Linkuri accesibilitate

„Totul devine din ce în ce mai puțin suportabil”. 100 de zile de când jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva a fost arestată în Rusia


Jurnalista ruso-americană de la RFE/RL, Alsu Kurmasheva, care se află în arest preventiv după ce a fost acuzată de încălcarea legii rusești privind agenții străini, ascultă un avocat în timp ce participă la o audiere în instanță la Kazan, Rusia, 1 decembrie 2023.
Jurnalista ruso-americană de la RFE/RL, Alsu Kurmasheva, care se află în arest preventiv după ce a fost acuzată de încălcarea legii rusești privind agenții străini, ascultă un avocat în timp ce participă la o audiere în instanță la Kazan, Rusia, 1 decembrie 2023.

Se împlinesc 100 de zile de când Alsu Kurmasheva, jurnalistă a RFE/RL, a fost arestată pentru că nu s-a înregistrat ca „agent străin” în Rusia. Alsu se confruntă și cu o a doua acuzație: răspândirea de „știri false”. Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL închiși pentru munca lor.

Alsu Kurmasheva primește scrisori în închisoare – de la familie, prieteni, colegi și străini – dar uneori durează săptămâni pentru ca acestea să ajungă la ea în arest preventiv în orașul rus Kazan. Pe 13 ianuarie, scria jurnalista RFE/RL, a primit un pachet mare de scrisori după o lungă pauză în timpul sărbătorilor de iarnă.

„Mi-a fost foarte greu fără ele”, a scris ea. „Sinceră să fiu, totul devine încet, dar sigur, mai puțin suportabil”.

„Chiar și o zi în spatele gratiilor este o tragedie”, a declarat președintele interimar al RFE/RL, Stephen Capus, „dar un cetățean american ținut pe nedrept într-o închisoare rusă timp de 100 de zile este scandalos”.

Alsu Kurmasheva a fost inițial acuzată că nu a cerut guvernului rus să o înregistreze ca „agent străin” și, două luni mai târziu, a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă.

Acuzația de „agent străin” are prevăzută o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, în timp ce a doua acuzație este pedepsită cu până la 10 ani. Kurmasheva și RFE/RL neagă acuzațiile și afirmă că Moscova o pedepsește pentru activitatea sa jurnalistică.

Cu dublă cetățenie, americană și rusă, Kurmasheva nu a primit acces consular în închisoare. Rusia a respins trei cereri ale SUA de a o vizita în detenție.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat pe 18 ianuarie că Statele Unite acordă „o atenție enormă” cazului lui Kurmasheva.

„Doar pentru că nu am luat o decizie de «reținut pe nedrept» deocamdată asta nu arată nimic despre eforturile pe care le facem sau despre care ar putea fi viitoarea noastră poziție”, a adăugat Miller.

Vizitele și apelurile telefonice sunt interzise. Ea are acces la un avocat, dar nu i-a fost permisă asistența consulară la care are dreptul în calitate de cetățean american.

Într-un caz similar, cetățeanul american Evan Gershkovich, reporter pentru The Wall Street Journal, a fost reținut în Rusia pe 29 martie 2023, sub suspiciunea de spionaj.

El a fost acuzat oficial pe 7 aprilie. Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe Gershkovich «reținut pe nedrept» pe 10 aprilie, iar ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracey, s-a întâlnit cu el în închisoare pentru prima dată pe 17 aprilie.

Gershkovich, unul dintre puținii jurnaliști străini care au continuat să lucreze în Rusia după invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina din februarie 2022, rămâne în custodie pe fondul speculațiilor că Kremlinul dorește să negocieze un schimb de prizonieri.

„Sunt sigur că adevăratul motiv pentru care Alsu se află în arest preventiv este pentru că este cetățean american”, a declarat Pavel Butorin, soțul lui Kurmaheva și șeful Current Time, rețeaua TV de limbă rusă condusă de RFE/RL, în cooperare cu VOA.

Alsu a fost reținută în temeiul unor articole din Codul penal rusesc care se referă la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico - militare ale Rusiei”, care „pot fi folosite împotriva securității țării”.

Este vorba despre articolele de lege despre care grupurile pentru drepturile omului și opoziția politică din Rusia afirmă că este folosită de Kremlin pentru a reprima orice disidență.

Jurnaliști RFE/RL închiși din cauza profesiei lor

Alsu Kurmasheva este unul dintre cei patru jurnaliști RFE/RL – Andrei Kuznecik, Ihar Losik și Vladislav Iesipenko sunt ceilalți trei – închiși în prezent pentru acuzații legate de profesia lor de jurnaliști, scrie RFE/RL.

Ihar Losik este blogger și colaborator al serviciului din Belarus al RFE/RL. El a fost condamnat în decembrie 2021 pentru mai multe acuzații, inclusiv „organizarea și pregătirea acțiunilor care încalcă grav ordinea publică” și condamnat la 15 ani de închisoare.

Jurnaliștii încarcerați ai RFE/RL (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmasheva, Ihar Losik, Andrei Kuznecik și Vladislav Iesipenko.
Jurnaliștii încarcerați ai RFE/RL (de la stânga la dreapta): Alsu Kurmasheva, Ihar Losik, Andrei Kuznecik și Vladislav Iesipenko.

Andrei Kuznecik, editor online pentru Serviciul Belarus al RFE/RL, a fost condamnat în iunie 2022 la șase ani de închisoare în urma unui proces care nu a durat mai mult de câteva ore. El a fost condamnat pentru „crearea sau participarea la o organizație extremistă”.

Vladislav Iesipenko, cu dublă cetățenie ucraineană și rusă, care a contribuit la Crimeea.Realities, o publicație regională de știri a serviciului ucrainean al RFE/RL, a fost condamnat în februarie 2022 la șase ani de închisoare de un judecător rus din Crimeea ocupată, după un proces cu ușile închise. El a fost condamnat pentru „posesie și transport de explozivi”, o acuzație pe care Vladislav o neagă cu fermitate.

Moscova a fost acuzată că reține americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb pentru rușii închiși în Statele Unite. Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost arestat în martie 2023 pentru presupus spionaj, acuzație pe care el și publicația americană o neagă vehement.

Apeluri pentru eliberare

Guvernele occidentale și grupurile ruse și internaționale pentru drepturile omului au criticat detenția lui Kurmasheva. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, Amnesty International, Reporteri fără Frontiere, Institutul Internațional de Presă și alții au cerut eliberarea ei.

Clubul Național de Presă din Washington, D.C., a plasat portretul ei în holul său și a cerut Departamentului de Stat să „declare detenția pe nedrept acum”.

Reținerea jurnalistei a fost condamnată de SUA, Canada, Republica Cehă, Franța, Polonia și Suedia, precum și de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Președintele Parlamentului European, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut Rusiei în decembrie să o „elibereze imediat” pe Alsu Kurmasheva.

„UE cere autorităților ruse să-l elibereze imediat pe jurnalistul Alsu Kurmasheva, care riscă până la 15 ani de închisoare pentru activitate jurnalistică”, a scris Borrell pe rețelele de socializare pe 18 decembrie.

„Autoritățile ruse trebuie să asigure siguranța jurnaliștilor și dreptul lor la libertatea de exprimare și să înceteze urmărirea penală a acestora”, a adăugat el.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor din New York, Belarus și Rusia se numără printre „cei mai răi temniceri ai jurnaliștilor” din lume. La 1 decembrie 2023, 28 de jurnaliști se aflau în custodie în Belarus și 22 în Rusia.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG