Linkuri accesibilitate

„Lupul și mielul, Serghei Lavrov și Maia Sandu” (Nicolae Negru/ Ziarul Național)


Revista matinală a presei de la Chișinău

„Lupul și mielul, Serghei Lavrov și Maia Sandu” – este titlul editorialului semnat de Nicolae Negru pentru Ziarul Național. Autorul observă că Moscova a reacționat cu o vehemență ieșită din comun la afirmația Maiei Sandu că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul R. Moldova, iar pacificatorii militari – înlocuiți cu o misiune civilă, internațională. Sigur, intenția Maiei Sandu de a discuta cu Putin problema trupelor ruse de ocupație e lăudabilă, scrie Nicolae Negru, dar să nu creadă că va fi prima care vrea să vorbească cu Putin, să nu-și facă iluzii că va reuși. Până la ea, pe această cale, cu iluzii similare au mers Lucinschi, apoi Voronin, conchide autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Într-un comentariu pentru portalul Anticorupție.md, fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, își oprește atenția asupra proiectului Legii care ar trebui să reglementeze activitatea medicilor, o lege pe care Republica Moldova nu o are încă. Prima variantă prezentată prin 2011 de un grup de deputați PLDM a fost supusă criticii. Și iată acum, proiectul legii este gata, elaborat de către deputatul Ștefan Gațcan și încă de doi colegi socialiști - Vladimir Odnostalco și Alla Darovanaia. În opinia Alei Nemerenco, documentul prezentat este un plagiat de calitate îndoielnică de pe legea românească, cu lapsusuri juridice foarte mari. De asemenea, ea reproșează autorilor că nu au consultat opinia și nu au implicat în procesul de elaborare medicii, cei pentru care este scrisă legea.

Acțiunile PSRM lasă impresia că aceștia s-ar afla deja în campania pentru alegerile parlamentare anticipate, care cel mai probabil vor avea loc în 2021, consideră comentatorul politic Ion Tăbârță, care a oferit un interviu pentru Radio Chișinău. El s-a referit inclusiv la votarea mai multor legi de către socialiști împreună cu deputații din grupul Șor, care consolidează influența rusească și precedă de federalizarea Republicii Moldova: „Socialiștii, practic, au intrat în campania electorală. În contextul mesajelor geopolitice pe care le promovează ei, referitoare la limba rusă, la UTA Găgăuză, sunt un capital electoral pe care ei încearcă să-l mobilizeze, consolideze, coaguleze și mizează foarte mult pe acest aspect geopolitic la viitorul vot”, crede Ion Tăbârță.

O investigație semnată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă arată că în 2017, peste jumătate de milion de lei au fost cheltuiți pentru a asfalta o porțiune de aproximativ 700 de metri de drum care leagă satele Valea Florii și Cărpineanca de comuna Sărata Galbenă, raionul Hâncești. La trei ani distanță de atunci, drumul arată ca după război, iar automobilele abia dacă mai pot circula pe el. În ultimii ani, autoritățile au încercat să-l repare, însă procesul nu a avut o finalitate din lipsa resurselor financiare. Autoritățile dau vina pe… mașinile de mare tonaj. Detalii citiți în investigația „Drum reparat cu jumătate de milion de lei, plin de gropi”.

Portalul Media-azi.md atrage atenția că săptămâna trecută, Parlamentul R. Moldova a votat în primă lectură proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale. Printre altele, acesta se referă la prevederile ce garantează protecția confidențialității surselor de informare. Potrivit Media-azi.md, eventuala legiferare a majorității modificărilor propuse va avea un impact negativ asupra legislației media audiovizuale. În același timp, propunerile prezintă un pericol sporit pentru activitatea jurnaliștilor din domeniul audiovizual și asta pentru că, între altele, limitează datele pe care jurnalistul este în drept să nu le dezvăluie, prevede răspunderea jurnalistului pentru corectitudinea informațiilor obținute din surse confidențiale și obligă reporterul să-și dezvăluie sursele ori de câte ori o cere „securitatea națională” sau „ordinea publică”.

Jurnalistul Sergiu Bejenari de la „Gazeta de Chișinău” dedică un amplu articol problemei câinilor fără adăpost, problemă care devine tot mai accentuată în ultimii ani, mai ales în orașele mari, unde aceștia se adună pe la gunoiști și în curțile blocurilor locative. Dezbaterile pe marginea acestui subiect împart atât cetățenii, cât și autoritățile în câteva tabere. În prezent, pe străzile capitalei se plimbă în jur de 5000 de maidanezi. Necropola din mun. Chișinău găzduiește 850 de patrupezi, iar capacitatea prevăzută este de circa 500 de câini. Cheltuielile lunare pentru capturarea, întreținerea, sterilizarea și vaccinarea câinilor sunt în medie de 300-400 de mii de lei. Ce soluții au la îndemână autoritățile aflați din Gazeta de Chișinău.

XS
SM
MD
LG