Potrivit ministrului, cel mai potrivit model pentru dezvoltarea agriculturii moldovene ar fi cel al Italiei, unde s-a pus accent pe asocierea agricultorilor în cooperative. Unindu-și forțele, susține Bolea, fermierii vor putea face față mai ușor concurenței, inclusiv la nivel regional.
„Cooperarea înseamnă unicul mod prin care îți reduci din cheltuieli și îți majorezi venitul. Italia este țara cu cel mai mare număr de agricultori mici, care au existat în timp și sunt extrem de rezilienți la toate intemperiile economice de pe glob, datorită faptului că sunt uniți în cooperative”, a explicat ministrul.
Oi și livezi – la sud, procesare – la nord și centru
Începând din această toamnă, Ministerul Agriculturii, împreună cu specialiști în agronomie, vor veni cu recomandări pentru fermieri, în special pentru cei din sudul R. Moldova, care sunt cei mai afectați de secete, ce anume să cultive ca să obțină mai mult profit.
„Agricultorilor din sud li se va recomanda să cultive livezi, sâmburoase sau struguri tehnici, care sunt subvenționați bine de Ministerul Agriculturii”, a spus ministrul, potrivit căruia, condițiile din sudul R. Moldova „se pretează foarte bine și pentru creșterea ovinelor, care are un potențial foarte mare de export”.
- Te-ar putea interesa și: Cultivarea porumbului în sudul R. Moldova ar putea fi interzisă prin lege
Agricultorii din nordul țării vor fi sfătuiți să se concentreze pe procesarea produselor agricole, iar cei din centru - pe procesare și pe vinificație. De asemenea, Ministerul Agriculturii și-ar dori să dezvolte în toate regiunile sectorul de zootehnie.
Recomandările nu vor fi obligatorii pentru agricultori, iar subvenționarea nu va fi folosită ca o măsură de pedeapsă, dă asigurări Vladimir Bolea. El spune, totuși, că ministerul va subvenționa în mod prioritar, în următorii ani, ramurile mai puțin dezvoltate, cum ar fi procesarea și zootehnia.
Anterior, ministrul a spus că în sudul țării ar putea fi interzisă prin lege cultivarea porumbului, dar a rectificat ulterior că aceasta va fi doar o recomandare, care se va reflecta în politica de subvenționare a agricultorilor.