Linkuri accesibilitate

Pe agendă | Motive etice, motive pecuniare: continuă migrația bisericilor la Mitropolia Basarabiei


Recentul anunț că biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești a trecut la Mitropolia Basarabiei a provocat un protest mai puțin obișnuit. (foto arhivă)
Recentul anunț că biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Telenești a trecut la Mitropolia Basarabiei a provocat un protest mai puțin obișnuit. (foto arhivă)

În acest episod discutăm din nou despre migrația bisericilor de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, fenomen care a luat amploare după ce Rusia a invadat Ucraina, fără nici o provocare. Are însă și un aspect financiar, legat de dările bisericilor și veniturile clerului.

Motive etice, motive pecuniare: continuă migrația bisericilor la Mitropolia Basarabiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești, Nicolae Grapin, a anunțat duminică, 11 februarie, că parohia a aderat la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei de la București. S-a pomenit însă în curtea bisericii cu un grup de preoți și enoriași din alte localități care i-au cerut să rămână în Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova, care susține fără rezerve, chiar cu entuziasm invazia rusă din Ucraina.

Nicolae Grapin, paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de 27 de ani, a spus că a luat decizia de a se muta la Mitropolia Basarabiei împreună cu enoriașii din Telenești, care condamnă războiul din țara vecină.

„În al doilea rând, starea financiară. Să nu ne ascundem după deget…” a mai spus parohul. Aflați mai multe din discuția cu Eugenia Apostu, corespondenta Europei Libere care de luni de zile urmărește cu atenție migrația bisericilor.

Alte subiecte ale episodului din 12 februarie 2024

  • Agricultorii din Polonia au ieșit din nou în stradă, organizând proteste și blocaje pe unele trasee naționale și la frontiera cu Ucraina. Printre marile nemulțumiri invocate se numără și importurile de produse agricole ieftine din țara vecină.
  • Președintele american Joe Biden a formulat una dintre criticile sale cele mai aspre la adresa Israelului, afirmând că ofensiva împotriva grupării teroriste Hamas ar fi devenit „excesivă".
  • România se pregătește de patru rânduri de alegeri anul acesta: pentru Parlamentul European, locale, pentru Parlamentul național și prezidențiale. Cum s-a ajuns la această „aglomerare” fără precedent? Explicații de la Alina Manolache, corespondenta specială a Europei Libere România.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de trei ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG