proiect mare care ne ajută la mobilizarea absolut la toate aspectele – să îmbunătățim și accesul oamenilor la serviciile administrației publice locale unde va fi amenajat un cimitir; avem proiectul cu apă de la Fondul ecologic; avem proiecte europene care urmează să fie semnate, deci contracte de granturi. Apropo, sunt multe proiecte care au fost implementate și din bugetul local, unul dintre care este Parcul central – mare, frumos, care a fost amenajat inclusiv pentru copii cu nevoi speciale. Multe inițiative se datorează anume inițiativei oamenilor, dar, totodată, vorbim despre aceea că unii se implică mereu, iar alții stau în umbră și am dori mult să schimbăm lucrurile, ca toți să înțeleagă rolul lor, al fiecăruia, în dezvoltarea satului.”
Europa Liberă: Dar în general cetățeanul este receptiv când îi spui că e nevoie de făcut o schimbare sau mai degrabă și-a găsit zona asta de confort și se împacă cu ce este?
Liudmila Nistor: „Majoritatea sunt pentru schimbările care duc spre bine și când vorbim de o propunere care urmează să îmbunătățească accesul la un serviciu, întotdeauna locuitorii din Pârlița sunt pentru, doar acolo unde sunt semne de întrebare lumea nu va accepta niciodată. Trebuie de explicat clar ce urmează, de ce beneficiem dintr-un proiect sau altul, indiferent de unde este finanțat, că-i din partea de Est sau din partea de Vest. Noi spunem: „Haideți să facem în satul acesta atât de mult, încât să nu mai avem loc pentru schimbări și să putem să ajutăm și alte sate”, dar pentru asta trebuie să se implice absolut fiecare, indiferent că-i mic, că-i mare; că-i rus sau moldovean, nu are absolut nicio importanță.”
Europa Liberă: Eventual, dacă se ajunge la promovarea unei reforme administrativ-teritoriale, care ar fi plusurile? E pregătită societatea pentru această reformă, mai ezită, e nevoie de făcut poate pe etape? Cum vedeți Dvs. o reformă în domeniul administrativ-teritorial?
Liudmila Nistor: „Dacă vorbim despre implementare, într-adevăr suntem de acord că trebuie pe etape, și anume minim să asigurăm accesul cetățenilor din localitățile mai îndepărtate de acel nucleu care va rămâne, dar, totodată, să fim informați despre acea descentralizare financiară care ne așteaptă. Noi nu cunoaștem la momentul de față ce ne așteaptă, dacă, într-adevăr, bugetul care este va rămâne așa, neschimbat, plus se vor mai comasa și alte bugete, asta nu rezolvă nicio problemă. Ar fi de dorit ca mai întâi fiecare sat să beneficieze de acea descentralizare financiară, să vedem situația reală pe care o așteaptă satul, se va isprăvi el pe viitor, având această autonomie financiară locală deplină sau nu? Și dacă nu se va isprăvi, atunci evident că este necesar să atragem această localitate la noi.”
Europa Liberă: Ca un sat să fie dezvoltat, câți bani i-ar trebui și de unde banii? Știți că mulți finanțatori pun și o condiție: „Vă oferim bani pentru implementarea unor proiecte importante, dar să fie cu contribuția cetățeanului” și mai contează și numărul de cetățeni?
Liudmila Nistor: „Da, o problemă mare pentru localitățile rurale este contribuția și dacă în cazul Pârliței suntem un sat mare și unde cât de cât putem asigura și din bugetul local, și din contribuția oamenilor, în cazul satelor mici contribuția nu poate fi asigurată. Astfel, toate proiectele sunt stopate sau nu pot fi implementate. Așadar, după părerea mea, în primul rând, în sate trebuie dezvoltat sectorul economic, și anume crearea locurilor de muncă sau deschiderea startup-urilor, afacerilor mici în sat, ca să apară locuri și muncă și acele evident care poate nu așa de mari salarii, dar să fie deschise, businessul mic să fie dezvoltat în sat și atunci...”
Europa Liberă: Aici, la Pârlița, ce locuri de muncă ați putea crea sau ar putea fi create?
Liudmila Nistor: „Bine, noi avem agenți economici, mulți agenți economici.”
Europa Liberă: Câți?
Liudmila Nistor: „Peste 40. Noi avem și producători, brutării, avem agricultori mari care aduc o mare plusvaloare și la bugetul nostru local. Sunt mulți agricultori. Din punctul acesta de vedere, ne-ar fi ce de lucru? Să mai renaștem acele fabrici care au fost cândva în satul Pârlița, vorbim de uscătorie, acele mari care au fost cândva.”
Europa Liberă: S-ar găsi potențiali investitori ca să inițieze aceste afaceri?
Liudmila Nistor: „Cred că da, fiindcă este și potențial uman, în sat sunt mulți oameni calificați care fac naveta, lucrează la Ungheni, la Chișinău. Noi avem instituții de educație, unde totuși cât de cât este și potențial și ar putea anume datorită așezării geografice, ar putea veni finanțatorii și în sat. Și mulți vin, și vor să deschidă afaceri, doar că, într-adevăr, birocrația și acele bețe puse în roate fac ca investitorul să se întoarcă.”
Europa Liberă: Dacă ar dispărea raioanele, administrația publică locală de nivelul întâi s-ar descurca?
Liudmila Nistor: „Dacă vorbim despre distribuirea financiară, atunci da, dar dacă se lichidează raionul de dragul lichidării, fără a împărți acele resurse financiare, atunci nu. Doar că ce este greu la primărie față de raion, că dacă la noi un specialist răspunde de 6 mii de oameni, un inginer cadastral, un contabil-șef, noi nu avem juriști, nu avem arhitecți, nu avem notari, ceea ce are un Consiliu raional și fiecare răspunde de domeniul său. La noi, contabilul răspunde și de salarizare, și de achiziții publice, absolut de tot, asta și este marea diferență.”
Europa Liberă: Pe Dvs. vă sperie noțiunea de reformă?
Liudmila Nistor: „În cazul Pârliței, nu, fiindcă Pârlița oricum va rămâne, dar în general așteptările sunt mari. Așteptările sunt mari, dar, luând în considerare evenimentele care se produc în țară, apar unele dubii că va merge așa, cum să planificăm? Și dacă reforma va fi începută de unii, să fie continuată de alții, să nu fie oprită și-apoi să ne întoarcem înapoi și să fie și mai rău. Trebuie să fie o claritate, să fie clar că, indiferent de schimbarea guvernării, vom merge pe varianta X sau Y, dar să fie clar că, chiar dacă și se va schimba puterea, atunci noi strict mergem după pașii puși de specialiști.”
Europa Liberă: Dar există dialog între puterea locală și puterea centrală?
Liudmila Nistor: „Iată un caz și faceți concluzii: am sunat cu o problemă a lipsei contribuției la un proiect pe care l-am câștigat și am vrut să mă programez la audiență la un ministru și vreau să vă spun că drept răspuns am auzit că: ministrul a sistat toate audiențele din cauza pandemiei.”
Europa Liberă: E un sacrificiu astăzi să fii primar?
Liudmila Nistor: „După reforma teritorial-administrativă, va fi și mai mare sacrificiul, fiindcă vor fi și mai mari obligațiuni și responsabilități la care financiar noi nu vom avea posibilitatea să ținem piept și să realizăm tot ce așteaptă cetățeanul în ziua de azi. Sunt realistă, trebuie curaj, pe curaj și trăiesc acum primarii, fiindcă au un salariu mai mic decât al subalternilor, doar în Republica Moldova poate să fie așa. Numai în Republica Moldova subalternul are un salariu mai mare decât primarul. Și asta doare.”