Linkuri accesibilitate

Oazu Nantoi: „Ne asumăm riscurile pentru ca deoligarhizarea să treacă de la declarații la fapte concrete în Guvern și în Parlament”


Oazu Nantoi în studioul Europei Libere de la Chișinău
Oazu Nantoi în studioul Europei Libere de la Chișinău

Interviu cu deputatul Blocului ACUM, despre rezultatul negocierilor cu PSRM.

Partidul Acțiune și Solidaritate a decis astăzi la o ședință a Consiliului Politic Național ca deputații săi să-și dea votul pentru alegerea socialistei Zinaida Greceanîi în fruntea Parlamentului, dacă acesta este prețul pentru adoptarea pachetului de legi anti-oligarhice și instalarea unui guvern al Blocului ACUM. „PAS și-a asumat o decizie dificilă prin care să putem debloca situația politică actuală și oferi Moldovei un guvern legitim și democratic”, se spune în anunțul făcut în această seară de partidul Maiei Sandu. PAS sugerează că decizia sa este singura în măsură să mai împiedice alegeri anticipate și consolidarea la putere a Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc. În anunț, PAS spune că decizia sa nu se bazează pe vreun parteneriat cu socialiștii și își exprimă speranța că și Platforma DA, cealaltă aripă a Blocului ACUM, va decide la fel. Corespondenta Europei Libere i-a cerut detalii și precizări deputatului PAS, Oazu Nantoi:​

Oazu Nantoi, deputat al Blocului PAS, răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:36 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce v-a făcut să luați această decizie? Unii spun că disperarea.

Oazu Nantoi: „Nu! De ce disperarea? Calculul.”

Europa Liberă: Calculul arată că nu aveți suficiente mandate chiar dacă încercați să discutați pe marginea constituirii unei alianțe dintre socialiști și deputații Partidului PAS.

Oazu Nantoi: „Stimată dna Valentina, nu e vorba de alianță. E vorba de un plan de acțiune, care presupune un angajament public, mutual de a realiza niște pași. Primul – votarea candidatului socialiștilor la funcția de speaker; pasul nr. 2 – votarea pachetului de legi antioligarhice, inclusiv a declarației privind caracterul captiv al statului, pachetul de legi care presupune demararea procesului de epurare a structurilor de stat de persoanele incorecte; pasul 3 – crearea unui Guvern de sacrificiu, care va asigura în condiții neclare, deci, care este starea cu finanțele publice

Ne asumăm aceste riscuri, pentru ca deoligarhizarea să treacă de la declarații de mitinguri la fapte concrete în Guvern și în Parlament...

etc., desfășurarea alegerilor locale într-o atmosferă corectă și deoligarhizarea țării. Și mai departe noi nu calculăm, fiind conștienți că acest Guvern va fi unul de sacrificiu, foarte vulnerabil, dar noi ne asumăm aceste riscuri, pentru ca deoligarhizarea să treacă de la declarații de mitinguri la fapte concrete în Guvern și în Parlament.”

Europa Liberă: Am urmărit fluxul de știri și am reținut mai multe titluri: „Maia Sandu l-a trădat pe Andrei Năstase”. S-a produs o ruptură între cele două formațiuni care alcătuiesc Blocul ACUM?

Oazu Nantoi: „Cine a generat asemenea știri? Ce fel de ruptură din momentul în care aceste două formațiuni activează orchestrat? Noi decizia am adoptat-o azi, să vedem care va fi decizia adoptată de colegi și scopul este unul: deoligarhizarea țării. Nu este vorba de ruptură. Sunt două entități suverane, care au un angajament comun în fața alegătorilor: de a elibera țara de regimul lui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Declarațiile dlui Năstase erau mai nuanțate, că mai întâi ar trebui socialiștii să accepte candidatura Blocului ACUM la funcția de speaker, măcar pentru un timp scurt...

Oazu Nantoi: „Nu, stimată doamnă. Eu am participat la aceste discuții, inclusiv la elaborarea acestor scenarii. Dar, după cum scrie în cărți, „politicul este arta posibilului. Și noi de dragul scăpării țării de Plahotniuc”, citat închis, noi suntem gata să mergem la compromisuri atâta timp cât noi știm că reprezentanții organizațiilor teritoriale ale PSRM, venind la Consiliul Republican din 12 aprilie, susțineau ideea parteneriatului condiționat și temporar între PSRM și Blocul ACUM de dragul scăpării țării de Plahotniuc, să vorbim în termeni mai puțin politologici.”

Europa Liberă: Dar lăsați să se înțeleagă că Blocul ACUM rămâne beton?

Oazu Nantoi:„Blocul ACUM este unit prin angajamentul în fața alegătorilor de a elibera țara de dictatura regimului Plahotniuc. Faptul că o componentă a Blocului a adoptat decizia azi, iar cealaltă va adopta decizia mâine, asta deloc nu înseamnă ruptură, fiecare componentă are propriul ritm și mecanisme și să nu căutăm rupturi acolo unde ele nu există.”

Europa Liberă: Dvs. anunțați aceste decizii, chiar dacă credeți că în culise au bătut palma socialiștii și cu democrații?

Oazu Nantoi: „Situația este de așa natură, încât în Republica Moldova noi suntem obișnuiți să ne alimentăm cu tot soiul de bârfe, zvonuri, presupuneri etc., etc. Noi

Noi propunem Partidului Socialiștilor un angajament public, transparent și tranșant pentru a uni eforturile în scopul deoligarhizării țării ...

propunem Partidului Socialiștilor un angajament public, transparent și tranșant pentru a uni eforturile în scopul deoligarhizării țării. Despre eventualele înțelegeri în culise, deci activitatea trebuie să developeze intențiile reale. Noi mergem pe calea acțiunilor deschise, transparente și să vedem ce va fi.”

Europa Liberă: Mai multe voci acreditează ideea că ați pășit cu stângul mergând la întâlnirea cu emisarul rus, Dmitri Kozak.

Oazu Nantoi: „Noi am mers la întâlnirea cu Kozak nu pentru a-l adăuga la colecția care ar putea să se înceapă cu Șevardnadze, cu Elțîn, cu Kozîrev, dar ideea este foarte simplă. Noi știm că dl Plahotniuc este în conflict cu Moscova, noi nu cunoaștem detaliile și este evident că dl Kozak a fost trimis de Putin ca să vadă situația reală din Republica Moldova, fiind conștient de faptul că dl Dodon nu prezintă situația reală aceluiași Kremlin. Și noi ne-am întâlnit cu dl Kozak pentru a demonstra cine suntem noi, colegii în cadrul întrevederii n-au ratat șansa să reitereze opțiunea noastră pro-europeană, anti-federalistă și necesitatea evacuării trupelor, dar, totodată, s-a discutat cum vedem noi posibila coabitare temporară cu Partidul Socialiștilor pentru a curăța grajdurile lui Augias, cum a spus dl Kozak.”

Europa Liberă: Dacă ați mers la întâlnire cu dl Kozak, de ce nu mergeți și la o întâlnire cu dl Plahotniuc?

Oazu Nantoi: „Cu dl Kozak ne-am întâlnit din cauza faptului că el a exprimat critici la adresa dlui Plahotniuc. Cu dl Plahotniuc ce am de discutat?”

Europa Liberă: Această întâlnire, inițiată de dvs., deputații Blocului pro-european ACUM cu PSRM-ul, a venit la puțin timp după ce comisarul european pentru extindere și bună vecinătate dl Johannes Hahn a atras atenția politicienilor de la Chișinău că în absența unei noi guvernări țara riscă suspendarea Acordului cu FMI.

Oazu Nantoi: „Da.”

Europa Liberă: Acest mesaj cum poate fi tălmăcit?

Oazu Nantoi: „Acest mesaj ar fi fost mult mai eficient dacă unii factori de decizie din viața politică din Republica Moldova nu s-ar fi gândit la alte finanțări, și nu la soarta țării. Știți care e situația? Dacă nu există responsabilitate în fața alegătorilor, nu ajută nici Papa de la Roma, care a trecut pe la Iași, nici dl Hahn, nici dl Kozak, deoarece mizeria la care noi am ajuns și degradarea cu evadarea populației social-active și cu rămânerea în țară a celor bătrâni, neputincioși și sărăciți, asta nu necesită prezența dlui Hahn ca să-i sensibilizeze pe politicieni. Or, dacă politicienii sunt cinici și se gândesc la buzunarul lor, atunci finanțările externe sunt în planul doi, ca și în planul 22 sunt problemele cetățenilor de rând.”

Europa Liberă: Dvs. la ce vă așteptați și ce insistați să obțineți?

Oazu Nantoi: „Eu situația o percep foarte simplu. În urma comunicării noastre cu diferiți membri ai Partidului Socialiștilor în teritoriu, noi știm că în ziua de 12 aprilie, când a avut loc Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor, mai multe organizații teritoriale au venit cu un mesaj foarte clar: „Haideți să ne unim cu Blocul ACUM, ca să scăpăm de Plahotniuc”, însă cu o oră înainte de începutul ședinței Consiliului Republican, Igor Dodon, care a uitat că nu este liderul formal al Partidului Socialiștilor, a venit de la Moscova și pe urmă a înaintat niște cerințe din partea Partidului Socialiștilor adresate Blocului ACUM, care aveau drept scop: a) să demonstreze cuiva la Moscova fidelitatea dlui Dodon; b) să torpileze orice înțelegere cu Blocul ACUM.

Situația la momentul actual arată foarte confuz, deoarece nu este clar care sunt interesele personale ale dlui Dodon...

Prin urmare, situația la momentul actual arată foarte confuz, deoarece nu este clar care sunt interesele personale ale dlui Dodon, în ce măsură dl Dodon substituie opinia colectivă în Partidul Socialiștilor și care va fi politica Partidului Socialiștilor în urma celuilalt Consiliu Republican care se așteaptă. Totodată, este evident că și în Blocul ACUM continuă discuțiile aprinse, uneori emoționale, și eu ca cetățean nu doresc alegeri anticipate și ca cetățean consider că putem să mergem la riscul coabitării temporare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, pentru a face un pas spre normalitate.”

Europa Liberă: PSRM și-ar dori coabitarea aceasta cu deputații Blocului ACUM?

Oazu Nantoi: „Eu știu ceea ce mi s-a comunicat din partea mai multor participanți la Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor din 12 aprilie cum că organizațiile teritoriale doresc acest lucru, însă poziția oficială a fost cu totul alta. Prin urmare, toate întrebările rămân în suspans.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, socialiștii au primit la finele lunii mai o invitație la negocieri din partea democraților dlui Plahotniuc. Iarăși, dacă e să revin la declarațiile dlui Dodon, el zicea că despre acest lucru se va putea afla, adică dacă socialiștii vor iniția negocieri cu democrații, după ședința Consiliului Republican al PSRM. Admiteți că ați putea fi trași pe sfoară, ca în consecință totuși socialiștii să meargă să guverneze cu democrații?

Oazu Nantoi: „La noi, în Republica Moldova, actorii politici în afara Blocului ACUM sunt ghidați de niște interese care n-au nimic comun nici cu doctrinele oficiale, nici cu programele oficiale, și în situația aceasta noi suntem condamnați la niște speculații care depind de experiența de viață pozitivă sau negativă a fiecăruia dintre noi. Noi, cei care știm că deputații din Parlament pot fi cumpărați la pachet, noi știm când comuniștii pro-ruși peste noapte devin comuniști pro-europeni, noi știm când frontiștii votează împreună cu comuniștii, prin urmare, nouă ne rămâne doar să ghicim.

Rămâne de văzut în câteva zile, deci, nu știu, Curtea Constituțională în Republica Moldova nu există ca instituție și una a fost când Curtea Constituțională a decis că majoritatea din 101 deputați este 52, era un lucru ce ține de naivitatea și agramatismul celor din Curtea Constituțională. Acum la noi cu naivitatea s-a terminat de mult și Curtea Constituțională va anunța acea dată pentru dizolvarea Parlamentului care va fi dictată de la sediul Partidului Democrat, care nici partid nu este.

Blocul ACUM nu dorește alegeri anticipate, alegerile anticipate sunt dorite de Partidul Democrat...

Prin urmare, rămâne de văzut, în câteva zile va avea loc deznodământul. Pot doar să subliniez un lucru: Blocul ACUM nu dorește alegeri anticipate, alegerile anticipate sunt dorite de Partidul Democrat, care în parteneriat cu socialiștii în raioanele din Republica Moldova a declanșat o teroare împotriva oricărei opoziții politice și se pregătește pentru alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Ați amintit și despre faptul că, în Legislativul de la Chișinău, deputatul poate să treacă dintr-o fracțiune în alta, poate să fie cumpărat de cineva. Cei 26 de deputați ai Blocului ACUM se țin grămăjoară în caz că se încearcă crearea unei coaliții fără participarea întregii fracțiuni?

Oazu Nantoi: „Cel puțin pentru noi, aceasta este o axiomă și noi de la aceasta pornim și alte variante nu se discută. Eu nu neg dreptul fiecărui deputat, indiferent de apartenența lui partinică, la libera exprimare a opiniei. Deci, deputatul este liber în exprimare, dar una este opinia individuală a deputatului și alta este cumpăratul la pachet, cum a fost, de exemplu, la noi în Parlamentul precedent. Deocamdată, cu cumpăratul la pachet practicile nu s-au pornit în actualul Parlament. Mai vedem.”

Europa Liberă: Era anunțată și probabil că mai rămâne în vigoare o întâlnire a democraților cu simpatizanții în Piața Marii Adunări Naționale. Ar putea să facă presiuni asupra socialiștilor și asupra deputaților Blocului ACUM această întâlnire a democraților din inima Chișinăului?

Oazu Nantoi: „Eu știu o vorbă că fricosul moare de mai multe ori și nu e cazul să ne speriem de gesturile teatrale puse la cale de Partidul Democrat, deoarece noi știm că Partidul Democrat este foarte abil la mânarea celor din sfera bugetară ca pe o turmă în Piață, dar să prezinte aceasta ca un pericol sau mijloc de presiune eu nu cred că trebuie să ne temem, deoarece nu știu în ce măsură dl Plahotniuc este conștient de realitățile în care noi trăim. Asta ar fi însemnat încă un pas spre delegitimizarea definitivă a acestui partid și a acestei persoane.”

XS
SM
MD
LG