Linkuri accesibilitate

Nou schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti 


Reprezentanții Crucii Roșii monitorizează schimbul de prizonieri la punctul de control de la Mayorske în regiunea Donețk, 16 aprilie 2020

Kievul și separatiștii din Donbas anunțaseră un nou schimb de prizonieri înainte de Paștele ortodox încă de săptămâna trecută, însă nu se știa în ce zi, adică 16 aprilie.

Schimbul era prevăzut de la început a avea semnificații multiple. Pe de o parte, importanța sărbătorii Paștelui, schimbul anterior având loc de Crăciun.

Nou schimb de prizonieri între Kiev şi separatişti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Atunci, în ultimul schimb de prizonieri, în decembrie, au fost implicate 200 persoane. De astă dată - mult mai puțini, însă era evident de la început că mai importantă este simbolica.

După cum a anunțat pe Facebook serviciul de presă al lui Volodimir Zelenski, separatiștii au eliberat 19 cetăţeni ucraineni și, din surse neoficiale, se pare că guvernul a eliberat la rândul său 20 de separatiști.

Unul dintre prizonierii eliberați pe 16 aprilie 2020
Unul dintre prizonierii eliberați pe 16 aprilie 2020

Cei 19 ucraineni eliberaţi urmează să fie plasaţi în carantină timp de 14 zile, din cauza epidemiei de covid-19.

Al doilea element important în simbolica schimbului de prizonieri este tocmai epidemia. Cifrele celor infectați sau morți în zonele separatiste sunt necunoscute, iar autoritățile din Donețk și Luhansk nu ar dori, cel mai probabil, ca prizonieri din forțele guvernamentale să moară în detenție din pricina virusului.

Președintele Vladimir Putin (stânga) și Sergei Aksyonov, liderul regiunii Crimeea, 19 martie 2020
Președintele Vladimir Putin (stânga) și Sergei Aksyonov, liderul regiunii Crimeea, 19 martie 2020

O diferență majoră față de schimbul de prizonieri din decembrie este că acela fusese anunțat chiar de Vladimir Putin. Rupând tacit cu obiceiul, din 2014 încoace, de a afirma sistematic că Rusia nu este implicată în niciun fel în cele care se petrec în Donbas, Putin căutase să își arate bunăvoința și deschiderea față de Zelenski, mai puțin anti-rus pe față decât fusese Poroșenko.

La trei săptămâni după ce s-au întâlnit prima dată la Paris, în toamna trecută, Zelenski și Putin au convenit atunci să pregătească un schimb de prizonieri şi să întocmească în acest sens o listă cu ucraineni - chiar și încarcerați în Crimeea, anexată de Rusia - şi de separatişti proruşi.

De astă dată, însă, schimbul pascal de prizonieri, mult mai modest și anunțat aproape în ultimul moment, corespunde cu discreția lui Putin, pe măsură ce crește numărul cazurilor de infecție cu Covid-19 în Rusia.

Focarul epidemiei este de altfel în Moscova, iar primarul Serghei Sobianin i-a spus lui

Putin în direct la TV că statisticile oficiale ale ministerului sănătății nu sunt fiabile.

In aceste condiții, orice diversiune, fie și un schimb de prizonieri cu Ucraina, este utilă, însă Putin, căruia parlamentul i-a votat luna trecută puteri totale, preferă să rămână cât mai discret și să nu-și vadă numele amestecat cu pandemia.

XS
SM
MD
LG