Linkuri accesibilitate

15 Partidul Verde Ecologist


Partidul Verde Ecologist lansându-se în campanie la hidrocentrala de la Dubăsari. 12 iunie 2021
Partidul Verde Ecologist lansându-se în campanie la hidrocentrala de la Dubăsari. 12 iunie 2021

Partidul Verde Ecologist există pe scena politică din 1992, fără să își permanentizeze acțiuni publice. La scrutinele parlamentare de până acum când a participat de sine stătător a acumulat sub un procent din sufragii. Cel mai bun rezultat l-a obținut în 1998, în componența „Convenției Democrate din Moldova”, când a acces în parlament cu doi deputați.

Gruparea se declară de orientare pro-europeană, pro-română, adeptă al egalității de șanse și promotoare a drepturilor omului. În economie, pledează pentru acordarea de credite preferențiale și granturi, promovarea economiei verzi, inclusiv în agricultură. Totodată, critică elitele politice „corupte” care au deținut funcții în R. Moldova. Cu doi militari de carieră (în rezervă) la cârma partidului, generalul Vitalie Marinuța și colonelul Anatol Prohnițchi, verzii spun că sunt pacifiști, optează împotriva conflictelor de orice gen și că militează pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

Liderii precedenți ai formațiunii - scriitorul Gheorghe Malarciuc, biologii Mircea Ciuhrii și Ion Dediu, jurnalistul Andrei Dumbrăveanu, inginerul Vladimir Braga – nu au reușit, afirmă mai mulți observatori, să promoveze pe agenda publică subiecte ecologice stringente precum problema poluării râului Nistru și altor bazine acvatice, a defrișărilor, a gunoiștilor neautorizate, a folosirii iraționale de pesticide și altele. De câteva ori fruntași ai grupării au atras atenția prin neînțelegerile interne.

Vitalie Marinuța
Vitalie Marinuța

Actualul lider, ex-ministrul apărării Vitalie Marinuța a plecat din Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu în 2013, trecând prin partidul lui Ion Hadârcă, PLR, prin Partidul Democrat, ulterior a fondat împreună cu Ana Guțu Partidul „Dreapta”, actualul PUN, iar din 2018 este ecologist, secretar general al formațiunii. Din ianuarie 2020, Marinuța este liderul Partidului Verde Ecologist.

Lista de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate este deschisă de activiștii Olga Afanas și Oleg Brega, care încearcă să dea un nou suflu mișcării ecologiste, potrivit lor, în trend cu activități similare din Europa și din lume. Brega a participat și la alte scrutine locale sau naționale în calitate de candidat independent, dar nu a reușit să treacă pragul de 2% stabilit pentru candidați independenți.

Echipa Partidului Verde Ecologist lansându-se în campanie la hidrocentrala de la Dubăsari
Echipa Partidului Verde Ecologist lansându-se în campanie la hidrocentrala de la Dubăsari

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG