Linkuri accesibilitate

Marea Britanie acuză Rusia că a atacat cu rachete o navă civilă de marfă în portul Odesa


Nave din Flota Mării Negre participând la un exercițiu militar
Nave din Flota Mării Negre participând la un exercițiu militar

Marea Britanie a acuzat luni Rusia că a vizat o navă civilă de marfă aflată într-un port din Marea Neagră la 24 august, într-un atac cu rachete neconfirmat anterior, despre care a spus că a fost zădărnicit cu succes de apărarea ucraineană.

Ucraina a făcut eforturi pentru a permite navelor blocate în portul Odesa de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina să navigheze în ape libere după ce Rusia a renunțat unilateral la Inițiativa privind tranzitul cerealelor prin Marea Neagră, acord susținut de ONU.

Comentariile referitoare la atac, făcute în parlamentul britanic de către premierul Rishi Sunak, sunt primele declarații oficiale referitoare la faptul că o navă civilă a fost vizată de când Ucraina a început să depună efortul de a asigura culoare de tranzit. Din 18 august, patru nave de marfă au plecat din Odesa.

„Mulțumită unor informații declasificate, știm că armata rusă a țintit cu mai multe rachete o navă civilă de marfă în Marea Neagră pe 24 august”, a declarat Sunak într-o informare în parlament cu privire la summitul G20 la care a participat la New Delhi.

Rachetele au vizat o navă de transport sub pavilion liberian acostată în port și au fost doborâte cu succes, a precizat Ministerul britanic de Externe într-un comunicat. Este vorba, printre altele, și de două rachete „Kalibr” lansate de pe un portavion al Flotei Mării Negre, a adăugat acesta.

Ministerul rus al Apărării nu a avut deocamdată nicio reacție la solicitarea Reuters de a face un comentariu.

De când Rusia a renunțat în iulie la acord negociat de ONU care permitea Ucrainei să își exporte în siguranță cerealele prin Marea Neagră, Moscova a fost acuzată de Ucraina că amenință navele civile din Marea Neagră.

Atât Statele Unite, cât și Marea Britanie au avertizat în iulie asupra faptului că Rusia și-ar putea extinde atacurile asupra unităților ucrainene de procesare și transport atacând și nave ale transportului maritim civil în Marea Neagră.

„Putin încearcă să câștige un război pe care nu îl va câștiga, iar aceste atacuri arată cât de disperat este”, a afirmat ministrul de externe James Cleverly. „Atacând navele de marfă și infrastructura ucraineană, Rusia face rău restului lumii.”

XS
SM
MD
LG