Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Vaccinul Sputnik V pierde din capacitatea de propulsie electorală”


Minutul electoral: „Vaccinul Sputnik V pierde din capacitatea de propulsie electorală”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00

Minutul electoral: „Vaccinul Sputnik V pierde din capacitatea de propulsie electorală”

Minutul electoral: „Vaccinul Sputnik V pierde din capacitatea de propulsie electorală”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Rusia abia de a ajuns la rata de vaccinare a populației de zece la sută și rămâne în compania Iordaniei și a Guineei Ecuatoriale. Asta în condițiile în care e țară producătoare de vaccin. Sputnik V, de la Victoria cum ar veni, fusese blagoslovit în regim de urgență de liderul de la Kremlin tocmai ca să fi probat întâietatea Rusiei într-un domeniu de mare actualitate.

Însuflețit de patronul spiritual, cel mai socialist dintre moldoveni pusese, în aprilie, mari speranțe în puterea mirifică a Sputnik-ului. El nădăjduia să se revanșeze după înfrângerea lamentabilă în prezidențiale. Licoarea și lucoarea ar fi trebuit să îi aducă strălucirea de altădată. Realitatea s-a dovedit a fi alta.

Contrar presiunilor propagandistice urzite de câteva posturi TV, oamenii nu au înghițit momeala. Vaccinurile din Vest le inspiră totuși mai multă încredere.

În atare condiții, blocul stelar VorDon, cum i se spune la Văleni, se agață cu disperare de trenul de lux al Mitropoliei Moldovei, care ar fi acceptat să administreze 4 mii de cipuri marca Sputnik preoțimii în speranța să resuscite elanul lor pro-răsăritean. Numai că împotriva lor lucrează toate agențiile de turism, care îi avertizează pe moldovenii dornici de litoral civilizat că certificatul de vaccinare cu Sputnik nu e documentul cel mai convingător în Zona Schengen. Dar și statistica, bineînțeles.

Dacă Sputnik-ul e atât de bun, de ce nu e folosit la el acasă? - se întreabă, pe bună dreptate, un cetățean care s-a hotărât, în sfârșit, să se vaccineze.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG