Linkuri accesibilitate

Jocurile Olimpice s-au încheiat. Vine mahmureala, inclusiv politică


Au revoir artificii, poftiți în realitate. Jocurile de la Paris sunt elogiate aproape unanim de presă - dar pentru unii din actorii lor, vin vremuri dificile.
Au revoir artificii, poftiți în realitate. Jocurile de la Paris sunt elogiate aproape unanim de presă - dar pentru unii din actorii lor, vin vremuri dificile.

La Seul, cei care revin de la JO de vară de la Paris sunt așteptați la aeroport de un câine capabil să detecteze... ploșnițe, în vreme ce în Orașul Lumină politicienii francezi trebuie să se apuce să formeze, după armistițiu, un nou guvern. Spectacolul s-a terminat, bine ați venit înapoi, în rutină.

După grandioasa ceremonie de închidere a JO de vară 2024 de la Paris, organizatorii și toți ceilalți implicați intră într-o perioadă de trezire.

Mahmureala cea mai urmărită este chiar aceea din capitala franceză, unde președintele Emmanuel Macron trebuie să-și suflece mânecile ca să rezolve o situație politică deloc ușoară, pe care și-a creat-o singur, anume formarea unui guvern după niște alegeri anticipate fără câștigător limpede.

Emmanuel Macron la finala baschetului feminin, pe 11 august, privind în sus, de unde ar trebui să-i vină de-acum inspirația pentru formarea noului guvern.
Emmanuel Macron la finala baschetului feminin, pe 11 august, privind în sus, de unde ar trebui să-i vină de-acum inspirația pentru formarea noului guvern.

„Gata, visul s-a terminat”, declara Christine Frant, o franțuzoaică intervievată de Reuters la zona fanilor de la Club France, la weekend.

„Va trebui să revenim la rutina de zi cu zi, fără guvern, cu certuri nesfârșite în parlament, după atâtea zile în care am avut parte doar de bucurie”.

Reuters notează că găsirea unui nou premier care să poată împăca tabăra politică de centru a lui Macron cu o alianță de stânga și cu dreapta naționalistă va fi o sarcină dificilă.

Înaintea Jocurilor, după alegerile anticipate convocate din senin de președinte, au fost câteva zile de negocieri cam fără cap și coadă, iar Macron a declarat un armistițiu olimpic.

Acum, „încetarea focului” politic ia sfârșit, iar tensiunile reapar.

Fără ploșnițe în Coreea, vă rugăm

Pentru coreenii care revin de la JO de la Paris, întoarcerea la normal înseamnă și revenirea la tot felul de fobii și alerte medicale mai mult sau mai puțin îndreptățite.

Reuters a anunțat că poliția a desfășurat o unitate specială la aeroportul internațional al capitalei, Incheon, cu un câine special antrenat, încercând să prevină introducerea în Coreea a... ploșnițelor.

Ceco, primul câine sud-coreean specializat în ploșnițe, așteaptă pasagerii de la Paris.
Ceco, primul câine sud-coreean specializat în ploșnițe, așteaptă pasagerii de la Paris.

În fruntea luptei cu insectele se va afla Ceco, un beagle, deocamdată singurul specialist canin în domeniu.

Firma care îl folosește pe Ceco se numește... Cesco și susține că el dă gata o cameră de hotel în cel mult două minute.

Avioanele care vin la Seul de la Paris sunt acum dezinfectate în fiecare săptămână – în general controlul se face lunar - iar serviciul de carantină al aeroportului este gata să intre în acțiune rapid ca fulgerul.

Reuters notează că sud-coreenii au trecut printr-o isterie națională a ploșnițelor în 2023, când au fost informații despre infestări la micro-apartamente, camere de motel și băi tradiționale coreene numite „jjimjilbang”.

Nu este limpede, din relatările de presă, de ce se tem coreenii tocmai de ploșnițele pariziene.

Paturile olimpice din Orașul Lumină au avut mare ecou de presă, cum se știe, din alte motive – anume că sunt fragile și nu permit mișcări prea bruște.

Filme pentru nostalgie și mahmureală propriu-zisă

Dacă mahmureala post-Paris îmbracă forma nostalgiei, adică a dorului de discipele favorite, există remedii: Columbia Daily Tribune publică o listă de filme dedicate gimnasticii, rugbyului, fotbalului (da, tot Bend It Like Becker!) sau înotului – Nyad, cu Annette Bening și Jodie Foster.

În sfârșit, mahmureala nu este neapărat o figură de stil, în context olimpic.

Pe net cirulă un interviu cu campionul la săritura cu prăjina Armand „Mondo” Duplantis, făcut la 9 dimineață după ce și-a doborât propriul record mondial. Câteva secunde ajung pentru a-ți da seama, chiar dacă nu înțelegi suedeza, că atletul a avut la viața lui dimineți mai bune.

Acestea sunt doar câteva din poveștile post-olimpice cu tentă trist-nostalgică înregistrate de presa internațională, care are și istorii de neîmplinire, de frustrare și chiar de ură.

De partea cealaltă, însă, departe de lumina reflectoarelor, încep deja să se scrie viitoarele povești olimpice sublime, următoarele triumfuri uluitoare și performanțe incredibile. La revedere în LA!

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG