Linkuri accesibilitate

UE și R. Moldova vor lansa un dialog politic și de securitate la nivel înalt


Uniunea Europeană și Republica Moldova vor lansa în curând un dialog politic și de securitate la nivel înalt. Dialogul va avea ca scop discutarea provocărilor globale, securitatea și cooperarea regională, inițiativele comune privind combaterea amenințărilor hibride și îmbunătățirea securității cibernetice. De asemenea, este vorba despre protecția infrastructurii critice și consolidarea comunicării strategice și schimbul de opinii privind soluționarea conflictului transnistrean, transmite platforma Telegram EUinMoldova, citată de agenția IPN.

Dialogul dintre UE și Republica Moldova va facilita alinierea în continuare a politicii Moldovei la declarațiile și deciziile Politicii Externe și de Securitate Comune a UE, în conformitate cu angajamentul de a promova principiile consacrate în Acordul de Asociere, inclusiv principiile suveranității și integrității teritoriale.

Uniunea Europeană și Republica Moldova au convenit, în cadrul ședinței Consiliului de Asociere, să consolideze și să intensifice în continuare cooperarea într-o serie de domenii cheie, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova în temeiul Acordului de Asociere UE-Moldova. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este alături de Moldova în depășirea provocărilor cu care se confruntă în special în domeniile sănătății, energiei și economiei.

„Prin intermediul sprijinului nostru excepțional acordat, în valoare de 60 de milioane de euro, vom ajuta Moldova să treacă prin această criză, atenuând impactul creșterii prețurilor la gaze asupra celor mai vulnerabile persoane. De asemenea, susținem cu tărie agenda ambițioasă de reforme a Guvernului Republicii Moldova, în special pentru recâștigarea încrederii publicului în sistemul judiciar și în sistemul administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investițional al țării”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Cel de-al șaselea Consiliu de Asociere UE-Moldova, care a avut loc 28 octombrie, a reafirmat parteneriatul și angajamentul puternic pentru consolidarea asocierii politice și aprofundarea integrării economice a Moldovei cu UE în cadrul Acordului de Asociere și al Zonei de Liber Schimb Profunde și Cuprinzătoare (DCFTA). Acest lucru a fost confirmat în Declarația comună publicată după întâlnire. Consiliul de Asociere a fost prezidat de înaltul reprezentant Josep Borrell. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a condus delegația Republicii Moldova. A participat și comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG