Organizatorii recentei campanii electorale a noului președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, neagă că acesta ar fi angajat o firmă americană de lobbying pentru a-și fasona imaginea în fața publicului ucrainean, însă o asemenea firmă din Washington tocmai a declarat oficial încasări de aproape 70.000 $ din partea echipei prezidențiale pentru activități în Ucraina.
Firma, Signal Group Consulting, LLC, a depus declarația pe lângă departmentul Justiției pe data de 17 iulie, pentru muncă prestată între 3 aprilie si 21 mai, perioada campaniei și victoriei lui Zelenski.
Firma de lobbying a căutat să aranjeze întâlniri cu senatori și reprezentanți ai Departamentului de Stat, precum și cu organe de presă precum CNN, The Washington Post, sau The Daily Caller.
În privința echipei lui Zelenski trimisă la Washington, cea mai mare cheltuială pare să fi fost nota de 1.912 $ la restaurantul BLT Steak, din Washington, care servește vită japoneză Wagyu.
Justiția americană, dar și cea ucraineană, sunt foarte sensibile la tot ceea ce este lobbying politic, în urma condamnării fostului consilier al lui Donald Trump, Paul Manafort.
Fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, a fost condamnat în luna martie 2019 la șapte ani și jumătate de închisoare, pentru fraudă bancară şi evaziune fiscală și faptul că nu a declarat activități lucrative cu guverne străine, în cazul de față – cu guvernul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici. Condamnarea lui Manafort a venit în urma investigaţiei consiliului special Robert Mueller asupra presupusului amestec al Rusiei în campania electorală a lui Donald Trump. Acuzaţiile ar fi putut duce la o sentinţă mult mai aspră – până la 24 de ani de închisoare.
Paul Manafort a mai fost condamnat pentru conspiraţie la spălare de bani, deturnare de fonduri publice şi ascunderea faptului că a desfăşurat activităţi de lobby în Ucraina, având legături cu oligarhi ucraineni şi ruşi.
Manafort, în vârstă de 68 de ani, s-a alăturat echipei de campanie a lui Donald Trump în martie 2016 şi a fost directorul acesteia în intervalul iunie-august 2016.
Manafort făcuse lobbying pentru Ianukovici. Chiar dacă recenta revelație a folosirii unei firme americane de lobbying de către Zelenski nu indică imediat o ilegalitate, ea stârnește suspiciunile mai vechi la adresa lui Zelenski.
Zelenski a câștigat alegerile în ciuda faptului că jurnaliștii ucraineni au descoperit că el posedă o vilă de 15 camere în Italia, pe care nu a pus-o în declarația publică a averii sale. Zelenski a plătit unei companii italiene 3,8 milioane de euro în anul 2017 pentru acea vilă de lux, de 600 de metri, pe plaja din Forte dei Marmi.
Orașul de pe litoralul toscan a fost numit „colonia Moscovei” din Italia de către unele mass-media rusești pentru că e o destinație favorită a unor oligarhi ruși precum Oleg Deripaska și Roman Abramovici.
Zelenski a mai fost acuzat că ar fi doar creatura magnatului Igor Kolomoiski, dușman personal al fostului președinte Poroșenko, la a cărui televiziune a fost lansat Zelenski, sprijinit până la a deveni președinte.
Kolomoiski, care în ultimii doi ani a trăit în Israel și Elveția, s-a întors în Ucraina după victoria lui Zelenski și a anunțat deja că are de gând să le dea multora "bătaie de cap".
Intr-un interviu cu grupul de media RBK, Kolomoiski a confirmat că șeful de cabinet al lui Zelenski, Andri Bohdan, a cărui demisie e cerută de opoziție și care tot anunță că și-o va da, a fost propriul său avocat.
Dușmănia Kolomoiski - Poroșenko
Magnatul Kolomoiski deținea PrivatBank, cea mai mare bancă a Ucrainei, până la naționalizarea sa în 2016 pe fondul unor acuzații de fraudă masivă.
Banca centrală a Ucrainei a luat decizia de a naționaliza PrivatBank la sfârșitul anului 2016, spunând că această măsură a fost necesară pentru a proteja circa 20 de milioane de clienți și pentru a "menține stabilitatea financiară în țară".
Banca centrală a afirmat mai târziu că o anchetă privind PrivatBank a arătat că a fost "supusă unei fraude pe scară largă și coordonată" de Kolomoiski vreme de cel puțin un deceniu, acuzație pe care el a respins-o.
Anul trecut, PrivatBank, a dat în judecată subsidiarele din Ucraina şi Cipru ale firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), pentru neregulile care au avut loc în auditurile efectuate de aceasta în perioada 2013-2015.
În luna decembrie 2017, un tribunal din Londra ordonase deja înghețarea la nivel mondial a patrimoniului lui Kolomoiski în timp ce se consideră cazul.
Dar dușmănia dintre Kolomoiski și Poroșenko urcă și mai departe. În martie 2015 Poroşenko l-a demis pe Kolomoiski din funcția de guvernator în Dnipropetrovsk. Initial cei doi fuseseră aliaţi, dar conflictul dintre ei a început în legatura cu controlul asupra a doua companii de stat din domeniul energetic - UkrTransNafta si Urknafta. Cînd guvernul de la Kiev a încercat să îl demită din vârful administrației UkrTransNafta, Kolomoiski a luat cu asalt, cu trupele sale particulare, biroul din Kiev al companiei, blocând întreaga activitate.
Apoi, forțele de securitate ucrainene l-au arestat în Dnipropetrovsk pe Ghenadi Korban, fost candidat la primăria Kievului, un apropiat al lui Kolomoiski pe vremea când acesta era guvernator în Dnipropetrovsk. Kolomoiski a văzut arestarea fostului său aliat ca pe o nouă răzbunare personală a lui Poroșenko.
Justiţia a anulat naţionalizarea PrivatBank
In luna aprilie, justiţia ucraineană a anulat naţionalizarea forţată de la sfârşitul anului 2016 a primei bănci a ţării, o decizie usturătoare pentru Poroșenko, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale.
Un tribunal din Kiev a hotărât că acordul de vânzare care îl priva pe miliardarul Igor Kolomoiski şi pe asociaţii săi de controlul asupra PrivatBank "nu este valabil".
Prima bancă a Ucrainei din punctul de vedere al depozitelor sale, PrivatBank fusese naţionalizată într-o duminică seara de decembrie 2016 pentru a evita un faliment care ar fi avut un efect de domino asupra sectorului bancar ucrainean. Banca Centrală evaluase atunci decapitalizarea băncii la circa 5,6 miliarde de dolari.
Această decizie fusese salutată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), principalul creditor al Ucrainei, ca fiind o "măsură importantă" pentru a asigura stabilitatea financiară.
Răsturnarea de situaţie a intervenit cu trei zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care a cștigat actorul de comedie Volodimir Zelenski, acuzat de Petro Poroşenko că ar fi o marionetă a acestui oligarh.
Cf. și blogul zilnic:
Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe) Ucraina văzută de la Bruxelles