Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Beneficiile aderării la zona SEPA și cum autostrada Moldova ar putea contribui la bunăstarea și securitatea regională


Excavatoare care lucrează pe autostrada Moldovei, A7, în regiunea municipiului Pașcani, Romania.
Excavatoare care lucrează pe autostrada Moldovei, A7, în regiunea municipiului Pașcani, Romania.

În această ediție, aflați cum este posibil ca firme moldovenești să livreze piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale, și cum regionalizarea României ar putea spori controlul cetățenilor asupra actului politic.

Companii moldovene au continuat să intermedieze și anul trecut vânzările de piese pentru flota de avioane civile din Rusia, în ciuda sancțiunilor europene. Moldova, țară candidată la admiterea în Uniunea Europeană, a început să se alinieze unor sancțiuni occidentale, dar nu încă la cele care vizează sectorul financiar, comercial, al transporturilor și tehnologiilor sau cel al apărării Federației Ruse. Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a spus că Uniunea Europeană este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri. Investigația Europei Libere arată că trei companii din Moldova au vândut, în anii 2022-2023, componente pentru aeronave unor companii din Rusia, în valoare de circa 15 milioane de dolari. Cum a fost posibil? Aflăm de la colegul nostru Denis Dermenji.

Alte teme ale ediției din 1 februarie:

  • Cum se pregătește R. Moldova să adere la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) și ce beneficii ar putea aduce aceasta economiei moldovene și cetățenilor de rând? În dialog cu analiștii politici Igor Boțan și Nicolae Negru.
  • Regiunile sunt veriga lipsă în sistemul administrativ al României, în timp ce regionalizarea ar putea facilita și cooperarea între cele două maluri ale Prutului, care se lovește acum de birocrația stufoasă de la București, spune istoricul de la Iași Dorin Dobrincu, președinte al asociației civice „Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei”.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG