Linkuri accesibilitate

Pe agendă: De ce se ceartă între ele instituțiile anti-corupție din Moldova și cum ar putea fi denumită sărbătoarea încheierii războiului?


Marșul organizat de socialiști de Ziua Victoriei la Chișinău, 9 mai 2023
Marșul organizat de socialiști de Ziua Victoriei la Chișinău, 9 mai 2023

În acest episod, discutăm despre un conflict acutizat între două instituții care ar trebui să combată împreună corupția: Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.

Trecem în revistă de asemenea emoțiile stârnite de decizia puterii de a muta de la 9 la 8 mai și reboteza sărbătoarea care marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa.

Presa a scris zilele trecute despre o ceartă între Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, și ofițerii Centrului Național Anticorupție, 31 la număr, potrivit presei, care s-au plâns că Dragalin îi persecută.

Dragalin, o profesionistă crescută în California, revenită cu spusele ei ca să ajute țara, a scris pe FB: „Eu sunt Procurorul-Șef al Procuraturii Anticorupție pe un mandat de 5 ani. Nu am de gând să plec. O să lupt în continuare împotriva corupției și pentru justiție, dreptate, egalitate, transparență, și un viitor european”.

Nadejda Coptu urmărește pas cu pas reforma justiției, așa că tocmai la ea, din redacție, am apelat pentru lămuriri.

Alte teme ale episodului difuzat pe 8 iunie:

  • Deputații PAS au propus ceea ce pare să fie un compromis în privința mutării și rebotezării zilei din mai care comemorarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial. Potrivit unei noi propuneri, s-ar sărbători la 8 mai, ca în Occident, nu la 9 mai ca în Rusia, dar tot ar avea în denumire cuvântul „victorie”;
  • ANRE a anunțat ieftinirea tarifelor la gaze naturale, urmând o tendință pan-europeană, la peste un an de când Rusia a atacat Ucraina. Colegii de la podcastul „Dincolo de știri” analizează decizia și felul cum a fost anunțată – iar noi „împrumutăm” un fragment din discuția lor;
  • De vorbă cu Eugenia Apostu, colega noastră autoare a unor filme foarte populare pe teme sociale – de data aceasta despre dependența de droguri și speranțele de relansare în viață a unuia care a suferit din plin de pe urma ei.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG