Linkuri accesibilitate

Maia Sandu la Kiev, cu aderarea la UE pe agendă


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o întâlnește pe Maia Sandu la Kiev, 21 noiembrie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o întâlnește pe Maia Sandu la Kiev, 21 noiembrie 2023.

Președinta Maia Sandu a anunțat marți că a ajuns la Kiev, ca să discute despre integrarea în Uniunea Europeană a Moldovei și Ucrainei cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Pe agenda noastră: discutarea noilor pași în aderarea Moldovei și Ucrainei la UE, mărirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reformele și dezvoltarea din țările noastre”, a scris Sandu pe rețeaua X, într-o postare în engleză, publicând și o fotografie în care dă mâna cu Zelenski.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană (executivul UE) a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile puse anul trecut, când au primit statutul de state candidate.

Recomandările din raportul CE urmează să fie discutate luna viitoare la un summit (sau „Consiliu European”) de liderii țărilor membre în Uniunea Europeană. În primăvara anului viitor ar urma să apară un nou raport despre progresele făcute de țările aspirante la aderare.

Moldova și Ucraina susțin mereu că pot îndeplini relativ repede condițiile pentru începerea negocierilor propriu-zise, și vor fi gata să adere în câțiva ani.

Uniunea Europeană evită să dea termeni concreți pentru noua extindere și insistă că înainte să primească noi membri trebuie ea însăși să se reformeze.

În ajunul vizitei la Kiev a Maiei Sandu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat raportul din 8 noiembrie al Comisiei Europene, spunând că Ucraina, chiar și în condițiile când este obligată să se apere de agresiunea rusă, a adoptat „reforme cruciale” necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare și de acum așteaptă „decizia pozitivă” a liderilor din UE, la un summit programat în decembrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG