Iniţiativa joncţiunii celor două partide, motivată de nevoia „doborârii puterii oligarhice” în viitorul scrutin parlamentar, a aparţinut formaţiunii DA a lui Andrei Năstase.
Încă luna trecută, Năstase anunţa public că i-ar fi făcut oferta celeilalte formaţiuni.
Decizia de a răspunde afirmativ a fost luată, conform unui comunicat difuzat astăzi de PAS, mai demult, în cadrul Consiliul Politic Național al formaţiunii. În comunicat se mai spune că PAS şi-a comunicat încă atunci decizia paetidului partener, dar public a anunţat-o abia acum urmare a insistenţelor presei.
Recent, o adjunctă din partid a lui Andrei Năstase regreta, în cadrul unui interviu, „lipsa de răspuns” din partea partidului PAS.
Asta după ce Maia Sandu a explicat că nu are nimic împotriva unui astfel de parteneriat, doar că ar prefera să ia o decizie atunci când va fi clar dacă scrutinul se va da sau nu în condiţiile unui sistem electoral nou, cel mixt votat în această vară de socialişti şi democraţi.
În anunţul de astăzi, PAS sugerează că ar avea şi o condiţie faţă de parteneri, cea ca viitorii candidaţi din listele comune să fie selectaţi de o comisie cu participarea societăţii civile, care să se asigure de integritatea lor.
Care este explicaţia acestei aparente ezitări din partea formaţiunii fostei ministre a educaţiei într-o chestiune despre care speculaţiile experţilor e că ar fi vitală nu doar pentru PAS sau DA, ci şi pentru întreaga dreaptă pro-europeană, dar şi dat fiind faptul că Maia Sandu ar avea şi o obligaţie morală după ce Năstase s-a retras în favoarea ei în prezidenţialele de anul trecut ? Una dintre versiunile aceloraşi experţi ar fi că cele două formaţiuni s-ar fi poticnit la detalii.
Analistul politic Ion Tăbârţă insistă totuşi că, dacă nu reuşesc să creeze un parteneriat, cele două formaţiuni nu au cum să spere la vreun rezultat în viitoarea confruntare pentru majoritatea din parlament:
„Această necesitate se impune reieşind din această cooabitare neoficială între socialişti şi democraţi pe centru stânga, din tendinţa democraţilor de a ocupa tot segmentul pro-european de pe eşichierul politic. Şi aceasta se impune în mod special în circumscripţiile uninominale, pentru că aceste partide, pentru moment, reieşind din resursele pe care le au, nu pot să se compare cu celel două partide mari. De aceea ele au nevoie să facă front comun. În plus, avem această prevedre a legii n oului sistem electoral într-un singur tur, sau a majoprităţii relative, nu a 50 plus unul, este nevoie ca forţele pro-europen să nu vină cu mai mulţi candidaţi, pentru a le ruina şansele, ci, dimpotrivă, să-şi unifice eforturile pentru a desemna un candidat câît mai bun. În aceste cpondiţii au cât de cît o şansă, dacă vor merge fiecare cu candidatul lor, atunci vor fi pradă uşoară’ pentru celel două mari partide. Şi cred că la această coaliţie trebuie să se asocieze cel puţni PLDM, dar de ce nu, şi PL, mai ales că e cponstrâns pe segmentul unionist de PUN-ul lui Traian Băsescu.”
Recent, şi PLDM a chemat, într-un apel, opoziţia pro-europeană să se consolideze în vederea participării la viitoarele parlamentare, iar speculaţiile experţilor sunt că cele două partide ar putea profita de structurile teritoriale încă puternice ale fostei formaţiuni guvernamentale, dar şi resursa financiară oferită de legea finanţării partidelor. Deocamdată, nici Da, nici PAS nu au răspuns apelului PLDM.