Linkuri accesibilitate

Moldova încearcă să se conecteze la circuitul turistic regional


Pe malul Nistrului, la Țîpova
Pe malul Nistrului, la Țîpova

„Ne-am pornit, vaccinați” să călătorim prin Moldova, este îndemnul și sloganul cu care continuă în acest an campania de promovare a atracțiilor turistice din țară. Pentru a face cunoscute locurile care merită să fie vizitate, Agenția de Investiții a lansat și o broșură turistică cu informații despre tot ce poate oferi Republica Moldova sub aspect de istorie, cultură, gastronomie și locuri de vizitat. Reprezentanții instituției speră ca aceste inițiative să sprijine și să aducă vizibilitate sectorului de turism, grav afectat de pandemie.

Moldova încearcă să se conecteze la circuitul turistic regional
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:55 0:00
Link direct

După o perioadă de înțepeneală justificată care a zăgăzuit circulația turiștilor, pensiunile speră să valorifice în acest an nu doar segmentul local, dar și parte din turismul străin. Văzută din perspectiva unei oferte turistice, Republica Moldova poate miza pe cei interesați să hoinărească prin păduri și rezervații, să descopere trasee vinicole, să cunoască bucătăria tradițională și poate chiar să ia la pas o piață locală. Pachetul de promovare a Republicii Moldova este unul onest și autentic, spune Rodica Verbeniuc, directoarea Agenției de Investiții. Ea crede că pandemia a schimbat comportamentul turiștilor, iar Moldova poate fi destinația care să răspundă noilor preocupări:

Moldova, a place to find yourself...

„Am venit cu mesajul - Moldova, a place to find yourself, tocmai în contextul în care foarte mulți, după pandemie, doresc să vină în locuri sigure, destinații neaglomerate, departe de acea concentrație urbană, industrializată, să se regăsească în comuniune cu natura prin diverse experiențe. Și în acest context, Republica Moldova cu acest mesaj s-a lansat pe extern.”

Promotorii Moldovei ca destinație turistică au certitudinea că trebuie puse în valoare experiențele tradiționale - ajungi în Moldova, bea și mănâncă ca un localnic, mergi în drumeție, descoperă artizanii și tradițiile comunității.

Cam asta e ceea ce caută turiștii care ajung în Moldova, spune Liuba Răilean, managerița unei pensiuni din satul Trebujeni, Orhei. După patru decenii de trai la oraș, ea a reveni la casa părintească și de zece ani pensiunea ei apare în ofertele de cazare de pe platformele digitale internaționale:

„Cei mai mulți veneau din Austria, din Germania, din România, din America veneau mulți, din Polonia veneau, aceștia vin permanent la noi, dar anul trecut și anul acesta suntem cam închiși. Cei străini se interesează mult cum trăim, cum trăiește lumea, cum am deschis pensiunea, mâncarea noastră preferată. Permanent umblă din urma mea la bucătărie să vadă cum fac. Permanent mă întreabă cum pregătim, ce punem, de unde luăm produsele, la noi e natural totul.”

Pensiunea Nataliei Răilean și alte popasuri turistice ar putea să se regăsească pe harta interactivă de promovare a destinațiilor din Republica Moldova. Autoritățile de profil spun că o actualizează cu regularitate, iar momentan harta conține peste 700 de locații. Andrei Chistol, șeful direcției promovarea turismului din cadrul Agenția de Investiții, spune că se încearcă conectarea Republicii Moldova la circuitul turistic regional, cum ar fi ruta transfrontalieră România – Republica Moldova, a bisericilor de lemn și cea a meșteșugarilor, care este în proces de elaborare:

În rută vor fi incluși 20 de meșteri...

„Am făcut o cartografiere a acelor meșteri populari care sunt în Republica Moldova, dintre care, în rută vor fi incluși 20 de meșteri. Noi nu privim meșterii doar ca experiment, dar ca acea persoană care poate primi turiști și poate oferi o anumită experiență acelor turiști care vin în Republica Moldova. Facem instruiri și le spunem meșteșugarilor cum ar trebui să comunice cu turiștii.”

În condiții de pandemie, și turismul trebuie să fie responsabil, de asta, recomandarea autorităților de profil este ca cetățenii să se vaccineze înainte de a porni la drum, chiar dacă planifică o călătorie în interiorul țării. De altfel, decidenții din sănătate au organizat un maraton al vaccinării în curtea unei fabrici de vin, precum și la complexul cultural Orheiul Vechi, în încercarea de a diminua reticența și uneori chiar nepăsarea față de procesul de vaccinare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG