George Soros, cunoscutul miliardar și filantrop american, își predă imperiul – inclusiv Fundația pentru o Democrație Deschisă – fiului său cel mai mare, Alexander, relatează agențiile internaționale de știri.
Informația a fost confirmată de un purtător de cuvânt duminică, 11 iunie, într-un interviu cu cotidianul Wall Street Journal (WSJ).
Soros, în vârstă de 92 de ani, a spus că în trecut nu a vrut ca Fundația pentru o Societatea Deschisă (OSF) să fie preluate de unul dintre cei cinci copii ai săi. Alex (Alexander) „și-a câștigat acest drept”, a declarat George Soros, care controlează un imperiu financiar estimat la circa 25 de miliarde de dolari.
Intervievat, de asemenea, de WSJ, Alexander, în vîrstă de 37 de ani, a spus că este „mai politic” decât tatăl său și că intenționează să continue să sprijine financiar candidații de stânga din SUA.
În 2024, în Statele Unite au loc alegeri prezidențiale și alegeri partițiale pentru Cogres iar până acum, George Soros a fost unul din cei mai mari donatori pentru candidații partidului democrat.
„Vom depune eforturi pentru apărarea drepturilor de vot și a libertății personale în țară și sprijinirea cauzei democrației în străinătate”, a spus Alexander. „Oricât de mult mi-ar plăcea să scot banii din politică, atâta timp cât o face cealaltă parte [republicanii], va trebui să o facem și noi.”
Alexander, care la începutul acestei săptămâni a postat pe Twitter o fotografie cu el și cu vicepreședinta americană Kamala Harris, conduce acum activitatea politică a fundației Soros, în calitate de președinte al comitetului de acțiune politică.
Alexander Soros a mai spus că va extinde prioritățile fundației pentru a include drepturile de vot și de avort, precum și echitatea de gen, relatează publicația online Euroactiv.
Consiliul Fundației pentru o Societate Deschisă l-a ales pe Alexander ca președinte în decembrie 2022. Fundația direcționează aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an către grupuri precum cele care susțin drepturile omului din întreaga lume și ajută la construirea democrațiilor.
Din 1992, Fundația Soros pentru o Societate Deschisă funcționează și în Republica Moldova, parte dintr-o rețea activă ântre timp în peste 120 de țări.
George Soros a devenit celebru în lumea întreagă la începutul anilor ’90, când a câștigat un miliard de dolari, mizând la bursă împotriva lirei britanice și „a spart Banca Angliei” într-un eveniment financiar catastrofal cunoscut sub numele de „Miercurea Neagră”, reamintește The Guardian.
A fost activ în Europa de Est, începând cu Ungaria nativă, încă înainte de căderea Zidului de la Berlin, iar după implozia comunismului, a înființat la Budapesta Universitatea Centrală Europeană.
Universitatea s-a mutat între timp la Viena, sub presiunile guvernului iliberal al premierului Viktor Orban, el însuși, la începutul carierei sale politice, beneficiarul unei burse Soros.
„Liberalii progresişti, neo-marxiştii năuciţi de visuri, oamenii finanţaţi de George Soros şi promotorii societăţilor deschise... vor să anihileze stilul de viaţă occidental pe care noi îl iubim atât de mult”, a spus recent Orbán.