Opoziţia parlamentară nu a avut suficiente voturi pentru a demite guvernul Chicu. Moţiunea de cenzură împotriva executivului a fost susţinută de numai 46 din 101 deputaţi, minimul necesar fiind de 51 de voturi. Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate vorbește despre motivele pentru care aceasta nu a trecut, dar și despre alte subiecte politice de actualitate.
Europa Liberă: Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, fostul premier Maia Sandu, în studioul Europei Libere de la Chișinău, tocmai după ce a eșuat această moțiune de cenzură în parlament. Am înțeles că erați pregătiți pentru un asemenea scenariu. De ce totuși s-a mers, știind că nu sunt suficiente voturi ca să fie debarcat Guvernul Chicu?
Maia Sandu: „N-aveam de unde să știm 100%, chiar dacă am discutat cu alte forțe politice, și aici mă refer la Partidul Democrat, pentru noi era clar că voturile puteau să vină doar de la Partidul Democrat și am încercat să-i convingem, ei au spus că nu și, din păcate, și-au menținut poziția și în ziua votului. Am mers, pentru că atunci când o parte spune că sunt voturi și altă parte spune că nu sunt voturi, singura modalitate de a verifica este să semnăm moțiunea, s-o depunem și, respectiv, s-o examinăm și, de asemenea, pentru că se zvonea - și s-au confirmat aceste zvonuri - că majoritatea parlamentară avea de gând să închidă sesiunea parlamentară mai devreme.
Iată, n-au închis-o joi, pentru că noi am depus moțiunea, în schimb au închis-o luni. Deci, e adevărat că se poate convoca o altă sesiune mai târziu dacă sunt voturi, dar noi ne-am gândit că este bine să încercăm totuși în această sesiune, înainte ca ei să închidă sesiunea, să vedem dacă se pot aduna voturi pentru această moțiune. Partidul Democrat a refuzat să susțină moțiunea, e decizia dânșilor să-l susțină pe Igor Dodon în continuare și să mențină un guvern care este incapabil și din cauza căruia suferă foarte multă lume.”
Europa Liberă: Vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, a spus că s-a întâlnit de trei ori cu Pavel Filip, și Dvs. ați avut o întâlnire cu liderul democraților, dar din spusele dlui Slusari reiese că dialogul a fost foarte dificil, pentru că unul vorbea una, altul spunea cu totul alta. Dvs. ce v-a spus dl Filip?
Maia Sandu: „În genere au fost câteva tentative eșuate de întâlniri între cele trei partide - PAS, Platforma DA și PD -, din păcate. Și atunci, noi am încercat să discutăm bilateral. Am vorbit pe subiecte foarte concrete. Și dl Filip a fost de acord că există o mare problemă cu administrarea crizei sanitare, pentru că așa am argumentat noi necesitatea demiterii guvernului și numirii unui alt guvern – administrarea foarte proastă a crizei sanitare. Care ce înseamnă? Asta înseamnă, pe de o parte, presiune foarte mare pe sistemul medical, pe de altă parte înseamnă restricții în continuare, limitarea vieții economice, imposibilitatea oamenilor de a călători și, în special, a celor care vor să meargă înapoi la munci în alte țări, asta înseamnă sărăcie.
Criza sanitară, pentru că este administrată foarte prost, are consecințe enorme pentru viața economică și socială...
Și el a fost de acord cu lucrurile astea, a fost de acord cu faptul că nu este bine cum se administrează și partea economică, și partea sanitară, dar, în același timp, așa cum s-a văzut în ziua moțiunii, nu a fost gata să se rupă de socialiști și să încercăm să numim un alt guvern, care ar fi fost un exercițiu mai dificil încă decât demiterea acestui guvern, nu ascundem acest lucru, dar, pentru că suntem într-o situație atât de gravă, trebuie să încercăm toate soluțiile.”
Europa Liberă: Argumentul fruntașilor democrați e că ei au reprezentanții lor în guvern și că ce oferte ar fi avut ei din partea celor care voiau să dea jos guvernul și nu se știe când și cum se instala un alt executiv.
Maia Sandu: „Nu exista nicio ofertă din partea nimănui, pentru că în momentul în care se demite guvernul, revenim la situația zero și se iau discuțiile de la zero, ce fel de guvern putem să numim, atunci se poate vedea cine și ce pretenții are pentru guvern sau pentru sprijinul pentru guvern.
Evident că asta ar fi însemnat să ne așezăm și să discutăm, dar eu cred că cei din Partidul Democrat, în special conducerea Partidului Democrat, trebuie să analizeze nu din perspectiva funcțiilor pe care le dețin, dar din perspectiva alegătorilor pe care îi au și pe care ar trebui să vrea să-i mențină, pentru că noi cu toții de aici pornim - ce se întâmplă cu oamenii și cum putem aduce un guvern care să fie preocupat de oameni, nu un guvern arogant, care nu poate nici rezolva criza sanitară, nici ajuta economia și cu atât mai mult nu poate ajuta oamenii săraci.”
Europa Liberă: Va fi făcută și o a doua tentativă de a fi demis acest guvern?
Maia Sandu: „O să căutăm voturile, asta a fost și până acum problema – de unde luăm voturile.
Eu cred că trebuie și o să continuăm să discutăm cu Partidul Democrat...
Repet, nu văd de unde din altă parte ar veni voturile și o să încercăm să comunicăm cu ei în continuare, poate la un moment o să-și dea și ei seama cât de dezastruoasă este situația în țară și de faptul că guvernul pe care ei îl sprijină se face vinovat în mare parte de acest dezastru și poate atunci vor fi mai deschiși pentru ca să demitem acest guvern și să numim unul mai bun.”
Europa Liberă: Democrații mai au un argument, spunând că ei nu mai revin să voteze împreună cu foștii colegi, cu cei care au constituit grupul „Pro Moldova”.
Maia Sandu: „Trebuia să nu-i aducă în parlament pe foștii colegi. Nouă și mai mult ne displace ambianța din parlament și forțele cu care trebuie să fim acolo. Repet, acesta este un parlament ales după regulile lui Plahotniuc, de aceea noi considerăm că salvarea situației poate veni doar de la alegerile anticipate.
Din păcate, Curtea Constituțională a decis altfel și asta înseamnă că țara va trebui să mai fie ostatică a unui parlament ales prin metode corupte și, iată, cu jocuri de tot felul care pur și simplu distrug această țară, dar asta este realitatea. Până la alegerile anticipate ce facem - păstrăm acest guvern care a demonstrat că este unul foarte prost pentru oameni? E clar, cu toții avem pretenții. Noi avem pretenții mult mai mari decât are Partidul Democrat la toți cei care sunt acolo.”
Europa Liberă: Dumitru Diacov, tot fruntașul democraților, a spus că la un moment dat premierul Ion Chicu era dispus să-și prezinte el demisia, atunci când s-a întâmplat cu deputatul sechestrat, cu deputatul Gațcan. Dacă se clătina majoritatea, reiese din declarațiile pe care le-a făcut Dumitru Diacov, Ion Chicu benevol și-ar fi depus mandatul.
Maia Sandu: „Ion Chicu nu este o persoană independentă care să poată să decidă pleacă sau rămâne. Ion Chicu a fost pus acolo de Igor Dodon anume pentru că este total controlat de Igor Dodon și întotdeauna o să facă ce o să-i spună Igor Dodon. Igor Dodon are și el o mare dilemă, dilema lui este cum să scape de responsabilitatea pentru guvernare, pe de o parte, pentru că îi este clar și lui că această guvernare, guvernul lui nu face față și el o să deconteze politic pentru acest eșec al guvernului.
Dilema lui este cum să scape de responsabilitatea pentru guvernare...
Și, pe de o parte, ar vrea să scape de responsabilitatea pentru guvernare, pe de altă parte, evident vrea să poată să fraudeze alegerile și cu un guvern pe care îl controlează este mult mai ușor să fraudeze alegerile. Dar decizia nu-i aparține lui Ion Chicu, acolo o să decidă Dodon când și dacă să-și dea demisia Chicu.”
Europa Liberă: Așteptați totuși ca deputații fracțiunii PD să accepte o a doua moțiune de cenzură, asta înțeleg, da?
Maia Sandu: „Noi așteptăm ca ei să se convingă cât de dăunător pentru țară este acest guvern și să convină să-l demitem. Evident că după asta, cum spuneam, nu înseamnă că va fi foarte ușor să putem să numim un alt guvern, pornind de la ce avem noi astăzi în parlament, dar merită să încercăm.”
Europa Liberă: Democrații admit că ar putea să se mai întâmple să treacă cineva din tabăra lor în alte tabere.
Maia Sandu: „Noi nu sprijinim asemenea lucruri, noi întotdeauna am condamnat traseismul. Noi nu credem că asta este o soluție și întotdeauna am spus, atunci când se discuta dacă sunt voturi pentru această moțiune sau nu sunt voturi, noi spuneam că voturile pot fi găsite doar la Partidul Democrat, deci nu am spus niciodată că așteptăm să mai plece cineva de aici dincolo, noi descurajăm asemenea lucruri, pentru că traseismul e o chestie urâtă, condamnată de ei toți acolo și practicată de foarte mulți în continuare.
Deci, asta nu este o soluție, soluția este ca cei care mai sunt în Partidul Democrat, așa cum sunt ei, să vrea să ajute cetățenii Republicii Moldova să treacă mai ușor peste această criză.”
Europa Liberă: Încă din primăvară repetați cu insistență că, dacă chiar și se adună voturi pentru a fi demis acest guvern, este foarte problematic să se creadă că se va ajunge la numirea unui alt nou guvern.
Maia Sandu: „Eu n-am spus că este imposibil, doar că nu este ușor și de asta am spus întotdeauna că e bine să avem claritate, ce fel de guvern putem să numim.
Doar atunci când va pica guvernul și toate forțele politice din parlament își vor da arama pe față și vom vedea ce fel de guvern sunt gata să sprijine și ce cerințe au pentru ca să sprijine acest guvern, doar atunci o să ne fie mai clar ce putem să oferim, dar, oricum, în orice situație, cred că putem să oferim un guvern mult mai bun decât ceea ce avem astăzi.”
Europa Liberă: Chiar și dacă se găsesc voturi și este demis acest guvern, dar nu se ajunge încă până la învestirea unui alt guvern, rămâne Guvernul Chicu ca să exercite interimatul.
Maia Sandu: „Exact!”
Europa Liberă: Cui i-ar fi convenabil iată și un asemenea scenariu?
Maia Sandu: „Acest scenariu, evident, pe termen scurt este în continuare prost pentru oamenii acestei țări, dar pe termen mediu, cel puțin, oferă soluția alegerilor anticipate, pentru că e clar că toți cei care au ajuns în acest parlament prin metode corupte, cu ajutorul lui Dodon și al lui Plahotniuc nu-și doresc alegeri anticipate.
Și ei vor încerca să facă totul ca alegerile parlamentare anticipate să nu se întâmple nici la anul...
Ei vor să stea acolo pe tot mandatul, pentru că știu că pe majoritatea de acolo cetățenii n-au să-i mai voteze, s-au deconspirat, i-au văzut oamenii cum își cumpără locurile, i-au văzut cum au fost împreună cu Plahotniuc. Deci, dacă, de exemplu, pica acum guvernul și nu se reușea să se numească, nu se ajungea la un compromis pentru numirea altuia, cel puțin aveam siguranța că, imediat după alegerile prezidențiale, parlamentul acesta se dizolva și aveam alegeri parlamentare anticipate. Acum putem aici să suspectăm anumite personaje din parlament, unii s-au îmbolnăvit, alții nici n-au venit, ceilalți n-au vrut să voteze. Am putea să suspectăm că unii de acolo n-au vrut ca acest lucru să se întâmple, inclusiv pentru ca să nu fie...”
Europa Liberă: Admiteți că s-au făcut jocuri în culise?
Maia Sandu: „În acest parlament, întotdeauna se fac jocuri în culise. Ei ne-au obișnuit cu lucrul acesta, de asta e nevoie să schimbăm acest parlament, pentru că foarte mulți care sunt acolo, mai mult de jumătate fac jocuri de culise. Așa sunt obișnuiți ei să facă politică.”
Europa Liberă: Dar în cazul acesta, cine cu cine joacă?
Maia Sandu: „Bine, noi putem doar să îi suspectăm, să ne dăm cu părerea. Așa cum am zis, cei care clar n-au acum nicio șansă în viitorul apropiat să revină în parlament...”
Europa Liberă: Aceia ar fi democrații, dacă e adevărat, care sunt dirijați de Plahotniuc?
Maia Sandu: „Exact!”
Europa Liberă: Rusia, prin vocea unui diplomat, a zis că era gata să medieze o eventuală criză politică la Chișinău, Occidentul a tăcut. Cum să înțeleagă cetățenii acest lucru?
Maia Sandu: „Am văzut că colegul meu Mihai Popșoi s-a oferit să medieze conflictul din Habarovsk. Eu cred că noi ne clarificăm singuri aici, acasă. Singura modalitate de curățare și de ordine sunt alegerile, întâi alegerile prezidențiale, unde trebuie să scăpăm de „kulioacele” lui Plahotniuc, și după aceasta alegerile parlamentare anticipate.”
Europa Liberă: Dar credeți că Occidentul mai este preocupat de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova?
Maia Sandu: „Bineînțeles că este preocupat Occidentul, dar trebuie să ținem cont și de gravitatea lucrurilor în toată lumea din cauza pandemiei și este adevărat că e mai complicat să obținem atenție mare asupra problemelor noastre, dar până la urmă nici Occidentul nu poate să vină să curețe.
Occidentul a venit și a spus că Plahotniuc este un personaj corupt, deci pentru cei care nu credeau până acum...
Mai departe e vorba de instituțiile de aici, de acasă, care să facă ordine. Din păcate, instituțiile noastre încă nu au curaj și independență ca să facă ordine în politicul corupt.”
Europa Liberă: În legislativ se dezbate Codul electoral, care a trecut în prima lectură, acum este așteptat să se discute și în a doua lectură.
Maia Sandu: „Din păcate, sesiunea s-a încheiat și eu cred că a încheiat-o Igor Dodon și noi am văzut în această primăvară, în general de când a fost demis guvernul pe care l-am condus, Igor Dodon a tot încercat să țină parlamentul închis, să fie cât mai puțină discuție și cât mai puține ședințe la parlament, deci să le dea vacanță mare parlamentarilor...”
Europa Liberă: Chiar dacă, conform Constituției, este un sistem parlamentar?
Maia Sandu: „Exact. Dar el a încercat să manipuleze sistemul. Acum cu toate nenorocirile acestui parlament, președinția sau Igor Dodon este un personaj la fel de nenorocit pentru țara noastră și, respectiv, nu are nicio justificare acest comportament și, în general, trebuie să se respecte Constituția.
Noi am fost îngrijorați de mai multe prevederi și ne-am exprimat punctul de vedere. În primul rând, ideea năstrușnică să se reducă durata zilei alegerilor, mai ales când avem...”
Europa Liberă: S-a renunțat. Am înțeles că chiar și socialiștii au făcut un pas înapoi.
Maia Sandu: „Da, dar vedeți că asta denotă prostie din partea lor? După care faptul că se micșorează rolul observatorilor, faptul că se fac niște schimbări care cel puțin la prima vedere par să ușureze procesul de excludere din campanie a unor candidați și câteva alte lucruri destul de îngrijorătoare pentru noi. Noi ne-am exprimat punctul de vedere, după care ei au scos de pe agendă această lege, acum să vedem...”
Da, dar vedeți că asta denotă prostie din partea lor...
Europa Liberă: Au venit și reacții din partea comunității europene?
Maia Sandu: „De acord. Și aici sfatul pentru Comisia Electorală Centrală este să organizeze dezbateri mai serioase la etapa pregătirii acestor amendamente și, evident, după asta să avem dezbateri normale în parlament, pentru că noi asta nu avem. În parlament avem dictatură, care spune: discutăm de aici până aici 5 minute, inclusiv legi importante, fără ca să audă toate argumentele și fără ca să țină cont de argumente.”
Europa Liberă: Dna Sandu, dar prevederile unui Cod electoral modificat ar intra în vigoare inclusiv pentru următoarele alegeri?
Maia Sandu: „Ceea ce spune buna practică internațională, este că, dacă aceste modificări îmbunătățesc situația pentru alegători, atunci ele pot fi aprobate mai devreme decât un an, dar dacă ele înrăutățesc sau schimbă dramatic prevederile legii, atunci ele nu pot fi aplicate. Acum, din câte am înțeles eu, aceste prevederi urmau să fie aplicate și pentru alegerile care vin în toamnă.”
Europa Liberă: Dacă parlamentarii au mers în vacanță și vor reveni abia în septembrie?
Maia Sandu: „Eu cred că parlamentarii vor trebui să revină mai devreme decât septembrie...”
Europa Liberă: Să revină într-o sesiune extraordinară?
Maia Sandu: „Exact! Pentru că guvernul încearcă să negocieze un program cu FMI. Din câte înțeleg, negocierile care trebuiau să se finalizeze ieri nu s-au finalizat, au fost extinse și asta vorbește despre faptul că nu e așa de ușor cum povestește prim-ministrul relaxat Chicu despre negocierile cu Fondul Monetar, dar dacă e să avem un program cu FMI care să meargă la Board în toamnă, și e nevoie de un program cu FMI care să meargă la Board în toamnă, pentru că altfel o să moară de foame oameni aici, dacă se lasă în nădejdea acestui guvern.
Să analizeze mai multe legi, în special modificări la Legea bugetului...
Atunci, parlamentul trebuie să revină în august în ședință extraordinară și să analizeze mai multe legi, în special modificări la Legea bugetului, care să îndeplinească condițiile Fondului Monetar Internațional. Și atunci se pot pune în discuție și aceste modificări, dar sperăm că aceste discuții să fie reale, sănătoase și până la urmă să îmbunătățim Codul electoral, nu să punem bețe în roate oponenților politici ai lui Dodon.”
Europa Liberă: Foarte multe întrebări care vin din diasporă, pentru că lucrurile rămân în ceață, deocamdată. În primul rând, nu se știe ce evoluții se vor înregistra în continuare vorbind despre pandemia COVID-19, pe de altă parte, am înțeles că diplomați moldoveni în Federația Rusă au discutat cu autoritățile de acolo și ar avea acceptul să fie deschise încă și mai multe secții de votare. În Est e una, în Vest e alta?
Maia Sandu: „Până la sfârșitul acestei luni comunitățile noastre diasporale trebuie să prezinte la Comisia Electorală Centrală doleanțele lor justificate pentru a deschide secții de votare.
Eu zic să așteptăm, să vedem care sunt aceste doleanțe justificate, după care o să ne documentăm și noi care sunt aceste cereri și o să vedem cât de corectă este decizia pe care o iau autoritățile. Asta este prima parte a problemei și aici îi încurajăm pe oamenii din diasporă să facă aceste demersuri, să le argumenteze și doi: evident, o să vedem deja la nivel bilateral cu țările în care sunt cei mai mulți moldoveni care este situația. Evident, acum e un pic devreme să vorbim, pentru că nu se știe cum va fi în toamnă, dar așa cum în majoritate a țărilor guvernele reușesc să țină sub control epidemia, eu cred că va exista acordul acestor țări ca se organizeze aceste secții de votare și ca oamenii noștri să poată participa și în diasporă.”
Europa Liberă: După multă așteptare, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Maia Sandu va fi candidat pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Sunteți pregătită?
Maia Sandu: „Bineînțeles, noi suntem pregătiți! Suntem o echipă mare și puternică, suntem mult mai pregătiți decât în 2016. Decizia a venit acum din cauza pandemiei. Am văzut că existau speculații în raport cu vizita mea la București.
Suntem o echipă mare și puternică, suntem mult mai pregătiți decât în 2016...
Acum imaginați-vă dacă luam decizia de semnare a moțiunii sâmbătă, și nu miercuri, asta ar fi fost după vizita de la București, ce speculații ar fi fost în raport cu semnarea moțiunii. Pentru că exista acest pericol ca să se încheie sesiunea joi, noi am hotărât să transferăm ședința noastră pentru miercuri și să luăm decizia miercuri pe moțiune, și nu sâmbătă. Asta despre speculații și zvonuri...”
Europa Liberă: Acum e momentul potrivit să ne spuneți și ce ați făcut la București.
Maia Sandu: „Am avut discuții cu prim-ministrul în primul rând și cu unii miniștri de acolo și am discutat subiecte pe care le discutăm din iarnă. Din păcate, din cauza pandemiei nu am mai reușit să merg și să continuăm sau să inițiem activitățile despre care am vorbit și, în primul rând, vorbim despre ajutorul pentru comunitățile noastre, ajutorul pe care trebuie să-l primească primăriile ca să poată să realizeze proiecte. Acum necesitățile sunt și mai mari din cauza situației bugetare din Republica Moldova. Am discutat, depinde și de când vor avea loc alegerile locale la București, pentru că au fost amânate pentru septembrie, acum nu este foarte clar dacă se vor întâmpla, dar dl prim-ministru ne-a asigurat că program pentru comunitățile din Republica Moldova va fi, în pofida tuturor dificultăților. Azi văzut, România va fi ajutată masiv de către Uniunea Europeană. Deci, aceste lucruri se vor întâmpla. Și am mai discutat cu alți miniștri, inclusiv am adus un set de documente pentru Ministerul Educației, care ar putea să ajute ministerul nostru să redeschidă grădinițele, de exemplu, cu instrucțiuni foarte clare cum se poate face asta și cum se monitorizează grădinițele zilnic, cele care s-au deschis. Am vorbit, evident, despre pregătirea pentru școală și acolo sunt trei scenarii, nu șase scenarii. Mi s-au părut destul de raționale, care ar trebui analizate și ar trebui să se pregătească și ministerul nostru pentru începutul anului școlar. Trebuie analizate aceste scenarii. Scenariul care mi s-a părut mie potrivit și pe care l-am discutat cu ministra Educației din România este o educație combinată – câteva zile pe săptămână la clasă și câteva zile online, în momentul în care clasa se împarte în două, ca să fie puțini copii. Și da, în localitățile unde avem un număr mic de oameni infectați sau nu sunt oameni infectați, pentru că în spațiul rural situația este mai bună decât în orașe, acolo se poate proceda la fel.
De exemplu, trei zile – luni, miercuri și vineri – la clasă, prima grupă de copii și ceilalți online și, invers, deci două zile, trei zile la clasă, ceilalți două zile în săptămână vor sta în clasă și restul online. Deci e combinația asta dintre online și în clasă, așa încât să existe totuși o anumită interacțiune pe săptămână cu profesorul, toți elevii să participe la ore sau online, sau față în față și să se schimbe, de la săptămână la săptămână.”
Europa Liberă: Revenim la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Ziceam că a și fost anunțată candidatura Dvs. pentru acest scrutin prezidențial. De ce vă doriți această funcție?
Maia Sandu: „Eu îmi doresc să scăpăm de hoții de la guvernare și, în special, de hoțul din președinție, pentru că aceasta este foarte grav și e o mare nedreptate ca o țară de oameni muncitori și cinstiți să fie condusă de niște hoți și trebuie să scăpăm de hoțul de la președinție, după care să curățăm și parlamentul. Asta îmi doresc eu și cu sprijinul oamenilor o să putem face acest lucru.”
Europa Liberă: Ceea ce aud de la omul de la firul ierbii e că totuși au fost câteva lecții, dar se pare că nu au fost însușite: alegerile în circumscripția nr. 38 care au arătat că, dacă forțele de dreapta nu sunt împreună, înregistrează pierdere; o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Sănătății, care a eșuat; moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, iarăși, fără succese. Sunt lecții care ar trebui să pună pe gânduri.
Maia Sandu: „Sunt lecții, dar sunt diferite, pentru că la Hâncești, într-adevăr, a fost o problemă de lipsă de unitate a forțelor proeuropene și noi încercăm să asigurăm această unitate sau, cel puțin, încercăm să avem un comportament corect, așa încât să nu alienăm alte partide politice de centru-dreapta sau susținătorii acestor partide politice, dar trebuie să fie efort din partea tuturor. În cazul acestor moțiuni, din păcate, acolo e mai complicat, pentru că e vorba despre parlament și despre calitatea parlamentului și, dacă nu sunt suficienți oameni de treabă acolo, e greu să asiguri votul.”
Europa Liberă: Eu am vrut să vă aduc la gândul dacă totuși ați mai putea să discutați până la demararea campaniei electorale ce se întâmplă pe segmentul de centru-dreapta.
Maia Sandu: „Încercăm să discutăm, evident că încercăm să discutăm. Nu am avut foarte multe succese, dar noi în continuare o să promovăm această idee că doar prin unitate și nu cerem nimănui să cedeze, să sacrifice ceva, nu facem acest lucru, spunem doar să avem o campanie în care să nu ne batem noi între noi, pentru că știm că dușmanul oamenilor cinstiți din această țară este Igor Dodon, nu sunt candidații de pe centru-dreapta. De aceea, atunci când mergem în campanie - și e clar că o să avem mai mulți candidați de pe centru-dreapta la prezidențiale în primul tur -, să ținem cont de acest lucru și să-i încurajăm și pe susținătorii noștri să nu fie agresivi între ei, să asigurăm această unitate.
În primul tur, cetățenii au să decidă cine are mai mari șanse ca să îl dea jos pe Igor Dodon...
Deci, lucrurile sunt simple. Singurul lucru care se cere de la noi este să nu ne călcăm pe picioare.”
Europa Liberă: Dar atunci când se aud declarații din partea reprezentanților grupului „Pro Moldova”, de exemplu, Andrian Candu, care zice că ar putea s-o susțină pe Maia Sandu în campania prezidențială, lucrul acesta vă ajută sau vă dăunează?
Maia Sandu: „El face exact ceea ce a făcut Plahotniuc în 2016.”
Europa Liberă: Sunteți sigură că scopul e același?
Maia Sandu: „Păi acesta este efectul, indiferent care ar fi scopul, efectul este acesta și vedeți cum oponenții noștri folosesc aceste lucruri.”
Europa Liberă: Dar la modul serios, chiar poate schimba atât de mult situația de pe scena politică în Republica Moldova cel care va ajunge șeful statului?
Maia Sandu: „Bineînțeles! Bineînțeles că poate să schimbe foarte mult. În primul rând, prin faptul că va respecta legea și nu va comite abuzurile pe care le face Igor Dodon, în al doilea rând, pentru că va transmite un semnal puternic oamenilor din instituții că a venit vremea să facem lucrurile bine și oamenii cumsecade din instituții se vor simți încurajați și susținuți, pentru că până acum cei care au îndrăznit să facă lucrurile corect sau să se opună abuzurilor au fost întotdeauna pedepsiți de Plahotniuc, de Dodon, de toți aceștia care sunt în capul minciunii sau corupției și asta ar da...”
