Linkuri accesibilitate

Noul „cal troian” al Rusiei pentru R. Moldova (Petru Grozavu / Ziarul de Gardă)


Revista matinală a presei de la Chișinău

Criza politică în care se află în prezent Republica Moldova poate fi depășită exclusiv prin organizarea unor alegeri parlamentare anticipate, consideră avocatul Ștefan Gligor, citat de TV8. Potrivit acestuia, un prim pas ar fi demisia Guvernului care ar putea fi cerută de către cetățeni. „Noi am mai protestat, nu este pentru prima dată când societatea noastră a protestat. De data aceasta este chiar pentru o cauză nobilă și nu văd nicio problemă”, a declarat Gligor.

Comentatorul politic Cornel Ciurea a afirmat pentru Moldova 1 că în spațiul public se discută foarte activ despre dizolvarea acestei legislaturi. „Percepția în societate este că acest Parlament nu mai are multe zile de trăit. Cel puțin toată lumea a vorbit la un moment despre alegeri anticipate și atunci când deputații din diferite fracțiuni au planuri serioase și au planuri pe termen mediu și chiar lung, sunt un pic surprins”, a afirmat expertul.

Limitarea votului diasporei ar fi un lucru foarte grav și partidele care nu sunt de acord cu limitarea trebuie să facă tot ca acest lucru să nu se întâmple pe cale legislativă. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, citat de IPN. Potrivit lui, partidele care mizează pe votul diasporei, dar și care înțeleg importanța ei în viața socială și economică a țării trebuie să nu admită limitarea votului diasporei. „Societatea civilă, care are și capacitățile de diplomație publică ar trebui să explice necesitatea respectării dreptului diasporei la vot”, afirmă Pistrinciuc.

Adrian Ciubotaru scrie într-o analiză pentru Gazeta de Chișinău că votul din 15 noiembrie a fost o reacție alergică a organismului social la Igor Dodon. „O mare parte a electoratului a mers în continuare pe mâna președintelui în exercițiu, dar numai pentru că a putut face abstracție de persoana concretă a acestuia și de faptele sale”, consideră autorul. Unii nu au trecut însă peste nemulțumirea și chiar aversiunea pe care le-o provocase președintele nu atât ca om politic, ci ca om pur și simplu, și în consecință, au stat acasă sau au votat-o pe Maia Sandu, afirmă Ciubotaru. În opinia sa, RM trebuie să-și tragă răsuflarea, căci urmează un an plin de încercări. „Plecarea lui Igor Dodon de la Președinție nu va soluționa, desigur, toate problemele țării, dar cel puțin va reduce numărul acestora”, conchide autorul.

Inițiativa socialiștilor de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, precum și cea privind statutul limbii ruse, sunt acțiuni concertate și provocatoare, care vor crea turbulențe în societatea moldovenească, mai ales că nici în prezent aceste prevederi ale legislației audiovizuale nu sunt respectate în totalitate, subliniază comentatorul politic și expertul media Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. „Nu avem nevoie de asemenea discuții și acțiuni care să polarizeze societatea”, consideră Țurcanu.

Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că în țară e mai mult haos ca niciodată. În opinia sa, R. Moldova a avut în ultimii ani două mari probleme: Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. De acum încolo, riscă să mai aibă una: Renato Usatîi, care este la ziua de azi, după Maia Sandu, cel mai potentat lider politic, consideră autorul. În caz de anticipate (iar el asta își dorește), va fi cel mai serios adversar atât al „stângii”, cât și al „dreptei”, afirmă Grozavu. Este noul „cal troian” al Rusiei pentru R. Moldova, cu care Moscova va căuta să compenseze pierderea Președinției, conchide autorul.

Ion Spătaru scrie pentru Noi.md despre construcția care va apărea în locul restaurantului „Doina”. El menționează că dezbaterile judiciare privind construirea unui centru comercial și de divertisment supraetajat în locul considerat una dintre cărțile de vizită ale Chișinăului, vor continua la Curtea Supremă de justiție. Litigiul în jurul teritoriului parcului „Valea trandafirilor” din capitală, devenit în mod ciudat proprietate privată, durează de ani buni, precizează autorul. Primăria refuză să permită lucrările de construcție în zona verde, în timp ce instanțele judiciare țin partea dezvoltatorului, scrie autorul. Autoritățile capitalei au apelat forțele de ordine, intuind în acest proiect o componentă de corupție, se subliniază în articol.

Jurnaliștii portalului Anticorupție.md scriu că procurorul general a respins solicitarea deputaților de a fi audiat în plenul Parlamentului pe marginea dosarului vizând frauda bancară. În articol se menționează că Procuratura Generală tratează această solicitare drept „eforturi de a afla cât mai multe detalii din anchetă pentru a-și construi tacticile ulterioare de apărare”. Solicitarea deputaților a survenit după declarațiile omului de afaceri Veaceslav Platon despre evoluția anchetei în cazul fraudei bancare, se subliniază în material.

Maia Sandu a punctat foarte exact prioritățile sale după ce va prelua funcția de președinte, reieșind din necesitățile Republicii Moldova ca stat, și anume relațiile bune cu vecinii, apreciază comentatorul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. El a subliniat că relațiile bune cu România și Ucraina ar crește șansele R. Moldova de relansare a dialogului cu Uniunea Europeană și a parcursului european al Chișinăului. „Maia Sandu vrea din start restabilirea relațiilor bune cu vecinii. Faptul că ea are aceste întrevederi, prima cu președintele Iohannis, care este așteptat la Chișinău și nu este exclus că poate să vină chiar la inaugurarea Maiei Sandu, poate chiar și președintele ucrainean Zelenski, ar transmite la nivel simbolic un mesaj clar că pentru R. Moldova, prioritară este relația cu vecinii - un lucru normal pentru orice stat”, a menționat analistul politic. Scoaterea Republicii Moldova din izolare internațională este prima prioritate anunțată de Maia Sandu după preluarea mandatului, precizează Tăbârță.

Despre o nouă scumpire la orizont scrie portalul Mold-Street.com. Prețul petrolului a crescut cu 35% în ultima lună, se subliniază în material. „Creșterea semnificativă a cotației barilului de petrol nu a avut deocamdată un impact asupra prețurilor pe piața locală”, se mai scrie în articol. Astfel, de câteva luni prețurile la produsele petroliere se mențin stabile, cu unele mici fluctuații, precizează Mold-Street.

Portalul AGORA scrie că un trotuar, renovat în urmă cu aproape o săptămână, s-a surpat. Ar fi vorba de o porțiune de trotuar de pe strada Mitropolitul Bănulescu Bodoni la intersecție cu strada Sciusev din centrul capitalei. „Costul total al lucrărilor de modernizare a trotuarelor este de circa 22,8 milioane de lei. În total, au fost amenajați circa 44 mii de metri pătrați de trotuar”, se precizează în articol.

Mircea V. Ciobanu scrie pentru Gazeta de Chișinău că după regimul special de muncă în pandemie e pe cale să dispară o „meserie”: cea de prezenţă la serviciu. Colateral, a fost eliminată şi una din misiunile fundamentale ale şcolii de model sovietic: cea de a-i ţine pe copii sub supraveghere atâta timp cât părinţii sunt la serviciu, a adăugat autorul. În opinia sa, pluteşte în jur un demonic aer de apatie lâncedă, o eternă sărbătoare, o insistentă odihnă impusă. „Mlaștina îi atrage, ca o fericire socialistă, pe cei care se lasă ademeniţi. Vor supravieţui însă cei care – anume în acest timp – vor persevera în căutări şi performanţe”, consideră autorul.

XS
SM
MD
LG