Prezența președintei Maia Sandu la Consiliul Europei dar și în alte capitale europene înseamnă o investiție în relația pe care trebuie să o aibă Republica Moldova cu partenerii externi, e de părere Nicu Popescu, Director al programului Europa lărgită la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) și fost Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.
Europa Liberă: Cât interes manifestă acum partenerii externi pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, ținând cont că, după verdictul Curții Constituționale, Maia Sandu are dreptul să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate?
Nicu Popescu: „Politica externă nu poate fi comparată cu o ieșire la supermarket în care ai mers la supermarket, ai dat niște bani și te-ai întors cu un sac de bunuri, cu salam, fructe, legume, carne sau altele. Politica externă mai degrabă poate fi comparată cu niște relații de prietenie dintre oameni, în care pe parcursul mai multor luni sau ani de zile se investește în această relație, îți vizitezi prietenii sau vecinii la zile de naștere, la ocazii importante, la nunți, la înmormântări și astfel construiești o relație pe care poți miza în viață în momente mai dificile sau mai pozitive. Deci, în acest sens trebuie să înțelegem foarte clar că politica externă este un proces în care trebuie să investești foarte mult astăzi ca să obții niște rezultate concrete peste câteva luni sau peste câțiva ani. Și în acest sens, toată această diplomație foarte activă de care dă dovadă dna președintă Maia Sandu este o investiție și are anumite rezultate imediate, inclusiv, bunăoară, în planul vaccinării, capacității Republicii Moldova de a vaccina, dar mai ales este o investiție în parteneriatele Republicii Moldova pe termen lung, iar fără aceste parteneriate Republica Moldova nu poate exista ca stat, pentru că nu are suficiente resurse interne să supraviețuiască în izolare și fără sprijin extern.
Evident, deja s-a semnalat din partea partenerilor europeni faptul că mișcarea spre alegerile anticipate este conformă Constituției Republicii Moldova, în urma deciziei Curții Constituționale și că asistăm la luări de poziție foarte clare din partea partenerilor europeni care sprijină calendarul politic din Republica Moldova, care merge inevitabil spre alegerile anticipate în urma deciziei recente a Curții Constituționale și, evident, există o foarte mare deschidere față de Republica Moldova. Republicii Moldova i se oferă acum mai multe platforme internaționale prin care Republica Moldova își poate promova interesele, poate încerca să obțină mai multă asistență pentru Republica Moldova, inclusiv această invitație recentă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în care Republicii Moldova i s-a oferit o platformă importantă, prin care Maia Sandu poate promova interesele țării pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor.”
Europa Liberă: Și în interior, dar și în exterior mesajul președintei Maia Sandu e că trebuie cu înverșunare combătută corupția. Iată că și de această dată la Strasbourg șefei statului i s-au dat asigurări de sprijin pentru agenda de combatere a corupției. Unii spun că e prea puțin să te reduci la un singur mesaj pe care îl ai și acasă, și în exterior.
Nicu Popescu: „Bine, discursul dnei președinte a fost, într-adevăr, un mesaj foarte substanțial legat de corupție, dar acesta nu a fost singurul mesaj din acest discurs, în acel discurs s-a vorbit și despre dezvoltarea economică, și despre necesitatea aducerii Republicii Moldova și în era digitală, și în modernizarea serviciilor, și necesitatea conectării Republicii Moldova la dinamica europeană de protecție a mediului. Deci a fost un discurs care a atins mai multe subiecte, dar, într-adevăr, o bună parte din cele spuse au fost legate de fenomenul corupției, or știm foarte bine că acest fenomen este un lucru care incapacitează dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, este acel fenomen în baza căruia cetățenii i-au oferit acest mandat foarte puternic dnei președinte Maia Sandu și, în acest sens, corupția este o urgență națională, o amenințare urgentă la adresa securității Republicii Moldova și fără combaterea acestui flagel nu putem vorbi nici despre crearea mai multor locuri de muncă, nici despre atragerea masivă a investițiilor, nici despre fortificarea securității Republicii Moldova prin modernizarea armatei sau serviciilor speciale. Deci, în acest sens, într-adevăr, corupția este acel călcâi al lui Ahile care incapacitează Republica Moldova în foarte, foarte multe domenii de dezvoltare și dna președintă a ținut să reitereze anume acest mesaj, inclusiv de la tribuna APCE.”
Europa Liberă: Disputa, confruntarea care se perpetuează de câteva luni dintre instituția prezidențială și cea legislativă e cunoscută bine și la Strasbourg, și la Bruxelles, pentru că socialiștii s-au adresat și Consiliului Europei, și Comisiei de la Veneția. Socialiștii continuă să nu accepte această dizolvare a legislativului, ei spun că chiar nu ar recunoaște nici verdictul Curții Constituționale, pentru că, la un moment dat, ziceam că au încercat să ceară sfatul sau implicarea Consiliului Europei. Pot Strasbourgul, Bruxelles-ul să intervină în această dispută?
Nicu Popescu: „Partidul Socialiștilor până acum câteva zile scria mesaje la Consiliul Europei și recunoștea deciziile Curții Constituționale și, brusc, peste noapte descoperă anumite reticențe. Desigur, aceste reticențe nu sunt deloc credibile și în acest sens este regretabil faptul că se pun așa semne de întrebare față de instituțiile și așa slabe ale Republicii Moldova, dar asta este natura proceselor legale. În momentul în care se iau anumite decizii legale, nu ai decât să te conformezi și inclusiv Partidul Socialiștilor trebuie să se învețe să joace conform regulilor democratice și să accepte faptul că legea nu este lege doar atunci când îți convine ție personal sau ție ca partid.”
Europa Liberă: Maia Sandu insistă pe ideea ca să vină specialiști din exterior și să se facă o evaluare a ceea ce se întâmplă în domeniul justiției. E cu putință acest lucru? Vor oferi acest sprijin partenerii de dezvoltare și ce alte acțiuni ar mai putea să se întreprindă în Republica Moldova cu ajutorul asistenței din afară?
Nicu Popescu: „Din păcate, asistăm la o situație în care capacitatea Republicii Moldova de a merge pe făgașul unor transformări profunde fără asistență externă este foarte redusă, iar în anumite domenii ca și inexistentă. Acest lucru se referă și la modernizarea economică, și la fortificarea sectorului de securitate, și la reforma justiției. Deci, o spun cu regret, sper să depășim acest lucru ca țară, nu este un lucru bun faptul că am ajuns în această situație, dar la etapa actuală, într-adevăr, din păcate, Republica Moldova nu se poate mișca înainte fără ajutor extern, inclusiv pe linia reformei justiției, inclusiv pe linia oferirii de expertiză Republicii Moldova, dar și asistență concretă în acest proces de reforme.”
Europa Liberă: Totuși, dacă socialiștii nu vor recunoaște verdictul Curții Constituționale, ce evoluții credeți că ar putea să intervină?
Nicu Popescu: „Este absolut clar că cetățenii Republicii Moldova nu mai vor să fie guvernați așa cum au fost guvernați în ultimii ani, nu mai vor să fie guvernați conform metodelor sau obiectivelor de guvernare, fie ale Partidului Democrat de sub Plahotniuc, fie ale Partidului Socialiștilor de sub Dodon. Cetățenii Republicii Moldova au spus un „nu!” electoral foarte ferm atât socialiștilor, cât și lui Igor Dodon și desigur ei se pot opune voinței populare, dar acest lucru îl fac în primul rând în propriul detriment, evident acest lucru afectează țara per ansamblu, este un lucru negativ pentru țară, dar până la urmă este alegerea socialiștilor dacă acest suicid politic, asupra căruia pare să insiste întreg Partidul Socialiștilor prin remodelarea și readucerea în procesul politic a acelor metode și acelor persoane care au fost clar respinse de majoritatea covârșitoare a cetățenilor Republicii Moldova. Deci, Partidul Socialiștilor sau se adaptează la noile cerințe ale cetățenilor Republicii Moldova, sau riscă să dispară tot așa cum au dispărut multe partide anterior, atât pe dreapta, cât și pe stânga eșichierului politic. Deocamdată, uitându-mă la comportamentul socialiștilor, eu văd o dorință foarte mare de a-și aprofunda propria criză, de a aprofunda lipsa de încredere a electoratului față de această forță politică.”
Europa Liberă: Unul dintre multiplele reproșuri ale lui Igor Dodon, liderul socialiștilor, adresat Maiei Sandu e că, de când ea a preluat mandatul de șef al statului, nu a adus niciun bănuț din exterior, așa cum a promis cetățenilor.
Aceste reproșuri care se aduc sunt niște acțiuni de sabotare din partea vechii guvernări
Nicu Popescu: „Știm care sunt aranjamentele constituționale din Republica Moldova. Din păcate, de la sfârșit de decembrie s-a luat o decizie explicită la nivelul Partidului Socialiștilor, la nivelul conduceri parlamentului și la nivelul guvernului Chicu și al miniștrilor de a utiliza „tactica pământului pârjolit”, de a sabota nu pe președinta Maia Sandu, ci procesul de guvernare din Republica Moldova; știm că nu s-au bugetat bani pentru vaccinuri, nu s-au făcut tentative de a cumpăra vaccinuri prin plasarea unor comenzi care trebuiau să fie făcute acum un an de zile sau în vara anului trecut; știm că a fost sabotată și prelungirea Protocolului 6, prin care Republica Moldova ar fi putut beneficia în continuare de asistență financiară românească. Deci, toate aceste reproșuri care se aduc, de fapt, sunt niște acțiuni de sabotare din partea vechii guvernări a întregii Republici Moldova, a cetățenilor care în acest moment de criză au nevoie de sprijin extern, dar forțele politice care nu pot pierde alegerile au ales să agraveze și mai mult starea în care se află țara.
În pofida acestor lucruri, aș vrea să subliniez faptul că, în afara Uniunii Europene, Republica Moldova totuși rămâne una din țările europene cu o rată de vaccinare destul de mare, mai mare decât majoritatea absolută a statelor post-sovietice sau statelor din Balcani, cu excepția Serbiei. Și în acest sens, în pofida unor constrângeri majore, în primele luni, datorită diplomației personale a dnei președinte, s-a putut asigura o performanță destul de decentă a procesului de vaccinare raportat la numărul de populație comparativ cu alte state din regiune care nu fac parte din Uniunea Europeană, unde situația este mult mai complicată.”
Europa Liberă: Și lăsați să se înțeleagă că, până nu va exista un guvern cu împuterniciri depline, asistență nu va fi accesată din exterior?
Nicu Popescu: „Bine, există detalii, pentru că există modalități de a obține asistență și în condițiile actuale, dar, evident, asistența majoră internațională poate fi canalizată spre Republica Moldova doar în condițiile în care la Chișinău vor exista instituții împuternicite legal să semneze acorduri și să-și ia angajamente.”