Linkuri accesibilitate

Mandatul de președinte al Maiei Sandu - validat de Curtea Constituțională


 Maia Sandu
Maia Sandu

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale a fost validată astăzi de Curtea Constituțională, la aproape o lună după al doilea tur de scrutin în care candidata PAS l-a învins pe președintele în exercițiu Igor Dodon.

Curtea a luat decizia după ce toate contestațiile electorale au fost soluționate în instanțele de drept, cu excepţia uneia invocată de reprezentantul lui Igor Dodon care a cerut amânarea ședinței Înaltei Curţi. Cererea a fost însă respinsă de magistraţi. Mandatul președintelui în exerciţiu Igor Dodon expiră la 23 decembrie, iar Maia Sandu va prelua atribuțiile de șef de stat, cel mai probabil, la 24 decembrie, odată cu depunerea jurământului la ceremonia de învestitură. Maia Sandu a anunţat azi că se retrage din partidul Acţiune şi Solidaritate pe care l-a condus timp de patru ani.

Renunțarea la șefia Partidului Acțiune şi Solidaritate şi retragerea din formațiune a fost o condiție necesară pentru validarea mandatului de președintă a Maiei Sandu. Codul Electoral obligă învingătorul alegerilor prezidențiale să prezinte Curții Constituționale, înainte ca aceasta să valideze scrutinul, confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi că nu îndeplinește nicio altă funcție publică sau privată. Ceea ce Maia Sandu a şi făcut cu o zi mai devreme, a precizat președinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole.

Orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției...
Domnica Manole

Potrivit Înaltei curți, în procesul alegerilor prezidențiale și la numărarea voturilor nu au fost constatate încălcări de natură să influențeze rezultatele alegerilor. Iar toate contestaţiile electorale depuse în instanțele de judecată au fost declarate fie inadmisibile, fie respinse. Dacă la scrutinul precedent, cel din 2016, Curtea Constituţională constatase şase lacune în legislație şi a cerut Parlamentului să le elimine, de această dată Curtea s-a rezumat la una singură, chiar dacă precedentele au fost soluţionate doar parţial sau deloc. Ceea ce solicită acum Curtea este sancţionarea discursului de ură. Domnica Manole a declarat că discursul urii și instigările la discriminare, precum și declarațiile intolerante dintre candidați au lăsat o amprentă vizibil negativă asupra campaniei electorale:

„Orice comportament instigator la ură este contrar prevederilor Constituției. Legislația națională în materie trebuie îmbunătățită prin instituirea unor mecanisme de control și de sancționare promptă. Curtea a emis, în acest sens, o adresă Parlamentului.”

Prezentând în faţa magistraţilor concluziile Comisiei Electorale Centrale după scrutinul prezidențial, şeful instituției, Dorin Cimil, a menţionat că au fost constatate mai multe lacune în legislaţia electorală, legate, între altele, de votul în diaspora, de soluţionarea litigiilor electorale şi de finanţarea campaniilor. Cimil a deplâns că eforturile autorităţii electorale de a îmbunătăți legislaţia conform recomandărilor anterioare ale Înaltei Curţi au fost zădărnicite. Amendamentele vizau inclusiv sancţionarea transportării alegătorilor, a implicării bisericii în campanie şi a minciunii mediatice:

„Regretabil, dar în luna august 2020 înainte de începerea perioadei electorale eforturile comune de modificare a legislaţiei au fost abandonate de către organul Legislativ la etapa votării în prima lectură.”

La încheierea scrutinului prezidențial, CEC a avansat noi propuneri de modificare a legislaţiei, între care constituirea unui consiliu electoral distinct pentru o mai bună organizare a votului în diaspora, dublarea numărului maxim de buletine de vot în secţiile din străinătate şi introducerea mecanismelor alternative de vot, cum ar fi votul prin corespondență sau cel electronic.

La şedinţa de validare a scrutinului, reprezentanta Maiei Sandu, Olesea Stamate, a menţionat că, în opinia lor, alegerile au fost doar parţial libere şi corecte, marcate de multiple încălcări:

„Acele fraude şi vădite încălcări nu ar fi fost în măsură să răstoarne rezultatul alegerilor. Dimpotrivă, acestea ar fi putut influenţa rezultatul în direcţia inversă în favoarea candidatului care a utilizat masiv metode ilegale în timpul campaniei.”

Igor Dodon spune că va susține demersurile președintelui ales privind dizolvarea Parlamentului...

Reprezentantul lui Igor Dodon, Nicolae Fomov, a insistat pe pretinsele abateri comise de Maia Sandu şi ale echipei sale în campanie. El a cerut amânarea şedinţei de validare a scrutinului invocând o contestaţie depusă cu doar o zi mai devreme, care nu a fost soluţionată definitiv în justiţie. Solicitarea lui a fost respinsă însă de magistraţii Curţii Constituţionale.

Învinsul cursei prezidențiale, Igor Dodon, a felicitat-o pe oponenta sa Maia Sandu pentru validarea în funcţia de preşedinte. El a reiterat că, împreună cu Partidul Socialiștilor, la șefia căruia urmează să revină, va susține demersurile președintelui ales privind dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Dodon a subliniat însă că, până la organizarea anticipatelor, Maia Sandu ar urma să își asume toată responsabilitatea guvernării în plină criză pandemică. E o aluzie, spun mai mulţi analişti, la o foarte probabilă criză politică ce se va declanșa la finele lunii decembrie, când Maia Sandu ar urma să fie învestită în funcţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG