Linkuri accesibilitate

O singură specialistă pentru protecția drepturilor copilului la opt sate: „Nu am doi copii, ci o mie”


Serafima Tulgara este singura specialistă în protecția drepturilor copilului din raionul Telenești și are în grija sa copiii din opt sate. Ea se deplasează dintr-o localitate în alta cu bicicleta.
Serafima Tulgara este singura specialistă în protecția drepturilor copilului din raionul Telenești și are în grija sa copiii din opt sate. Ea se deplasează dintr-o localitate în alta cu bicicleta.

Aproape 30.000 de copii din R. Moldova au părinții plecați peste hotare, 70% din ei locuiesc la țară. Acești copii ar trebui să fie supravegheați de specialiștii în protecția drepturilor copilului, însă povara este mare pentru ei, pentru că au în grijă sute de copiii fără nicio formă de protecție.

Era puțin peste ora 08:00. Străzile din satul Sărătenii Vechi, Telenești – aproape pustii. „O parte din copii ar trebui să fie acum în sălile de clasă, alta – la grădiniță, iar cei mici – acasă. Dacă ar fi așa, ar fi ideal”, spune Serafima, care face, la această oră, turul satului pe bicicletă, ca să observe copiii care nu merg la școală.

Serafima Tulgara (31 de ani) este singura specialistă în protecția drepturilor copilului din raionul Telenești și are în responsabilitate peste 1.000 de copii din opt sate: Sărătenii Vechi, Sărătenii Noi, Zahareuca, Codrul Nou, Ratuș, Zăicani, Zăicanii Noi și Mândra.

Tânăra face parte din cei 150 de specialiști angajați în aprilie de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și plătiți de UNICEF până la sfârșitul acestui an. Cu ajutorul lor, autoritățile și-au propus ca, tot până la finalul anului, minimum 80% din părinții plecați peste hotare să instituie custodia asupra copiilor lor rămași acasă. Din 1 ianuarie 2025, guvernul ar trebui să găsească bani pentru salarizarea acestor specialiști.

Specialistul în protecția drepturilor copilului are multe responsabilități: examinează sesizările privind încălcarea drepturilor copilului, participă la separarea copilului de părinți și monitorizează familiile cu copii aflați în situații de risc.

Serafima locuiește în Sărătenii Vechi și acesta este primul său post de muncă, de aceea nu o sperie nici responsabilitățile mari, nici programul de muncă, care uneori se poate încheia și aproape de miezul nopții, nici salariul de numai 6.000 de lei.

Serafima Tulgara, tânăra specialistă în protecția drepturilor copilului în vizită la o familie unde mama a fost victimă a violenței în familie și care urmează să primească sprijin familiar secundar în valoare de 4.000 de lei pentru fiecare copil.
Serafima Tulgara, tânăra specialistă în protecția drepturilor copilului în vizită la o familie unde mama a fost victimă a violenței în familie și care urmează să primească sprijin familiar secundar în valoare de 4.000 de lei pentru fiecare copil.

Sărătenii Vechi e satul cu cea mai mare populație și cu 300 de copii, așa că tânăra lucrează aici trei zile pe săptămână. În comuna Ratuș și în satul Codrul Nou – câte o zi pe săptămână. Pentru că se află la doar 8 km de Sărătenii Vechi, tânăra ajunge la Codrul Nou cu bicicleta.

„Nu este atât de departe. Dacă mă pornesc cu bicicleta la ora 08:00, la 09:00 ajung la Codrul Nou. Aproape jumătate din populația acestor sate e peste hotare. Unii și-au luat și copiii, iar alții i-au lăsat în grija rudelor. Sunt străzi unde la fiecare casă găsești copii crescuți de bunici sau mătuși”, explică Serafima.

De când s-a angajat, i-a vizitat pe toți. A mers din casă în casă pentru a-i convinge pe bunici, mătuși sau alte rude să-i roage pe părinți să instituie custodia asupra copiilor: „Merg la școală, la grădiniță, întreb cu cine stau. De când am venit în funcție, s-a făcut custodia pentru 50% din copiii rămași acasă singuri”.

Ce înseamnă custodia și de ce e necesară

Custodia a fost introdusă în 2020, pentru a legifera statutul copiilor ai căror părinți pleacă să muncească peste hotare. Serviciul este gratuit, iar custodele copilului este persoana sau autoritatea (primăria, instituția educațională din localitate) desemnată de părinte să apere drepturile și interesele copilului și să acționeze în numele lui în materie de protecție, siguranță, ocrotire a sănătății, educație, proprietate.

Custodia este o formă de protecție temporară a copilului, instituită la solicitarea părinților, în scopul asigurării creșterii, îngrijirii și educației adecvate a acestuia, în perioada plecării părinților copilului în altă localitate sau peste hotarele R. Moldova pentru o perioadă mai mare de 2 luni.

Înainte să plece din țară, părinții trebuie să întocmească un dosar, iar dacă sunt deja plecați, îl pot trimite prin poștă sau e-mail.

Actele necesare pentru instituirea custodiei:

• cererea privind custodia;

• declarația persoanei care își exprimă acordul să fie custode;

• certificatul de naștere și declarația minorului;

• buletinele de identitate ale părinților și custodelui;

• caracteristici de la locul de muncă și de la locul de trai ale părinților și custodelui.

La dosar vor fi anexate și actele de examinare complexă a copilului, dar și a custodelui. Starea sănătății custodelui trebuie să-i permită să aibă în grijă un minor.

La sfârșit, specialistul în protecția drepturilor copilului va face o evaluare a copilului și a familiei timp de o săptămână și va emite dispoziția cu privire la instituirea custodiei.

Serafima Tulgara vorbește cu o localnică din Sărătenii Vechi despre importanța custodiei pentru copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare.
Serafima Tulgara vorbește cu o localnică din Sărătenii Vechi despre importanța custodiei pentru copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare.

„De exemplu, am vizitat acum o tânără care are doi copii, de 1 și 3 ani, și mai are în grijă patru copii ai surorii sale. Îmi dau seama că la 20 de ani nu poți să ai grijă de șase copii. Cei patru nu sunt în custodie, așa că am rugat-o să transmită părinților să pregătească dosarul. Voi propune ca bunica să fie custode”, povestește Serafima.

Cheltuielile pentru îngrijirea și educația copiilor aflați în custodie sunt suportate de către reprezentantul legal, inclusiv din contul prestațiilor sociale acordate pentru copiii respectivi.

„Am avut cazuri când părinții transferau bani pentru copil, dar acesta era neglijat, deci banii nu ajungeau unde trebuie. Iată pentru asta e nevoie de instituit custodia, pentru ca noi, specialiștii, să putem interveni și apăra drepturile copilului”, explică Serafima. În asemenea cazuri, mai spune ea, specialiștii în protecția drepturilor copilului sesizează părinții despre situația în care se află copilul.

Raionul Telenești, de 10 ani fără un specialist

În raionul Telenești nu a fost niciodată un specialist în drepturile copilului, deși au trecut mai mult de 10 ani de la adoptarea legii care spune că fiecare localitate trebuie să aibă un astfel de specialist.

Acesta ar fi trebuit să fie angajat și plătit de primărie, dar autoritățile locale nu au găsit niciodată bani pentru ei.

„Noi nu am avut în Telenești astfel de specialiști și, când ne-a zis ministerul, anul trecut că putem angaja, am solicitat doar doi pentru tot raionul, fiindcă nu știam care e menirea lor”, a spus Europei Libere șefa Structurii Teritoriale de Asistență Socială Telenești, Angela Sârbu.

„Acum vedem că sunt de mare ajutor în sate și anul acesta, dacă va fi posibil, vom solicita de la minister încă vreo patru specialiști pentru primăriile mai mari”, adaugă ea.

Din cei doi specialiști angajați în aprilie, a rămas doar unul, Serafima. Funcția pentru orașul Telenești și satul Inești este vacantă de trei luni, dar încă nimeni nu a depus dosarul pentru interviu.

„Este o funcție cu multe responsabilități și cu un salariu care la sigur nu-ți ajunge pentru o lună”, recunoaște Angela Sârbu.

Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, în mai multe raioane, mai mulți specialiști în protecția drepturilor copilului fie și-au dat demisia la doar două-trei luni de la angajare, fie și-au luat concediu din cont propriu.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a spus însă Europei Libere că au demisionat doar de 8-10 persoane și că „în locul lor, deja sunt instruiți alți specialiști”.

A ușurat munca asistentei sociale

După ce a vizitat câteva familii din localitate, Serafima se îndreaptă, la amiază, spre biroul său de câțiva metri pătrați din Primăria Sărătenii Vechi, pe care-l împarte cu asistenta socială.

Tânăra specialistă în protecția drepturilor copilului discută cu elevi din Sărătenii Vechi, raionul Telenești, care se întorc de la școală.
Tânăra specialistă în protecția drepturilor copilului discută cu elevi din Sărătenii Vechi, raionul Telenești, care se întorc de la școală.

Pe drum, întâlnește câțiva copii de clasele primare care se întorc de la lecții. „Cum a fost azi la școală? Cum vă simțiți la școală, acasă?”, îi întreabă ea și își continuă drumul.

De după o poartă de lemn își face apariția asistenta socială. „Vine de la o bătrânică de 90 de ani, acum are mai mult timp s-o ajute”, ne spune Serafima.

Și asta pentru că, până în aprilie 2024, asistenta socială avea grijă și de copiii, și de bătrânii din Sărătenii Vechi. Acum se concentrează pe problemele vârstnicilor.

„O ajut cum pot și sunt bucuroasă că avem un astfel de specialist în sat la noi”, spune asistenta socială, Nina Ciobanu.

„Astăzi am reușit să vizitez 10 copii, să mă asigur că sunt bine. Seara, când fac temele cu copiii mei, mereu mă gândesc: «Dar oare copiii mei din sat ce fac?» Simt responsabilitate pentru ei, de parcă sunt familia mea. Poate, aceasta e cea mai bună parte a acestei funcții, că am nu doi copii, ci o mie”, spune zâmbind Serafima.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG