Linkuri accesibilitate

Otilia Canțer (SUA): Moldova are șansa să facă un pas spre un viitor mai luminos


Otilia Canter
Otilia Canter

Otilia Canțer locuieste de aproape 20 de ani în Occident. Spune că în toți acești ani s-a întrebat de ce lucrurile nu pot fi așa și în R. Moldova. De această dată, a parcurs cu soțul și prietenii suta de kilometri pentru a vota, în speranța că situația se va schimba.

Otilia Canțer (SUA), în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așa cum secțiile de votare de peste Ocean s-au deschis mai târziu, mai mulți moldoveni se grăbesc să ajungă la secția de votare pentru a vota. Și Otilia Canțer este unul dintre acești alegători. Să vorbim despre distanța pe care ai parcurs-o până a ajunge la vot.

Otilia Canțer: „Eu locuiesc lângă Saint Petersburg, în Tampa, și am parcurs vreo 90 de kilometri, am mers vreo două ore la volan. Îmi pare bine să văd aici compatrioți din toate colțurile Floridei, inclusiv din Key West, care este cel mai la sud punct din Florida, Statele Unite. Sunt chiar destul de mulți basarabeni aici, e un flux permanent de persoane, cred că erau vreo 30-40 atunci când am venit, acum sunt ceva mai puțini, dar e o ambianță și o atmosferă foarte plăcută și prietenoasă și m-am bucurat să văd atâția compatrioți.”

Europa Liberă: Și de ce a meritat să fie parcursă această distanță de aproape 100 de kilometri?

Pentru prima oară cred că Moldova are șansa să facă un pas înspre un viitor mai luminos...

Otilia Canțer: „Valentina, o să fiu foarte sinceră, este prima dată când votez în 19 ani de reședință în Statele Unite, am fost îndemnată de o prietenă pe care în sfârșit am întâlnit-o, Lucia Sicinschi, cu care avem prieteni comuni la Chișinău și în Europa. Eu n-am știut că poți vota și ca cetățean simplu și îmi pare bine că am venit. Pentru prima oară cred că Moldova are șansa să facă un pas înspre un viitor mai luminos, mai democratic și cu transparență și oportunități, și speranțe pentru tineret, pentru generațiile care ne vin din urmă.”

Europa Liberă: Și începând cu ziua de mâine, cei care vor ieși învingători, vor încerca să-și schițeze o agendă parlamentară. Voi ce probleme ați vrea să se regăsească drept priorități pentru următorii 101 deputați aleși pe 11 iulie?

Otilia Canțer: „Cred că direcția în care ne ghidează foarte frumos doamna președintă Maia Sandu este direcția corectă, e profesionistă și foarte obiectivă și speranța e să ne aliniem toți, să ne punem cot la cot ca să ne mișcăm spre un viitor mai modern și mai bun pentru toți.”

Europa Liberă: De ce a trebuit să alegi calea străinătății cu mulți ani în urmă?

Otilia Canțer: „Dintr-un motiv foarte personal, am fost căsătorită cu un cetățean american și asta a fost decizia, să plecăm de la Budapesta și să venim în Florida. Mariajul, din păcate, nu a supraviețuit, dar familia și rudele de acasă, și feciorul care acum e cu traiul la Budapesta, deci, familia ca și patria este ceea ce păstrăm în sufletele noastre.”

Europa Liberă: Există și cale de întoarcere?

Otilia Canțer: „De ce nu? Eu cred că toți suntem cu speranța că într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat vom reveni, poate nu într-o capacitate de 100%. Am și o nepoată de la soră care a trăit aici, în Florida, din 2007 și care se va reîntoarce în Republica Moldova, probabil că anul viitor, ea a luat această decizie și își ia și soțul american cu ea. Noi îi dorim multă baftă.”

Europa Liberă: Dar în ce condiții totuși această revenire ar fi mai rapidă?

Dăm rădăcini acolo unde ne ducem, avem familii și prieteni deja și pe continentul acesta, și dincolo...

Otilia Canțer: „Problema este că odată cu vârsta schimbările sunt mai complicate pentru noi ca persoane. Dăm rădăcini acolo unde ne ducem, avem familii și prieteni deja și pe continentul acesta, și dincolo, avem obligațiuni de serviciu, obligațiuni în fața colegilor și prietenilor. În momentul în care m-aș putea vedea pensionară sau semi-pensionară, într-un fel sau altul, acum, cu posibilitatea lucrului de la distanță și de la calculatoare, obstacole sunt tot mai puține.”

Europa Liberă: Dar în ce domeniu te-ai regăsi să activezi, dacă eventual revii în Republica Moldova?

Otilia Canțer: „Eu am un background, am o educație de la Universitatea de Stat în fizică, din păcate, nu a fost talentul cel mai important și oriunde am locuit, am locuit și în Budapesta opt ani, și în Statele Unite, până la urmă mă găsesc în vânzări, dar vânzările adevărate sunt educaționale. Ești ca și un învățător, prezinți clientului toate opțiunile și-i dai voie să facă decizia corectă. Dacă mă întorc, cred că tot într-o funcție de consultant de un fel sau de altul.”

Europa Liberă: Contează și mărimea salariului pe care l-ar dori un cetățean din diasporă să-l aibă acasă?

Otilia Canțer: „Desigur! Bine, noi, emigranții, cred că ne-am învățat să fim foarte independenți și să ne găsim surse de salarii din mai multe resurse, nu doar de la un angajator, dar pentru oamenii mai tineri cred că este foarte important să aibă un salariu cât de cât corespunzător cu standardele europene și un salariu care să-ți permită să plătești facturile și să trăiești o viață decentă.”

Europa Liberă: Ca să se ajungă la aceste condiții, Republica Moldova ar trebui să facă mai mulți pași și să se apropie de standardele occidentale. Care ar fi calea corectă pe care trebuie să se îndrepte Republica Moldova, începând cu ziua de 12 iulie?

Otilia Canțer: „Eu sunt foarte optimistă în acest sens, cred că calea corectă e o piață liberă. Oamenii moldoveni sunt și muncitori, și antreprenori la suflet, trebuie să reușim cumva să deschidem niște trasee de turism, suntem și producători de niște vinuri și coniacuri jos pălăria. Adică sunt foarte multe oportunități, un turism, chiar un turism agrar, eu cred că sunt posibilități foarte multe, cu o mică susținere din partea statului și legi care nu împiedică această dezvoltare cred că moldovenii ar rupe-o și s-ar face o ambianță foarte plăcută de trăit.”

Cred că sunt posibilități foarte multe, cu o mică susținere din partea statului...

Europa Liberă: Drumul acesta depinde și dacă Moldova se apropie mai mult de Est sau de Vest?

Otilia Canțer: „Cred că da și cred că Vestul totuși este o cale mai rapidă de a atinge aceste standarde. E o prosperitate și niște procese economice care funcționează, spre deosebire de un Est din care venim toți cu niște răni din trecutul nostru sovietic, comunist ș.a.m.d., unde am încercat niște procese care nu au lucrat. Eu nu sunt economist și nici politician, dar am văzut că toate sistemele centralizate au dat faliment până acum, deci cred că e timpul să încercăm ceva diferit.”

Europa Liberă: Deseori se pune întrebarea - cetățenii Republicii Moldova știu ce viitor își doresc din moment ce societatea este atât de divizată, de polarizată și că votul în cadrul alegerilor rămâne a fi unul geopolitic? Știu ei ce-și doresc pentru ziua de mâine și pentru următorii ani?

Otilia Canțer: „Asta este o obligațiune și o decizie pe care trebuie s-o facă fiecare și în momentul în care își pune un scop. Da, bine, ar fi frumos să avem și o metodă mai centrală de a comunica posibilitățile acestui viitor, ca lumea să-și poată permite să viseze încă o dată, dar din momentul din care ți-ai văzut visul, restul e geografie, deci elaborezi strategia și îl atingi.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG