Linkuri accesibilitate

Marina rusă mărește numărul de delfini care apără portul Sevastopol din Crimeea


Delfini cu botul în formă de sticlă (acvariu, Hong Kong, 2004)
Delfini cu botul în formă de sticlă (acvariu, Hong Kong, 2004)

Marina rusă a mărit semnificativ numărul de delfini antrenați pe care îi folosește pentru a-și proteja principala bază militară din Marea Neagră, potrivit rapoartelor serviciilor de informații, citate de France24.

Animalele păzesc intrarea în portul Sevastopol, în Crimeea anexată abuziv de Rusia în 2014, și probabil că sunt folosite „pentru a detecta scafandrii inamici”, au anunțat vineri serviciile de informații militare britanice.

În ultimele săptămâni, „imaginile arată aproape o dublare a țarcurilor plutitoare din raza portului, în care foarte probabil se află și delfini cu botul în formă de sticlă” (Bottle-nosed), se spune în raport.

Așa-numiții „Bottle-nosed dolphins", specie de delfini cu denumirea științifică de Tursiops truncatus, sunt cunoscuți pentru inteligența lor, comportamentul social complex și abilitățile de comunicare și navigare.

Pot fi antrenați și utilizați pentru diverse misiuni militare de detectare a minelor și a obiectelor submerse, de supraveghere, patrulare, localizare și salvare.

Marina rusă a folosit în trecut delfini Beluga și foci pentru o serie de misiuni în apele arctice, se mai arată în raport.

Un astfel de specimen, purtând un ham, a apărut în Norvegia în 2019, stârnind speculații că a fost folosit pentru supraveghere. A reapărut în largul coastei Suediei luna trecută.

Norvegienii au poreclit balena „Hvaldimir”, un joc de cuvinte combinând cuvântul „balenă” în norvegiană (hval) cu prenumele președintelui rus, Vladimir Putin.

Hamul lui Hvaldimir avea o montură potrivită pentru a găzdui o cameră de filmat, iar pe clemele de plastic erau imprimate cuvintele „Echipament St. Petersburg”.

În 2016, ministerul rus al Apărării a încercat să cumpere cinci delfini, ca parte a încercărilor de a relua practica sovietică de utilizare a cetaceelor extrem de inteligente pentru misiuni militare.

Atât Uniunea Sovietică, cât și Statele Unite au folosit delfini în timpul Războiului Rece, antrenându-i să detecteze submarine, mine și să repereze obiecte sau persoane suspecte în apropierea porturilor și a navelor.

Un colonel sovietic la pensie a declarat atunci pentru AFP că Moscova a antrenat chiar delfini să planteze dispozitive explozive pe navele inamice.

Marina SUA a folosit în Bahrain, în 2003, leii de mare pentru a sprijini Operațiunea Enduring Freedom după atacurile teroriste din 11 septembrie de la New York și Washington, mai relatează France24.

XS
SM
MD
LG