Linkuri accesibilitate

Pe agendă | O nouă condamnare în dosarul „furtului miliardului” și cum a progresat Moldova în combaterea corupției


BEM (Banca de Economii) a fost una din cele trei bănci implicate în „furtul miliardului”.
BEM (Banca de Economii) a fost una din cele trei bănci implicate în „furtul miliardului”.

În acest episod, discutăm despre cazul unui fost șef al BEM condamnat în legătură cu „furtul miliardului”, despre cum a fost percepută corupția în lume în 2023, dar și despre încercările Ucrainei de a „îmbuna” Ungaria înaintea unui important summit al UE.

O nouă condamnare în dosarul „furtului miliardului” și cum a progresat Moldova în combaterea corupției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

Fostul șef interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrcă, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în legătură cu frauda bancară de proporții din 2014, cunoscută ca „furtul miliardului”. Viorel Bîrcă pledează nevinovat, iar sentința poate fi contestată la Curtea de Apel. Procurorii îl acuză pe bancher că a acționat în interesele unui grup criminal, falsificând ordine de plată internaționale, și că a sustras de la Banca de Economii 100 de milioane de dolari americani. Viorel Bîrcă este cercetat și într-o altă cauză penală, alături de foști angajați ai Băncii Naționale, fiind acuzat de complicitate la frauda bancară de acum 10 ani. Procesul l-a urmărit cu atenție colega noastră Nadejda Coptu, specializată în domeniul justiției, redactor la pagina de limbă rusă a Europei Libere.

Alte teme ale ediției din 30 ianuarie:

  • Indicele de percepție a corupției 2023, publicat marți de Transparency International, arată că guvernele lumii au eșuat, în cele mai multe dintre țări, în combaterea corupției. Potrivit raportului, Moldova a făcut progrese și are acum un scor egal cu cel al Ungariei, țara percepută drept cea mai coruptă din UE.
  • Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a salutat, luni, „caracterul constructiv” al unei întâlniri cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, în preajma unui summit extraordinar al UE. Kievul speră că liderii europeni vor aproba, în sfârșit, asistența financiară pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro, pe care Ungaria l-a blocat în decembrie.
  • În Germania, s-a dat publicității un raport „intern” privind abuzurile sexuale în Biserica Evanghelică. Autorii raportului au identificat peste 2.200 de victime și mai mult de 1.200 de făptași, dar subliniază că acesta este doar „vârful aisbergului”.

Pe Agendă este un produs audio al Europei Libere. Cu un episod de patru ori pe săptămână, aduce 30 de minute de informație verificată și bine-pusă în context, cu moderatori experimentați, reporteri îndrăzneți și oaspeți de prestigiu. Pe Agendă sunt subiecte pe care alții în Moldova fie le rezolvă prea iute, fie le ignoră, fie le coafează ca să placă cuiva. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul.

Pe Agendă se difuzează atât sub formă de podcast pe moldova.europalibera.org, pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify, cât și ca produs de radio pentru stații afiliate din Moldova, inclusiv Jurnal FM și Eco FM.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG