Linkuri accesibilitate

Cine a devenit observator la Uniunea Eurasiatică: R.Moldova sau numai Igor Dodon?


Întrevederea Igor Dodon-Vladimir Putin la Soci, în cadrul ședinței Consiliului Economic Eurasiatic Suprem
Întrevederea Igor Dodon-Vladimir Putin la Soci, în cadrul ședinței Consiliului Economic Eurasiatic Suprem

PD: ţara nu poate obţine statutul de observator decât la iniţiativa guvernului şi a parlamentului.

Președintele Igor Dodon a dat astăzi explicații proaspete în privința anunțului că Republica Moldova a devenit observatoare pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică, după ce Partidul Democrat de guvernământ a spus că şeful statului nu are împuternicirea să angajeze Republica Moldova în asemenea înțelegeri.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari, a spus astăzi că R. Moldova nu poate obţine statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică decât la iniţiativa guvernului şi parlamentului, iar un astfel de demers nu a fost examinat şi nici înaintat.

„De aceea, este clar că e o declaraţie făcută de dl Dodon în calitate de persoană fizică, fiindcă el nu poate reprezenta R. Moldova în situaţia în care nu există avize pozitive din partea guvernului şi preşedinţiei”, a spus Gămurari.

Preşedintele Igor Dodon are însă o altă opinie. El a spus agenţiei ruse TASS, astăzi de la Soci că, fiind responsabil prin Constituţie de politica externă, are dreptul să semneze astfel de acorduri şi că documentul, care nu ar contravine altor angajamente internaţionale, spune şeful statului, va permite în schimb R. Moldova să-şi dezvolte potenţialul economic lărgindu-şi exportul pe pieţele tradiţionale.

Igor Dodon continuă să considere CSI o astfel de piaţă pentru R. Moldova, deşi statisticile privind schimburile comerciale contrazic de ani de zile aceste aprecieri ale şefului statului. Principala piaţă de desfacere este acum UE, cu 67 la sută din total şi o creştere, doar în ultimele trei luni, de 3,5%, în timp ce în CSI pleacă nici 17 la sută din produsele moldovene.

Valabilitatea juridică a statutului de observator primit luni de R. Moldova şi pentru care optează de mai mult de un an preşedintele Igor Dodon a fost contestat şi de vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă...

Un sprijin i-a oferit şefului statului Partidul Socialiştilor, care a spus într-un comunicat că salută ceea ce a numit „decizia Consiliului Economic Suprem Eurasiatic” de a acorda Republicii Moldova statut de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. „Colaborarea mai strânsă” cu această uniune reprezintă poziţia majorităţii cetăţenilor moldoveni, au mai spus socialiştii.

O cercetare sociologică dată publicităţii cu o zi mai devreme a arătat însă că aderarea la uniunea estică ar fi sprijinită acum de 42% dintre cetăţeni, faţă de 55% câţi ar prefera integrarea în UE.

Valabilitatea juridică a statutului de observator primit luni de R. Moldova şi pentru care optează de mai mult de un an preşedintele Igor Dodon a fost contestat şi de vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă. „Mostră de politicianism” a numit Leancă anunţul. „Igor Dodon prejudiciază interesele naţionale ale statului”, a mai adăugat el.

Analiştii, care nu au nici o îndoială că Igor Dodon a ignorat normele naţionale privind negocierea, semnarea şi ratificarea de tratate, cred, pe de altă parte, că el a luat decizia, ignorând potenţialul de nemulţumire, pentru că a ştiut sigur că nu va provoca o criză în relaţia cu celelalte ramuri ale puterii. În interiorul calculelor electorale pe care democraţii şi socialiştii par să aibă o înţelegere, chestiuni ca acestea ajung pe planul doi, spun observatorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG