Pașaportul intern în Rusia este principalul act de identitate, similar buletinului de identitate din țările europene.
Autoritățile ruse au anulat pașapoartele interne ale cel puțin nouă cetățeni care au fugit din Rusia din cauza poziției lor anti-război, transmite televiziunea noastră în limba rusă Current Time.
O activistă din Arhanghelsk, Olesea Krivțova, acum jurnalistă la publicația norvegiană Barents Observer, spune că a descoperit în mod accidental că pașaportul ei intern a fost anulat. Tânăra nu primise nicio notificare din partea autorităților ruse și a aflat despre anulare atunci când nu a mai putut accesa site-ul serviciilor de stat din Rusia – Gosuslugi. Krivțova a fugit în Norvegia din arest la domiciliu, unde a fost plasată sub acuzația de „justificarea terorismului” și „discreditarea armatei”. Pașaportul intern i-a fost anulat, se pare, după ce a vizitat consulatul Rusiei. Ea a încercat să-și facă acte noi, dar cererea i-a fost respinsă.
„Nu mi-au explicat cum anume pașaportul meu a ajuns pe lista actelor nevalabile. Dar am niște presupuneri în legătură cu motivul pentru care s-ar fi putut întâmpla acest lucru. Am primit pașaportul intern în timp ce eram în arest la domiciliu în Arhanghelsk, când aveam 20 de ani. În loc să-mi pun semnătura în document, am scris cuvântul „libertate” și am desenat un semn pacifist”, a declarat Krivțova pentru publicația Novaia Gazeta Europe.
„Autoritățile se răzbună astfel pe toți cei care au plecat”
Activiștii din Omsk, Daniil Cebîkin și Richard King, care astăzi se află în afara Rusiei, au constatat și ei, cu surprindere, că le-au fost anulate pașapoartele interne, fără nici un preaviz. La fel, actele au fost declarate nevalabile după o vizită la misiunea diplomatică rusă. „Asociația civică Omsk” a lui Cebîkin și King a fost declarată „agent străin” și „organizație extremistă” în Rusia.
„Singurul lucru pe care mi l-au propus [la consulat] a fost să emită un certificat pentru întoarcerea mea în patrie. Însă, desigur, nu am profitat de această ocazie „splendidă”. Cred că autoritățile ruse încearcă astfel să se răzbune pe toți cei care au plecat, să le facă viața grea, în special celor care sunt implicați în activități ale opoziției”, a spus Daniil Cebîkin.
Potrivit activiștilor din Omsk, cel puțin șase emigranți politici ruși s-au plâns de aceleași probleme.
- Te-ar putea interesa și: Kremlinul: Emigranții ruși pot reveni acasă, dar numai dacă sunt patrioți
Fără pașaport intern, nu poți accesa aplicațiile bancare și nici serviciile de stat online. Aflându-se peste hotare, cetățenii ruși nu pot solicita un nou act de identitate și nici să conteste decizia ministerului de Interne. Pentru aceasta, ei trebuie să revină în patrie.
Acum un an, în Rusia a intrat în vigoare o nouă normă care permite anularea pașapoartelor din motive precum inexactități și erori în înscrieri, prezența unor semne care nu sunt prevăzute de lege și așa mai departe. Totuși, acest lucru nu se aplică pașapoartelor interne.
Viața rușilor fără pașaport intern
Jurnaliștii postului nostru de televiziune în limba rusă Curent Time l-au întrebat pe avocatul Maksim Olenicev care pot fi consecințele lipsei unui pașaport intern și cum se poate contesta decizia de anulare a acestuia?
Potrivit avocatului, pentru a afla motivele anulării pașaportului, un cetățean rus se poate adresa instanței judiciare în termen de trei luni, în baza Codului de procedură administrativă. Astfel, autoritățile, în special departamentul de migrație al Ministerului Afacerilor Interne, vor fi obligate să furnizeze informații cu privire la motivul pentru care au anulat aceste acte. Doar în acest caz se va putea analiza cât de legală a fost procedura, dacă aceasta într-adevăr face parte din campania împotriva activiștilor anti-război sau dacă este vorba totuși de o acțiune aleatorie.
- Te-ar putea interesa și: Lavrov spune că invadarea Ucrainei a „purificat” societatea rusă și a impulsionat economia
Maksim Olenicev a mai spus că, potrivit mai multor estimări, câteva sute de mii de persoane au părăsit Rusia folosind pașaportul intern rusesc, iar acum acesta este singurul document care le certifică identitatea în țara în care se află.
„Dacă o persoană este lipsită de acest document - rămâne fără nimic. Și aici apar, desigur, foarte multe probleme. De exemplu, ca să prelungești valabilitatea pașaportului pentru străinătate, trebuie să prezinți pașaportul intern la consularul rusesc din țara respectivă. Iar dacă nu vor putea obține pașaportul pentru străinătate, vor avea o mulțime de probleme cu legalizarea șederii în țara în care se află”, afirmă avocatul.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te