Europa Liberă: Deși pedeapsa sau dreptatea trebuie să vină doar de la instanța de judecată, de justiție?
Maia Sandu: „De acord, dar inclusiv oamenii din justiție știu că astăzi nu au nicio șansă să fie promovați, să ajungă în funcții, dacă își fac treaba bine și dacă nu ascultă de ordinele unui politician. În momentul în care ai un președinte de țară care respectă legea, care încurajează reformarea instituțiilor în sensul obținerii independenței acestor instituții, creșterii capacităților lor, curățării lor, asta o să dea un imbold. Și doi: avem nevoie de un președinte care să unească societatea, pentru că toate lucrurile urâte care ni s-au întâmplat, s-au întâmplat din cauză că societatea este divizată, pentru că societatea s-a lăsat divizată.
Dacă am reuși să avem o societate unită, atunci corupții n-ar avea nicio șansă...
Nu contează dacă unul vorbește limba rusă, găgăuză, ucraineană sau dacă vorbește limba română, nimeni dintre acești oameni nu vor ca să fie furați și mințiți, eu am siguranță 100%. Dar în momentul în care cei care îi mint și cei care îi fură văd acest pericol pentru viitorul lor politic, ei încep să inventeze tot felul de subiecte care să-i sperie pe oameni și să-i pună pe baricade și oameni să voteze în funcție de aceste subiecte inventate și nu să se gândească că, uite, da, acesta este corupt și trebuie să scăpăm de el, pentru că din cauza lui noi suntem săraci, din cauza lui copiii mei nu rămân aici în țară, din cauza lui noi nu avem nicio perspectivă. Dacă am reuși să avem o societate unită, atunci corupții n-ar avea nicio șansă.”
Europa Liberă: Ați spus că condamnați traseismul politic în parlament. I-am auzit pe fruntașii socialiști care spuneau că au mers la procuratură și au declarat cum s-a încercat să fie cumpărați unii deputați, ce sume li s-a propus. De ce nimeni nu vrea să ne spună de la procuratură totuși ce se întâmplă pe aceste cazuri?
Maia Sandu: „E procuratura lor, ei sunt într-o poziție mai bună să explice de ce nu se întâmplă nimic. Nu se întâmplă nimic, pentru că nu s-a întâmplat nimic în cazul în care Igor Dodon a fost arătat întregii țări cum ia bani de la Plahotniuc sau cum îi spunea lui Plahotniuc că primea 800 de mii de dolari din afara țării ca să-și finanțeze partidul politic. Deci, nu s-a întâmplat nimic în acel caz și, probabil, acum nu se va întâmpla nimic nici în cazul traseismului.”
Europa Liberă: Adică nu se adună probe suficiente?
Maia Sandu: „Nu, eu cred că procuratura pur și simplu nu are curaj să se ocupe de corupția politică. Dacă nu te ocupi de corupția politică, atunci cu ce te ocupi – de cel care fură două găini? Nu e bine să furi găini, dar trebuie să începi de la corupția politică, de acolo lucrurile se strică.”
Europa Liberă: Dar de scheme se preocupă procuratura?
Maia Sandu: „Ați văzut pe cineva arestat, se vorbește undeva despre așa ceva? Eu îmi amintesc că în cele cinci luni când noi eram la guvernare, în fiecare săptămână ieșeam și demascam scheme și vorbeam despre ce se întâmpla într-o instituție sau alta. L-ați auzit pe Chicu să vorbească vreodată? El se laudă că în ianuarie și în februarie au crescut veniturile la buget. Pentru orice om rațional e clar că veniturile la buget în ianuarie și în februarie au crescut datorită eforturilor noastre de combatere a corupției anterior, pentru că așa se întâmplă lucrurile, nu peste jumătate de oră apar banii în buget, dar faci un efort de jumătate de an, după care încep să se vadă și rezultatele. De asta au și demis ei guvernul, pentru că le era clar că au să se vadă rezultatele. Și în două luni au crescut veniturile, după aia, ei au reluat toate schemele și clar că veniturile au mers în jos. L-ați auzit pe Ion Chicu să vorbească, uite, eu am descoperit în instituția cutare un personaj corupt; uite, am descoperit o schemă? Nu!”
Europa Liberă: Care din aceste scheme se înrădăcinează din nou?
Maia Sandu: „Eu cred că toate au fost preluate, pentru că noi le-am oprit, am transmis materiale la procuratură, la CNA, ca ele să fie anulate total. Oamenii ăștia care au participat în aceste scheme trebuiau să fie cercetați, închiși. Ați mai auzit ceva? Eu am văzut doar cazuri închise și personaje corupte care s-au întors în instituțiile publice și au obținut funcții de conducere, de exemplu, cum e cazul lui Golovin, în pofida tuturor schemelor de corupție, care au fost deconspirate de dna Nemerenco. Chiar dacă el a fost arestat pe timpul guvernării noastre, imediat ce guvernul nostru a fost demis, el a fost întors și acum este mare șef în sistemul medical. Deci, toate aceste scheme au fost refăcute.
Acum se vorbește că unele dintre ele sunt în continuare controlate de Plahotniuc și unele sunt controlate de Igor Dodon...
O fi așa, n-o fi așa, e greu de spus, dar nu m-aș mira, pentru că, așa cum am zis, în momentul în care Plahotniuc a înțeles că nu este niciun risc ca sistemul judecătoresc să fie curățat, ca procuratura să fie curățată, atunci el, probabil, și-a reactivat niște puncte de control acolo și poate să mai scoată niște bani.”
Europa Liberă: Și chiar credeți că, după un an de la plecarea lui din Republica Moldova, lucrurile rămân pe vechi sau se împrospătează în felul în care și-ar dori el?
Maia Sandu: „Asta vedem. Ce vedem altceva? Clar că nu controlează lucrurile așa cum le-a controlat până în iunie 2019, dar e clar că a prins la tupeu și evident că acum e și Igor Dodon, care face bani, dacă povestea că are nevoie de 800 de mii pe lună ca să-și întrețină partidul, acum cred că are nevoie de mai mult, că are tot felul de trolli, are mai multe televiziuni care trebuie plătite. Deci, vine campania electorală, unde va trebui să bage foarte mulți bani. Păcat că procuratura nu este interesată de aceste lucruri.”
Europa Liberă: Dna Sandu, ați putea să ne lămuriți ce se întâmplă cu Aeroportul Internațional? Pentru că l-am auzit pe premierul Chicu, care a zis că aeroportul revine în posesia statului, pe de altă parte, am înțeles că s-ar putea să plătească Republica Moldova bani foarte mulți pentru pierderea litigiilor. Ce se întâmplă cu acest obiectiv strategic?
Maia Sandu: „Calea cea mai sigură de întoarcere a aeroportului este cea pe care am ales-o noi, pentru că noi atunci am analizat din toate punctele de vedere și calea cea mai sigură a fost să mergem în instanța de judecată și noi am mers în septembrie în instanța de judecată și am demonstrat sau, cel puțin, am adus argumente că contractul de concesionare a fost încheiat abuziv, cu încălcarea legislației în vigoare și am cerut instanței de judecată să desfacă acest contract.
În paralel am încurajat procuratura, dacă pot să spun așa, să continue să cerceteze aspectele criminale, dacă pot să zic, penale, care țin de această tranzacție, pentru că a fost furnizată anumită informație, inclusiv public, anumiți bani care au ajuns la aeroport erau din Banca de Economii, deci e clar că e caz de corupție majoră acolo. Și iată aceste două lucruri împreună – dacă procuratura ar avansa pe cercetarea cazului și dacă instanța de judecată ar începe să analizeze aceste argumente pe care le-am adus noi, iată aici ar fi șansa noastră să câștigăm cazul în judecată.”
Europa Liberă: Dar actualul guvern vede lucrurile altfel?
Maia Sandu: „Înțeleg. Prima mea întrebare este: de ce din septembrie până acum n-a avut loc nicio ședință de judecată pe acest caz, care este extrem de important? Acum ceea ce face Chicu, arată mai mult un PR politic, deci pe ultima sută de metri înainte de alegerile prezidențiale, ca să-i facă lui Igor Dodon un cadou, încearcă să creeze această percepție că, uite, ei întorc aeroportul.
Aeroportul trebuie întors, dar metoda pe care o alegem trebuie să fie legală...
Așa cum am analizat și noi și așa cum spune mai multă lume, calea pe care au ales-o ei este foarte periculoasă pentru Republica Moldova, pentru că dacă pierdem în instanța de judecată internațională, asta înseamnă că o să mai cheltuim niște bani mari din partea statului și acesta este ultimul lucru pe care noi ni-l dorim. Aeroportul trebuie întors, dar metoda pe care o alegem trebuie să fie legală, așa încât să nu existe niciun risc ca în instanțele internaționale Republica Moldova să piardă.”
Europa Liberă: Dvs. ziceți că guvernul își face PR, dl Chicu zicea că Maia Sandu încearcă să-și facă PR prin acest caz, că l-ați atacat în instanța de judecată.
Maia Sandu: „Eu l-am atacat în instanța de judecată, pentru că el a spus minciuni despre mine în raport cu aeroportul, a spus că eu aș fi avut interes să îl protejez pe Șor în situația în care toată lumea știe că noi am fost cei mai vocali care am cerut închisoare pentru Șor și cerem asta în continuare. Și el cu șeful lui, care a fost la nuntă, este suspectat că a luat bani de la acesta, acum vine și ne învinuiește pe noi.
Sunt minciunile lui Dodon, pe care el le-a preluat și da, așa cum am mers în instanța de judecată împotriva lui Șor, așa am mers în instanța de judecată și împotriva lui Ion Chicu. Și sper doar ca aceste ședințe de judecată să se întâmple mai devreme decât mai târziu, să nu fie amânate pentru ani și ani.”
Europa Liberă: Dacă despre revenirea lui Plahotniuc în Republica Moldova nu se cunoaște nimic, colegii dlui Șor spun că el ar putea să apară în cel mai scurt timp în Republica Moldova.
Maia Sandu: „Eu sper că procuratura este gata.”
Europa Liberă: Dar ce ar însemna această prezență?
Maia Sandu: „Ei știu ce ar însemna, asta spuneam: sper că procuratura este gata pentru revenirea lui.”
Europa Liberă: Igor Dodon anunță că, până la finele acestei luni, se va întâlni cu liderul de la Tiraspol, Krasnoselski. Ce ar trebui să discute cei doi? Unii spun că e o întrevedere în ajunul alegerilor prezidențiale, când Igor Dodon, dacă își anunță intenția să candideze la funcția de președinte, ar căuta voturi inclusiv în stânga Nistrului. Pe de altă parte, s-au acumulat și mai multe probleme inclusiv cu instalarea unilaterală din partea Tiraspolului a acestor puncte de control, mai sunt și alte probleme. Dvs. ce credeți că ar trebui să discute cei doi?
Maia Sandu: „Eu cred că ar trebui să discute problemele reale, inclusiv despre aceste posturi, care sunt o problemă destul de gravă și în raport cu care Igor Dodon nu am auzit să deschidă gura, pentru că, din păcate, agenda lui este alta. El depinde de votul de acolo și, respectiv, nu are niciun interes să le ceară socoteală celor de la Tiraspol în raport cu ce fac ei împotriva cetățenilor Republicii Moldova. Deci, e clar că întâlnirea va fi despre cum se transportă, se plătesc alegătorii din Transnistria pentru ca să-i asigure lui Igor Dodon voturi. Asta este agenda.”
Europa Liberă: Dar nici nu pot fi îngrădite drepturile cetățenilor din stânga Nistrului, cei care sunt posesori ai pașapoartelor moldovenești să nu participe la alegeri? Și aici e o dilemă.
Maia Sandu: „Atât timp cât ei nu vin plătiți și organizați în autobuze – e o discuție. Cu toate că eu o să vă spun: dar ce fel de alegeri libere și corecte sunt astea, dacă eu nu sunt lăsată să merg acolo și să fac campanie electorală? Cum pot să facă o alegere liberă oamenii care vin de acolo, dacă ei pot să discute și pot să vadă doar materialele distribuite de socialiști? Data trecută, în 2016, cetățenii din regiunea transnistreană au știut despre mine doar din pliantele denigratoare pe care le-au împărțit acolo socialiștii. Considerați că astea sunt alegeri libere și corecte? Eu nu cred că astea sunt alegeri libere și corecte.”
Europa Liberă: Cine trebuie să supravegheze bunul mers al alegerilor, doar executivul de la Chișinău?
Maia Sandu: „Bineînțeles, și observatorii, și observatorii internaționali, și observatorii partidelor. Noi, în special, o să avem echipe serioase care au să urmărească, dar au să urmărească și observatorii internaționali.”
Europa Liberă: Dar totuși acele voturi rămân și ele a fi parte a voturilor decisive?
Maia Sandu: „E un mare semn de întrebare. În primul rând, noi am propus amendamente foarte concrete la Codul electoral pentru a interzice transportarea organizată și plătită, pentru că ceea ce s-a întâmplat până acum este fraudă. Și doi: noi o să ridicăm aceste probleme în continuare, inclusiv în organizațiile internaționale.
Asta nu este corect, pur și simplu nu este corect...
Atunci când nu ai dreptul să mergi să faci campanie, oamenii știu doar despre un candidat, doar un candidat este lăsat să facă campanie și după aia ei vin și fac alegerea și nici nu fac alegerea, pentru că își iau banul și votează strict după cum sunt plătiți, pentru că am văzut asta și în 2019, când unii dintre ei au votat pentru oameni pe care probabil nici nu-i știau.”
Europa Liberă: În ce condiții ar putea să se înregistreze evoluții pozitive pe dosarul transnistrean? Am auzit o recentă declarație a ambasadorului rus la Chișinău, care zicea că nu sunt condiții create pentru ca armata rusă să fie retrasă de pe teritoriul de est al Republicii Moldova și de aici ghemul problemelor.
Maia Sandu: „Aș fi curioasă să știu ce înseamnă „nu sunt condiții”, că în atâția ani, în atâtea decenii se spune același lucru, că nu sunt condiții. Eu cred că sunt lucruri pe care le poate face Chișinăul și astea sunt lucrurile care țin de combaterea corupției și a contrabandei, pentru că noi știm că regimul de la Tiraspol se ține într-o mare măsură datorită banilor care vin din contrabandă și corupție. Cu cât mai serioase ar fi măsurile de combatere a contrabandei și corupției din partea Chișinăului, cu atât mai mici ar fi sursele de venit ilegal pentru regimul de la Tiraspol. Acesta este un lucru care poate fi făcut, noi am eliminat contrabanda cu țigări pe perioada celor cinci luni. Deci, asta este posibil dacă se vrea! Dar nu se vrea, acum vedem că acest guvern a reluat schemele acolo. Doi: de ce guvernul de la Chișinău a decis să cumpere energie electrică 100% din regiunea transnistreană? Care este argumentul? N-am văzut nicio explicație publică.
De ce? Pentru că asta iarăși suplimentează, crește veniturile pentru regimul de la Tiraspol și Federația Rusă după aia vine și ne povestește că au crescut datoriile la gaze, dar datoriile la gaze au crescut inclusiv pentru că cei de la Cuciurgan nu plătesc pentru gazul consumat pentru a produce energie electrică, în timp ce noi plătim prețul deplin. Deci, astea sunt lucruri pe care le poate face Chișinăul fără contribuția altor părți, fără să fie nevoie de dialog și asta ar schimba variabila economică a acestui conflict. Conflictul acesta se menține inclusiv pentru că unii oameni de la Chișinău și de la Tiraspol au făcut tare mulți bani și continuă să facă mulți bani pe acest conflict. Iată dacă ar dispărea această posibilitate să se facă bani, atunci și soluția politică s-ar putea găsi mai ușor.”
Europa Liberă: Cât de mare e miza creditului rusesc pe care îl așteaptă autoritățile Republicii Moldova?
Maia Sandu: „Autoritățile tot așteaptă, nu este clar dacă vine sau nu vine, pentru Igor Dodon asta ar fi un ajutor, înainte de alegeri să umble cu 200 de milioane de euro și să mai plătească niște agenți electorali de-ai lui.”
Europa Liberă: Păi, banii aceștia ar veni în buget, acele 200 de milioane de euro?
Maia Sandu: „Ar veni în buget, dar asta nu înseamnă că tot ce vine în buget este cheltuit pentru oameni și nu este uneori folosit pentru companiile lor, pentru că asta se întâmplă și acum. Noi atâta ne-am luptat pentru ca statul să ajute agenții economici și am cerut ca să ajute agenții economici mici și mijlocii și acum primele semnale sunt că puținii bani care se alocă totuși se alocă companiilor care sunt afiliate PSRM-ului. Adică așa, bătaie de joc, ca de obicei. Așa că chiar și banii aceștia, dacă ar veni, s-ar duce la niște companii. Ați văzut că acolo, în prima formulă a acordului, era vorba despre companii rusești care să implementeze anumite proiecte.”
Europa Liberă: După verdictul Curții Constituționale, cel mai probabil că asemenea lucruri nu se vor mai regăsi.
Maia Sandu: „Păi de asta e devreme să vorbim, trebuie să vedem dacă este real și ce va fi scris în acord de data aceasta.”
Europa Liberă: Dar credeți că totuși ar putea să ajungă până la alegerile prezidențiale aceste 200 milioane de euro din linia de creditare din partea rusă?
Maia Sandu: „Dacă cei de la Moscova își vor dori foarte mult ca Igor Dodon să rămână președinte și vor considera că acest credit îl va ajuta, atunci s-ar putea întâmpla.”
Europa Liberă: Și pe final, relația PAS-PDA, cum o vedeți în continuare? Foarte multă lume se interesează.
Maia Sandu: „Eu cred că noi trebuie să facem efort ca să îmbunătățim relația și noi încercăm să fim corecți, nu ați auzit din partea noastră critici la adresa celor de la Platforma DA. Noi ni-i dorim parteneri și în următorul parlament și repet, noi credem că e nevoie de un alt parlament. Noi ne dorim ca ei să fie un partid politic puternic, dar dacă vor continua aceste acuzații și dacă în special vor fi repetate acuzațiile false ale lui Igor Dodon despre cedarea puterii, deci toate aceste lucruri, ele ne dăunează și nouă, și lor, asta nu este bine pentru niciunul.”
Europa Liberă: Dar ați putea să puneți punct odată și odată acestei dispute?
Maia Sandu: „Noi încercăm să punem punct, dar punctul trebuie pus din ambele părți, nu este suficient doar ca o parte să pună acest punct.
Noi am oferit o soluție, am spus că nu cerem nimănui să nu participe în alegerile prezidențiale, pentru că aici este mărul discordiei acum...
Am zis că mergem corect în campanie. Și noi facem campanie, și ei fac campanie, fiecare vine cu programul pentru cetățeni, nu trebuie să arătăm cu degetul unul la altul, trebuie să spunem ce oferim și cetățenii o să voteze în funcție de a cui ofertă o să fie mai credibilă și mai, nu știu, bună, dacă vreți. Și, în funcție de rezultatul primului tur, facem echipă comună, așa cum am făcut în trecut, pentru că au fost multe campanii în care am făcut echipă comună, a fost campania la prezidențiale unde Platforma DA a muncit pentru noi, au fost campaniile la Chișinău unde PAS a muncit foarte mult și nu poate să spună nimeni că nu am muncit, că avem dovezi așa încât să câștige alegerile dl Năstase, deci avem acest efort comun. Da, au fost alegerile locale unde a fost un pic mai dificil, pentru că fiecare echipă a avut propriii candidați și a vrut să-și promoveze propriii candidați, dar am încercat inclusiv la alegerile locale, nu știu, cred că n-au prea fost asemenea exemple.”
Europa Liberă: Aceste neînțelegeri, dispute între PAS și PDA toarnă apă la moara adversarilor Dvs. politici.
Maia Sandu: „Corect. Și Igor Dodon doar se bucură de toate aceste lucruri. De aceea, singura modalitate ca să nu beneficieze Igor Dodon de acest lucru este să asigurăm corectitudine în comunicare, să discutăm lucrurile înainte să le facem publice în sensul în care dacă avem idei, ele trebuie discutate în echipă, după care propuse public și să mergem împreună pe aceste idei.”
Europa Liberă: Deocamdată se creează impresia că cei care doresc să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate rămân a fi socialiștii și Partidul Acțiune și Solidaritate.
Maia Sandu: „Și colegii de la Platforma DA înțeleg că cu acest parlament nu se poate face nimic bun pentru țară, deci, ei tot înțeleg acest lucru.”
Europa Liberă: Dar credeți că se va schimba atât de dramatic raportul de forțe în următorul parlament, dacă se ajunge la anticipate?
Maia Sandu: „Da! Eu cred că se va schimba, pentru că totuși să ne amintim că alegerile din 2019 au fost organizate după regulile lui Plahotniuc într-un sistem de frică și teroare, când oamenilor le era frică să facă campanie, unora chiar să voteze. Evident, asta nu înseamnă că, dacă avem alegeri anticipate, 100% din parlamentari vor fi oameni onești, pentru că minciuna reușește să-i mai salveze pe unii dintre ei, minciuna și cadourile electorale, dar oricum eu cred că alegerile anticipate ar curăța parlamentul.
Dacă și-ar face treaba și procuratura, atunci procesul de curățare a clasei politice ar fi mult mai rapid...
Așa cum am zis, procuratura doarme, așa că putem să contăm doar pe oameni și pe luciditatea oamenilor că nu vor mai vota pentru corupție în următorul parlament.”
Europa Liberă: Dar dacă ar fi fost Maia Sandu în fruntea guvernului actualmente, cum s-ar fi depășit criza sanitară?
Maia Sandu: „Mult mai bine. Evident că nu este ușor, nimeni nu spune că e ușor de depășit această criză, dar pentru o țară mică precum Republica Moldova, care a stat două luni în carantină și a respectat, se puteau izola focarele și se putea opri răspândirea. Nu este nicio logică pentru o țară mică precum Republica Moldova să aibă indicatori atât de proști, dar vedem că în continuare guvernul dă instrucțiuni greșite. De exemplu îmi spun șefii de spitale că nu sunt lăsați să testeze oamenii care vin la spital cu alte boli decât COVID, iar asta înseamnă că o parte dintre ei nu sunt efectiv lăsați să testeze, nu au dreptul să-i testeze, iar asta înseamnă că oameni care vin la doctor cu altă problemă medicală, dar au și COVID și nu au simptome contribuie la răspândirea infecției, la infectarea medicilor ș.a.m.d. Deci, nici acum, după atâtea luni, nu au învățat niște chestii elementare. Economic, în primul rând, noi am fi adus mult mai mulți bani. Ei, în sfârșit, au obținut câțiva bani de la Uniunea Europeană, noi am fi adus mult mai mulți bani și banii aceștia i-am fi folosit pentru a ajuta economia și pentru a ajuta oamenii cu venituri foarte mici.”
Europa Liberă: Ținând cont de situația bugetară, credeți că se pot face mai multe acțiuni în sprijinirea celor din domeniul antreprenorial?
Maia Sandu: „Bineînțeles că se poate face mai mult. Bineînțeles! De exemplu, am discutat de sectorul HoReCa, ei au fost cei mai afectați, trei luni au fost închiși. Noi am calculat, sunt 150 de milioane de lei, deci nu e sfârșitul lumii, cu 150 de milioane de lei reușești să salvezi un număr destul de mare de întreprinderi din acest domeniu. Pentru agricultură, am zis măcar 400 de milioane de lei să dați, să compensați pierderile în agricultură. Sunt bani mari? Sunt bani mari, dar în același timp când ne uităm că au fost pierdute 800 de milioane de lei care trebuiau să vină de la Uniunea Europeană și ei pur și simplu nu au venit, s-au dus în altă țară, din aceștia 800 de milioane de lei se ajuta și agricultura, și economia, ajungea și pentru oameni săraci, familii cu copii – nu s-a vrut, pentru că stau și așteaptă să le pice pară mălăiață în gura lui Nătăfleață. Iată acesta e comportamentul Guvernului Chicu.”
Europa Liberă: Dar ținând cont de acest deficit mare bugetar, cum va intra Republica Moldova în iarnă?
Maia Sandu: „Destul de complicat. Eu înțeleg că Fondul Monetar Internațional cere guvernului să reducă acest deficit bugetar…”
Europa Liberă: Cum să-l reducă, de unde să găsească bani?
Maia Sandu: „Păi, asta este întrebarea, pentru că guvernul deja a făcut niște angajamente pe reparații de drumuri și e clar că acolo nu vor putea opri cheltuielile.”
Europa Liberă: Dar e nevoie și de drumuri bune.
Maia Sandu: „Este nevoie, dar, în primul rând, e nevoie să avem siguranța că toți oamenii au ce mânca și au cu ce-și hrăni copiii, acesta este principalul lucru.
De ce am insistat noi așa de mult pentru ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii?
Pentru că asta înseamnă locuri de muncă și salarii, nu pentru nu știu care proprietari acolo, că ei îi ajută pe cei mari. Noi am rugat să îi ajute pe cei mici, pentru că asta înseamnă locuri de muncă și salarii. Și dacă oamenii rămân fără salarii, atunci ce înseamnă asta? Asta înseamnă că ei nu au cu ce să-și hrănească familia. Și eu cred că au de unde tăia cheltuieli, ei trebuiau să taie cheltuielile inutile încă de la început, când cumpărau covoare, construiau havuzuri și multe alte chestii, care pot fi amânate pentru zile mai bune și trebuiau să se concentreze pe ce mănâncă omul, ca omul să aibă cu ce să-și hrănească copilul și cu ce să-l îmbrace, de aici trebuiau să pornească. O să vedem cu ce propuneri o să vină în parlament. Sperăm să avem discuții normale și asta cerem noi – discuții normale. Au transformat democrația într-un spectacol de prost gust, când din legi importante, Codul vamal, ați văzut cum a fost discutat Codul vamal? E un document extrem de important, ajuns dimineață pe agendă și până seara aprobat. Codul vamal este un document foarte mare, cu implicații majore pentru agenții economici. Așa se discută un document? Dna Greceanîi a lucrat în Ministerul Finanțelor, ar trebui să aibă un pic de respect față de cum se face o lege, nu, s-a transformat într-o slugă a lui Dodon care-i îndeplinește orbește toate ordinele, fără nici un pic de bun-simț și fără nici un pic de respect față de stat, pentru că stat înseamnă legi, proceduri respectate. E dezastru în acest parlament!”
Europa Liberă: Mulțumim pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii!
Maia Sandu: „Vă mulțumesc și eu!”