Linkuri accesibilitate

Patiserie franțuzească la Comrat (VIDEO)


Patiseria Augusto din Comrat
Patiseria Augusto din Comrat

Pentru ca visul să-i devină realitate avea nevoie de „o nimica toată” – bani pentru lansarea afacerii. Susținerea a venit din partea UE

După mai multe călătorii în afara ţării, Veaceslav Duduş din Comrat, impresionat de cafenelele europene, a decis să deschidă o patiserie franțuzească în centrul orașului. Pentru ca visul să-i devină realitate avea nevoie de „o nimica toată” – bani pentru lansarea afacerii. Susținerea a venit din partea Uniunii Europene care i-a oferit un grant de 14 mii de euro. Diana Răileanu a vizitat patiseria de la Comrat şi relatează:

Locuitorii din Comrat nu mai trebuie să meargă la Paris pentru a gusta un veritabil croasant ori la Roma pentru a savura o adevărată cafea espresso. Se pot opri la brutăria lui Veaceslav Duduş, situată ce-i drept pe strada ce poartă numele ... Lenin. Olga, o tânără mămică, spune că zilnic trece pe la această patiserie, ademenită de aroma prăjiturilor proaspăt scoase din cuptor:

Patiserie franțuzeasă la Comrat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00

„Nouă ne plac foarte mult aceste copturi. Azi mi-am luat un muffin şi un cappucino. În oraş mai sunt cafenele însă nicăieri nu fac asemenea copturi. E totuşi o patiserie franţuzească, de-am avea şi drumurile şi condiţiile de trai ca în Franţa, ar fi mult mai bine.”

Proprietarul patiseriei, Veaceslav Duduş, spune că de mulţi ani planifica să deschidă la Comrat o afacere în spirit european.

Veaceslav Dudus, proprietarul patiseriei Augusto deschisă pe bani europeni
Veaceslav Dudus, proprietarul patiseriei Augusto deschisă pe bani europeni

După mai multe deplasări în afara ţării a rămas impresionat de cafenelele cochete pe care le poţi vedea la orice colţ de stradă în Europa. Doar că pentru a-şi vedea visul împlinit avea nevoie de niște bani, mai exact de aproape 18 de mii de euro. Sprijinul a venit din partea Uniunii Europene care i-a oferit 80% din suma necesară, adică 14 mii de euro. Suma pare incredibilă pentru un antreprenor din Comrat, un oraş cu 20 de mii de locuitori, dintre care o tremie sunt plecați peste hotarele ţării:

„În schimbul acestui sprijin, m-am angajat să deschid cât mai multe locuri de muncă. La început planificam să ofer de lucru la 12 localnici, astăzi însă avem 14 angajaţi. Mă gândesc în lunile următoare să coacem şi pizza. Am organizat până acum 12 master-class-uri pentru angajaţi, am chemat bucătari din România şi Italia.”

Planurile lui Veaceslav nu se opresc aici: în următoarele luni el are de gând să-şi extindă reţeaua de cofetării în Comrat şi chiar să deschidă una nouă la Cahul. Astăzi, majoritatea angajaţilor la patiseria Augusto sunt reveniţi de la munci în afara ţării. Elena este una din vânzătoare. După absolvirea şcolii, din lipsă de bani, s-a văzut constrânsă să plece peste hotare. Pentru că limba găgăuză se aseamănă cu cea turcă a ales să plece în Istanbul. Dacă astăzi i-ar propune cineva din nou să ia drumul pribegiei, ar măsura de şapte ori, spune femeia:

„De meserie sunt frizer însă nu am reuşit să câştig suficienţi bani ca să-mi întreţin familia. Am muncit la negru în Turcia însă viaţa peste hotare este una grea. Cred că sunt o norocoasă că am reuşit să-mi găsesc de lucru acasă. Astăzi am clienţi permanenţi. De departe îi recunosc şi ştiu deja ce cafea trebuie să le pregătesc şi cu ce prăjitură să-i servesc.”

Deschiderea unui atelier de croitorie, a unei linii de producere a cașcavalurilor sau dezvoltarea unui atelier de prelucrare a lemnului sunt doar câteva din afacerile care au prosperat datorită granturilor europene. În total, Uniunea Europeană planifică să cheltuie aproape 6 milioane de euro până la finele acestui an pentru sprijinirea dezvoltării rurale în sudul țării. În cifre, rezultatele obţinute până astăzi în autonomia găgăuză şi Taraclia pe banii contribuabililor europeni arată în felul următor: aproape 30 de antreprenori au obținut granturi de până la 20 de mii de euro ca să-şi dezvolte afacerile, au fost create aproape 200 de noi locuri de muncă, iar câteva sute de viitori întreprinzători au fost instruiți cum să dezvolte de la zero o afacere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG