Linkuri accesibilitate

Pașinian: politica Armeniei de a se baza pe Rusia pentru a-și garanta securitatea a fost „o greșeală strategică”


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, îl salută pe premierul Armeniei, Nikol Pașinian, într-o vizită la Soci, 31 octombrie 2022
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, îl salută pe premierul Armeniei, Nikol Pașinian, într-o vizită la Soci, 31 octombrie 2022

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, a spus că politica țării sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-și garanta securitatea a fost o greșeală strategică.

Într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, publicat pe 3 septembrie, Nikol Pașinian a acuzat Rusia de eșec în asigurarea securității Armeniei în fața, a ceea ce a numit el, agresiunii țării vecine Azerbaidjan asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

„Arhitectura de securitate a Armeniei a fost legată 99,99% de Rusia, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de arme și muniție”, a declarat Pașinian pentru La Repubblica, potrivit Reuters.

„Dar astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme și muniții (pentru războiul din Ucraina) și chiar dacă și-ar dori, Federația Rusă n-ar putea face față nevoilor de securitate ale Armeniei”, a mai adăugat oficialul armean, potrivit căruia „dependența față de un singur partener în probleme de securitate, este o greșeală strategică”.

Te-ar putea interesa și: Rusia numește un nou șef al forțelor de menținere a păcii din Nagorno-Karabah

Nu există un răspuns imediat al Moscovei la declarațiile lui Pașinian, dar anterior astfel de critici erau respinse de Kremlin, care a spus că nu a renunțat la prioritățile sale de politică externă din cauza Ucrainei.

Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.

Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.

XS
SM
MD
LG