Până pe 15 martie opt refugiați ucraineni au fost angajați oficial în R. Moldova, potrivit unor informații ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă oferite Europei Libere. Aceleași date arată că aproximativ 60 de angajatori sunt dispuși să ofere refugiaților aproape 1000 de locuri de muncă. Noul cadru legal, adoptat în regim extraordinar, prevede că angajatorii au obligația să notifice instituția în termen de cinci zile de la semnarea contractului, fără alte acte permisive, motiv pentru care factori de decizie admit că numărul refugiaților angajați ar putea fi mai mare.
Șefa direcției generale pentru ocuparea forței de muncă din Chișinău, Ala Șupac, a spus că nouă instituții de stat din educație și sănătate din capitală și-au deschis ușile pentru angajați refugiați. Iar colegii ei acum le promovează pentru ca aceste oferte să fie cunoscute. Deocamdată există o barieră printre angajatori, recunoaște Șupac, care ar fi conștienți că acești oameni stau temporar în R. Moldova. Și în această direcție lucrează funcționarii din domeniu.
Șefa direcției generale pentru ocuparea forței de muncă din Chișinău mai spune că a semnalat o problemă la nivel de sistem de sănătate, după ce a încercat să ajute o refugiată, pe nume Anna Babenko, care încerca să se angajeze asistentă medicală. A trebuit să intervină Ministerul Sănătății și să aducă mai multe clarificări.
Derogarea de la legislația muncii i-a permis Galinei din Odesa, care preferă să nu-și spună numele complet, să se angajeze la o fabrică de confecții din Soroca, unde a ajuns împreună cu părinții ei. Planul inițial era doar să traverseze R. Moldova, în drum spre vestul Ucra inei. Întrucât totul în Chișinău era plin, și hoteluri, și centre de plasament, și apartamente cu chirii, au ajuns să înnopteze la Soroca. Șederea de o noapte s-a transformat în una mai de durată. Au avut noroc să fie ajutați de un ONG local. Au găsit un apartament în chirie, pentru care plătesc o mică contribuție, iar voluntarii i-au ajutat cu produse alimentare.
„Am plecat din Odesa la o săptămână de la începutul războiului pentru că nu mai suportam să trăim în frică. Am găsit pe Facebook un grup de angajări în Soroca. Am întrebat pe o fată din stradă care vindea cafea și ea mi-a spus despre acest grup. Eu am lucrat contabil, dar eram dispusă să lucrez orice, mai ales că sunt într-o țară străină, cine mă va lua? Și iată mi-au găsit acest loc de muncă”, povestește Galina.
O altă refugiată Natalia, care la fel nu vrea să-și dea numele întreg, este manageră la o companie de turism din Kiev. Face voluntariat pe lângă o echipă de activiști moldoveni găzduiți de guvern și încă mai păstrează o doză de optimism, că războiul se va termina până la sfârșitul lunii martie, până când și-a închiriat un apartament în Chișinău. Spune că ar vrea să-și găsească un loc de muncă în R. Moldova, a și trimis CV-uri la unele companii.
Natalia a analizat ofertele de joburi locale și spune că se pot găsi locuri de muncă în R. Moldova. Un alt atu - aici toată lumea cunoaște rusa.
Presupunem că acest război se va termina în curând, prin urmare la joburi mai serioase nu ne vor angaja temporar...
„Văd că foarte mulți oameni din domenii practice caută de lucru, ca, de exemplu, coafor, specialist manichiură, bucătar, activități de care e nevoie oriunde și oricând. Și văd că este cerere, și este ofertă, adică oamenii se găsesc unii pe alții. Celor ca mine, care se ocupă de activități manageriale, le e mai greu să găsească de lucru, pentru că nu vrei să faci menaj. Noi presupunem că acest război se va termina în curând, prin urmare la joburi mai serioase nu ne vor angaja temporar”.
Dacă operațiunile militare vor dura mai mult, s-ar putea ca pentru Natalia să devină prioritar căutarea unui loc de muncă. Se gândește și la colegii ei de serviciu rămași la Kiev, printre bombardamente și în adăposturi subterane, pe care ar vrea să-i ajute câtuși de puțin cu bani.