Companii moldovene au continuat să intermedieze și anul trecut vânzările de piese pentru flota de avioane civile din Rusia, în ciuda sancțiunilor europene. Moldova, țară candidată la admiterea în Uniunea Europeană, a început să se alinieze unor sancțiuni occidentale, dar nu încă la cele care vizează sectorul financiar, comercial, al transporturilor și tehnologiilor sau cel al apărării Federației Ruse. Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a spus că Uniunea Europeană este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri. Investigația Europei Libere arată că trei companii din Moldova au vândut, în anii 2022-2023, componente pentru aeronave unor companii din Rusia, în valoare de circa 15 milioane de dolari. Cum a fost posibil? Aflăm de la colegul nostru Denis Dermenji.
Alte teme ale ediției din 1 februarie:
- Cum se pregătește R. Moldova să adere la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) și ce beneficii ar putea aduce aceasta economiei moldovene și cetățenilor de rând? În dialog cu analiștii politici Igor Boțan și Nicolae Negru.
- Regiunile sunt veriga lipsă în sistemul administrativ al României, în timp ce regionalizarea ar putea facilita și cooperarea între cele două maluri ale Prutului, care se lovește acum de birocrația stufoasă de la București, spune istoricul de la Iași Dorin Dobrincu, președinte al asociației civice „Mișcare pentru Dezvoltarea Moldovei”.
Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.