Linkuri accesibilitate

Oamenii de afaceri, în așteptarea unei noi legislații vamale


Vama Leușeni, de la granița cu România. 16 iulie 2020
Vama Leușeni, de la granița cu România. 16 iulie 2020

Pandemia de COVID-19 a modificat „peste noapte” felul în care se desfășoară comerțul internațional, digitalizarea fiind un element-cheie pentru înlesnirea procesului, spun economiștii. Republica Moldova încearcă să-și adapteze legislația, în special ce vamală, pentru a putea fi în continuare atractivă comerțului internațional. În prezent, pe masa deputaților se află noul Cod Vamal, realizat cu sprijin european, care ar facilita dialogul între antreprenori și autorități, însă criza politică pare să întârzie adoptarea acestuia.

Oamenii de afaceri, în așteptarea unei noi legislații vamale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

Proiectul noului Cod Vamal se află pe masa deputaților din vara anului trecut. În cadrul întrunirilor pe teme economice, experți și antreprenori și-au exprimat temerea că disputele politice au distras atenția deputaților și riscă să întârzie reforme importante, așteptate de mediul de afaceri.

Într-un recent interviu pentru postul nostru de radio, fostul ministru adjunct de externe, Iulian Groza, observa că ajustarea legislației vamale la standardele europene reprezintă inclusiv un angajament pe care R. Moldova și l-a asumat în cadrul Acordului de Asociere.

Iulian Groza
Iulian Groza

„Urmează să fie votat acest nou Cod Vamal care vine să codifice toate procesele care țin de declararea la vamă ș.a.m.d., există și noi condiții care țin de combaterea contrabandei. Știm foarte bine, subiectul contrabandei cu țigări și alcool este unul mai vechi, care nu reflectă neapărat rezultatele așteptate, și acolo sunt prevăzute niște rigori care să permită o luptă mai eficientă cu contrabanda de țigări și alcool și înăsprirea sancțiunilor”, observa Iulian Groza, în prezent director al Institutului de Politici și Reforme Europene.

Pe lângă combaterea contrabandei, noul Cod Vamal prevede și o deschidere a sistemului față de mediul de afaceri. Bunăoară, proiectul de lege care a ajuns în parlament spune că informațiile necesare vămuirii vor putea fi prezentate în format electronic, că antreprenorul va avea dreptul la replică în cazul unei decizii vamale nefavorabile și inclusiv prelungirea termenului de contestare a deciziilor vamale de la zece la 30 de zile.

Secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, admite că Serviciul Vamal va întâmpina mai multe probleme în aplicarea prevederilor din noua legislație, în special în ce privește digitalizarea:

„Sistemul informațional al Serviciului Vamal trebuie să fie adaptabil la dezvoltările economice. Este regretabil atunci când un sistem informațional împiedică sau reține procesele economice care au loc în societate. Iată de ce trebuie să alocăm mai multe resurse umane și financiare în dezvoltarea sistemului informațional al Serviciului Vamal, astfel încât să asigurăm evoluțiile economice. (...) Un alt aspect vizează integritatea. Este un aspect primordial pentru noi: să asigurăm integritatea colaboratorilor din Serviciul Vamal”, s-a arătat convins secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor.

În lipsa unui guvern funcțional, asociațiile oamenilor de afaceri constant organizează dezbateri pe subiecte economice pentru a aduce în spațiul public problemele cu care se confruntă. În urmă cu două săptămâni, membrii Asociației Businessului European s-au arătat îngrijorați de instabilitatea politică de la Chișinău, exprimându-și temerea că suprapusă cu criza provocată de COVID-19, ar putea să le afecteze afacerile.

Astăzi, Camera Americană de Comerț care reprezintă interesele a peste 140 de antreprenori, a îndemnat autoritățile să nu întârzie cu adoptarea legislației vamale crea condiții mai clare de joc pentru oamenii de afaceri. Între altele, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a menționat însă că doar îmbunătățirea legislației nu este suficientă. Oficialul european a atras atenția că R. Moldova va putea beneficia de investiții străine doar dacă va garanta un mediu de afaceri prietenos, o legislație predictibilă și respectarea statului de drept.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko
Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko

„În 2020, UE a rămas și și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial al Moldovei, însumând cca. 70% din volumul exportului. Pentru ca acest trend să continue este necesar un sistem judiciar independent și imparțial(…). Iată de ce, ne așteptăm ca parlamentul să adopte în regim prioritar, în lectură finală, noul Cod Vamal care va îmbunătăți relația dintre autorități și oamenii de afaceri”.

Datele cu care operează autoritățile arată că anul trecut, exporturile pe piața europeană au fost de peste 65 la sută. Astfel, fiecare doi euro din trei câștigați de către companiile înregistrate în R. Moldova provin din Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG