Linkuri accesibilitate

Protestatarii armeni care cereau deblocarea coridorul Lacin au fost arestați


Poliția armeană reține un protestatar în Piața Republicii din Erevan pe 8 august.
Poliția armeană reține un protestatar în Piața Republicii din Erevan pe 8 august.

Poliția armeană a reținut pe 8 august mai multe persoane care protestau în fața unei clădiri guvernamentale din Erevan, cerând autorităților să ia măsuri pentru a debloca coridorul Lacin, singurul drum care leagă Nagorno-Karabah, regiunea azerbaidjană populată de armeni, de Armenia.

Ministerul de Interne a declarat că 14 persoane au fost reținute pentru că nu au respectat ordinele poliției, dar a spus că vor fi eliberate în curând.

Protestatarii au ajuns dimineața la o clădire guvernamentală și au cerut autorităților să deschidă coridorul, spunând că, dacă guvernul nu o face, vor arme să-l deschidă ei înșiși.

Autoritățile de la Erevan și organizațiile internaționale umanitare au avertizat că în Nagorno-Karabah situația umanitară devine tot mai gravă, deoarece convoaiele de alimente și medicamente au fost blocate să ajungă în regiune.

Protestatarii, care spun că sunt membri ai unei unități militare, au spus că intenționează să călătorească cu autobuzul până la Kornidzor, un sat de la granița cu Azerbaidjanul unde se află camioanele cu ajutoare.

Convoiul de 19 camioane armene care transportă ajutoare alimentare de urgență către Nagorno-Karabah este blocat timp de aproape două săptămâni la un punct de control din Azerbaidjan.

Tensiunile au escaladat după ce Azerbaidjanul a suspendat luna trecută traficul prin punctul de control în așteptarea unei anchete, după ce a spus că au descoperit mărfuri de contrabandă în vehiculele Crucii Roșii care veneau din Armenia.

Azerbaidjanul spune că va permite ca ajutoarele să ajungă în Nagorno-Karabah doar dacă trec prin Agdam, un oraș controlat de Azerbaidjan în estul regiunii.

Autoritățile etnice armene din Nagorno-Karabah resping această ofertă, declarând că blocada Azerbaidjanului este o încălcare a acordului de încetare a focului din 2020, intermediat de Moscova, care a plasat fâșia de pământ de cinci kilometri lățime sub controlul forțelor rusești de menținere a păcii .

O delegație condusă de membri ai Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA a vizitat mai devreme, pe 8 august, locul din provincia Siunik, din sudul Armeniei, unde a fost blocat convoiul de 19 camioane. Guvernatorul provinciei Siunik, Robert Gukasian, i-a însoțit pe oficialii americani în vizită, Sarah Arkin și Damian Murphy.

Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut Azerbaidjanului să permită ajutoarelor umanitare să ajungă în Nagorno-Karabah prin coridorul Lacin.

Pe 7 august, un grup de experți ai Națiunilor Unite au spus că blocada le stârnește îngrijorarea.

„Blocada coridorului Lacin a determinat o urgență umanitară din cauza crizei de alimente de bază, inclusiv ulei de floarea soarelui, pește, pui, lactate, cereale, zahăr și lapte pentru bebeluși”, se spune într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a reafirmat pe 7 august că acordul de pace între Armenia și Azerbaidjan este realizabil „în ciuda oricăror comentarii din partea altor țări care nu sunt parte la această chestiune”.

Miller a făcut referire și la avertismentul transmis de Rusia către ambele părți împotriva grăbirii semnării unui acord de pace. „Nu vreau să vorbesc cu privire la Rusia când vine vorba de Armenia și Azerbaidjan”, a spus Miller. „Vreau să vorbesc cu privire la aceste două țări... care sunt părți directe în această dispută”.

El a spus că un trimis special al SUA a călătorit în regiune săptămâna trecută pentru a purta un dialog direct cu autoritățile din Armenia și din Azerbaidjan.

Liderul armenilor din Nagorno-Karabah face apel la comunitatea internațională cu privire la blocada azeră

În Nagorno Karabah starea de spirit a etnicilor armeni este tot mai explozivă. După mai bine de jumătate de an de blocadă , regiunea este în plină criză umanitară. Liderul etnic armean al regiunii separatiste Nagorno-Karabah, Araik Harutiunian, a lansat un apel urgent către comunitatea internațională, cerând acțiuni imediate pentru ridicarea blocadei de facto impuse de Azerbaidjan și prevenirea a ceea ce el a numit „genocidul populației” din Nagorno-Karabah.

Erevanul și grupurile internaționale de ajutor au avertizat că în regiunea separatistă azeră se desfășoară o situație umanitară gravă, cu convoaiele de alimente și medicamente blocate.

„Prin acest mesaj urgentă vă semnalez că, în acest moment, populația Republicii Arțakh” – numele dat de etnicii armeni regiunii Nagorno-Karabah – „este supusă genocidului și se confruntă cu o amenințare reală de distrugere”, a spus Harutiunian într-un mesaj video publicat în seara zilei de 8 august.

El spune că blocare de 240 de zile a Nagorno-Karabah a dat naștere unei crize umanitare, adăugând că, în aceste momente, „inacțiunea sau indiferența nu reprezintă altceva decât a accepta crima de genocid”.

XS
SM
MD
LG