Linkuri accesibilitate

Turul doi. Concluzii ale misiunilor de observare


Corien Jonker, șefa misiunii de observare OSCE/ODIHR
Corien Jonker, șefa misiunii de observare OSCE/ODIHR

În turul doi al alegerilor prezidențiale, alegătorii au avut alternative politice din care au putut să aleagă, iar libertățile fundamentale de exprimare și de întrunire au continuat să fie respectate.

Cu toate acestea, campania electorală negativă și divizantă, precum și mediatizarea polarizată, au afectat mediul campaniei și au degradat calitatea informațiilor disponibile pentru alegători - se arată în concluziile preliminare ale misiunii de monitorizare alegerilor sub egida OSCE. Reclamațiile privind neregulile financiare au rămas fără un răspuns adecvat, se spune mai departe, reiterând lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei. În numărul limitat de secții de votare vizitate, procesul a decurs într-o manieră organizată și procedurile au fost, în mare măsură, urmate, în pofida cozilor și supraaglomerării ocazionale. Informația în timp util referitoare la votare și rezultatele alegerilor a fost pusă la dispoziție de administrația electorală, astfel sporind transparența procesului, se mai arată în raportul misiunii de monitorizare a OSCE.

Turul doi. Concluzii ale misiunilor de observare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:46 0:00
Link direct

Misiunea de observare sub egida OSCE, concluziile căreia sunt extrem de importante când e vorba de recunoașterea internațională a oricărui scrutin, va da o apreciere finală alegerilor prezidențiale cu lista de recomandări anexate peste maxim două luni. Dar din observațiile preliminare ale misiunii rezultă că scrutinul a fost în general competitiv şi a respectat în mare parte standardele democratice, chiar dacă au fost admise şi unele abateri.

Retorica intolerantă nu îşi are locul într-o campanie electorală şi nu doar în campanie...
Corien Jonker

Candidații şi-au putut desfășura liber campania electorală şi în turul doi. Numai că discursul campaniei a devenit vizibil mai negativ, cu o retorică intolerantă, dezbinătoare şi cu atacuri la persoană, toate cu turaţii mai mari pe final de campanie, a precizat la o conferinţă de presă şefa misiunii de observare Corien Jonker.

„Au răsunat niște mesaje care o ținteau în mod negativ pe doamna Maia Sandu în diferite pliante, materiale video. Conţinutul acestor materiale este inacceptabil. Retorica intolerantă nu a avut doar efectul de polarizare. Ea a alimentat şi niște prejudecăți. Astfel de retorică nu îşi are locul într-o campanie electorală şi nu doar în campanie”, a concluzionat şefa misiunii de observare a OSCE/ODIHR.

Ea a mai notat că reflectarea campaniei electorale a fost deseori dezechilibrată şi favorabile mai ales fostului preşedinte Igor Dodon. Iar Consiliul Audiovizualului a sancționat mai multe televiziuni în mod disproporțional şi mult prea tardiv pentru a asigura o supraveghere eficientă a mediatizării campaniei.

În turul doi, la fel ca în primul, au fost semnalate cazuri de transportare ilegală a alegătorilor la secţiile de votare. „Ne exprimăm dorinţa ca investigaţiile iniţiate de poliţie pe aceste cazuri să aibă finalitate”, a mai spus Corien Jonker. Ea a reiterat problemele din legislaţie legate de soluționarea litigiilor electorale şi de finanţarea campaniei, precizând că reclamațiile depuse la CEC între tururi au fost, în mare parte, respinse fără a fi examinate în fond, inclusiv cele legate de pretinse cheltuieli nedeclarate în campanie. „Supravegherea finanţării campaniei electorale rămâne una slabă”, a atenționat șefa misiunii de observare. Ea a concluzionat spunând că „un transfer ordonat al puterii ar ajuta foarte mult R. Moldova să facă faţă provocărilor sale şi să se miște în continuare în normalitate.”

Abateri similare care au umbrit campania electorală au fost constatate şi de către Asociaţia Promo-LEX, care a avut în teren cea mai numeroasă echipă de observatori naţionali. Trecând în revistă toate neregulile depistate, şeful misiunii de observare Promo-LEX, Pavel Postică, a concluzionat că autoritățile trebuie să soluţioneze neîntârziat problema votului la distanţă blocat până acum de interesele politicienilor, dar şi problema coruperii şi transportării ilegale a alegătorilor la secţiile de vot, în special a celor din regiunea transnistreană.

Observatori din CSI care l-a fel au monitorizat aceste alegeri au concluzionat că ele s-au desfășurat, în general, liber și corect, conform legislației țării și standardelor internaționale.

Legislaţia electorală a câta oară nu a fost modificată aşa cum a cerut CEC...
Vladimir Șarban

Din cauza infecţiei de Covid-19 care nu avea cum să ocolească şi CEC, rezultatele preliminare ale scrutinului, care au dat-o câștigătoare pe lidera PAS, Maia Sandu, în faţa preşedintelui în exercițiu Igor Dodon, au fost prezentate în această dimineață nu de președintele autorității electorale, ci de adjunctul său, Vladimir Şarban, cel care până acum a fost o voce distinctă în CEC. Şarban a folosit ocazia pentru a-şi prezenta propriile opinii legate de deficiențele procesului electoral, inclusiv în diaspora unde multe secţii au fost aglomerate, iar în 7 secții s-a epuizat stocul maxim de 5 mii de buletine de vot. CEC-ul și autoritățile trebuie să întreprindă măsurile necesare ca situația să nu se mai repete, a spus Vladimir Şarban:

„Noi şi la acest scrutin electoral am pășit cu stângul deoarece legislaţia electorală a câta oară nu a fost modificată aşa cum a cerut CEC, societatea civilă şi multiple probleme cu care ne-am confruntat în aceste zile sunt tocmai urmarea acestor modificări neadoptate. Mă refer aici şi la soluţionarea contestațiilor, sesizărilor. Evident că trebuie să ne lămurim şi cu listele electorale în care se regăsesc cetăţeni decedaţi. Aş putea continua şirul acestor probleme. Acum este foarte important ca în perioada următoare să întreprindem toate măsurile şi poate cu ajutorul societății civile să facem anumite presiuni pe legiuitori ca toate propunerile care au fost examinate de modificare a Codului Electoral în sfârșit să fie adoptate.”

Vicepreședintele CEC, Vladimir Şarban, a precizat că opiniile sale s-ar putea să nu coincidă cu cele ale autorității electorale în întregime.

Amintim că majoritatea parlamentară PSRM-PD a amânat în această vară amendarea Codului Electoral, recomandată inclusiv de Comisia de la Veneţia şi OSCE/ODIHR, amendare care avea drept scop să elimine abaterile constate inclusiv de Curtea Constituțională în precedenta campanie prezidențială din 2016, câștigată atunci de Igor Dodon. Printre amendamentele propuse de CEC figurau reglementarea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, sancționarea minciunii mediatice, a discursului de ură și implicarea politică a clerului. Toate aceste abateri au umbrit şi actualul scrutin prezidențial, întrucât amendamentele la legislația electorală continuă să zacă în parlament.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG