Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: „Sperăm că bani pentru a corupe media vor fi mai puțini, deși interesul politic primează”


Microfoane la o conferință de presă de la Kiev. 31 mai 2019
Microfoane la o conferință de presă de la Kiev. 31 mai 2019

Un interviu cu directorul executiv al Asociației Presei Independente.

Jurnaliștii, donatorii externi, experții naționali și internaționali s-au reunit pentru două zile la Chişinău pentru a căuta soluţii la provocările de pe piaţa media. O discuţie la această temă cu directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei.

Petru Macovei: „Sperăm că bani pentru a corupe media vor fi mai puțini, deși interesul politic primează”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:28 0:00
Link direct



Europa Liberă: Forumul media a ajuns la a cincea ediție, mă îndeamnă să vă întreb dacă a avut suficient randament până acum, materie de generare de idei și, mai ales, reacția autorităților.

Petru Macovei, în studioul Europei Libere
Petru Macovei, în studioul Europei Libere

Petru Macovei: „Din păcate, randamentul a fost foarte și foarte scăzut, cel puțin până acum. Asta s-a întâmplat, deoarece autoritățile care au venit într-un număr destul de mare la precedentele ediții, inclusiv prim-miniștrii care s-au tot perindat în ultima perioadă, dar și președinții Parlamentului au venit, au rostit cuvinte frumoase, cum s-a întâmplat la ediția de anul trecut, dl fost speaker Andrian Candu a încercat să facă show din apariția la acest forum.

Una peste alta, ei au venit, dar nu s-a întâmplat nimic sau aproape nimic după aceste forumuri, chiar dacă rezoluțiile forumului și, mai ales, foaia de parcurs pentru dezvoltarea mass-mediei, care este un document foarte important elaborat la primele două ediții și completat la ediția a treia, conține pași foarte clari, o analiză a constrângerilor existente în calea dezvoltării media și pași foarte clari atât din punct de vedere legislativ, cât și pentru dezvoltarea profesională, pentru formarea jurnaliștilor ca breaslă, pentru sporirea calității produsului jurnalistic. Din punctul acesta de vedere, până la această ediție a fost mai mare utilitatea forumului pentru experții media care au putut să interconecteze cu profesioniștii, practicienii profesiei de jurnalist și au putut înțelege mai bine problemele și propune soluții pentru ele.

Acum, odată cu căderea guvernării Partidului Democrat, lucrurile par să se schimbe cel puțin pe dimensiunea guvernamentală, deoarece există nu doar o deschidere declarată, dar și una practică de a vedea care sunt problemele și a căuta soluții, dar marea noastră temere, care a fost exprimată și la Forumul mass-media 2019, este că în condițiile în care un monopol mediatic, cel al holdingului lui Plahotniuc, este ușor-ușor, iar în ultimele zile chiar cu tempouri destul de mari, înlocuit de alt monopol mediatic al Partidului Socialiștilor, iar Partidul Socialiștilor este foarte important în Parlament pentru a vota anumite legi care ar putea să ducă realmente, nu doar declarativ cum a fost până acum, la demonopolizarea piețelor și la asigurarea transparenței proprietăților în domeniul media.

Deci, fără asta teamă mi-e că lucrurile nu se vor mișca tare mult din loc. Există programul de guvernare, pe care, logic, și l-a asumat și Partidul Socialiștilor, care a votat pentru acest Guvern, nu? Deci, există programul de guvernare care conține lucruri foarte frumoase și necesare pentru breasla jurnalistică.”


Europa Liberă: Dar Dvs. doriți, de fapt, o intervenție administrativă? Or, președintele Consiliului Audiovizualului v-a replicat la această doleanță a Dvs. că a acționat legal, a dat unui solicitant o nouă frecvență, adică totu-i în limita actelor normative.

Petru Macovei: „Este adevărat, dar mi-a plăcut tare mult și replica doamnei prim-ministru, care a spus, sensul era acesta: „Dacă voi nu înțelegeți ca persoane care sunteți puse în aceste funcții să reglementați domeniul audiovizualului în așa fel încât pluralismul mediatic să nu fie viciat, să nu avem știri care se repetă la câteva posturi de televiziune, să nu existe monopol în formarea opiniei publice, dacă voi nu puteți face asta și vă acoperiți cu legea care, chipurile, nu vă permite, deși legea permite absolut categoric, deci, dacă nu puteți – atunci va trebui să fie schimbată legea”.

Membrii Consiliului Audiovizualului și Consiliului Concurenței imită activități, dar și mai grav că protejează anumite monopoluri pe piață...


Din punctul acesta de vedere, eu, chiar dacă este o măsură drastică, personal susțin ideea de a înceta mandatele membrilor Consiliului Audiovizualului și membrilor Consiliului Concurenței, care imită activități, dar și mai grav că protejează anumite monopoluri pe piață.”

Europa Liberă: Unii experți cred că această secure, toporul acesta ar putea fi folosit de următoarele guvernări, orice guvernare o să vină o să facă la fel.

Petru Macovei: „Este adevărat că asta se va întâmpla, dar alternativă nu există, pentru că mandatele acestor membri ai Consiliului Audiovizualului, în cel mai bun caz, următoarea expirare a mandatului este în 2021. Soluția ar fi să așteptăm anul 2021 sau ce să facem? Nici nu există soluții care ar putea fi aplicate la modul practic.

Înțeleg perfect temerile colegilor, le împărtășesc aceste temeri. Cred că ar trebui făcut lucrul acesta cu foarte mare atenție pentru a nu lăsa loc de abuzuri viitoare, însă rămân convins că trebuie să existe măsuri mult mai dure și drastice, pentru că oricine poate să analizeze activitatea, de exemplu, a Consiliului Audiovizualului înțelege, nu trebuie să fii cu zece stele în frunte ca să înțelegi că această structură publică, plătită din banii noștri, ai tuturor, face jocul unor forțe politice.


A făcut jocul lui Plahotniuc, acum face jocul lui Dodon și lucrul acesta... în orice societate nu poți să-ți bați joc de banul public în halul acesta și lucrul acesta ar trebui curmat. Cum anume? Să găsească politicienii o soluție în situația în care respectivii domni care, sunt absolut convins, ei înșiși înțeleg că sunt manipulați politic, că fac jocul cuiva și ei refuză să plece din aceste funcții – înseamnă că trebuie de găsit o soluție legislativă pentru ca ei să fie forțați să plece.”

Europa Liberă: Deci, dvs., forumul presei, dvs., experții nu revendicați altceva decât condiții egale, echitabile pentru toate instituțiile de presă pe care, de fapt, trebuie să le creeze Consiliul Audiovizualului?

Petru Macovei: „Pe segmentul televiziunii și radioului – da, trebuie să le ofere Consiliul Audiovizualului. În general, pentru mass-media trebuie să le ofere cadrul legislativ, legile în ansamblu. Totodată, Guvernul ceea ce poate să facă - și noi vom insista ca Guvernul să facă - să dezvolte programe de susținere pentru produsul jurnalistic independent din țara noastră, în special pentru instituțiile media de importanță socială, cele de nișă, cele care se ocupă de investigații jurnalistice, instituțiile mass-media din regiuni, unde situația, accesul la informație este mai puțin fericită decât în capitală.

Asta poate să facă Guvernul și fără Parlament și eu cred că există teren de lucru pentru Guvernul care s-a declarat susținător al independenței presei și doamna prim-ministru, care a fost la Forumul 2019, dar și unii deputați în Parlament, și secretarul general în Parlament și-au arătat deschiderea. Noi o să exploatăm această deschidere, în sensul bun al cuvântului, pentru a face cât mai multe lucruri bune pentru media din țară.”


Europa Liberă: Cineva ar putea să vă reproșeze: „Lăsați piața să regleze mass-media, cine rezistă în concurență – să supraviețuiască”.

Petru Macovei: „Cu siguranță, lăsăm piața, dar să avem o piață, iar piața asta să aibă reglementări ca în toată lumea. Dacă Consiliul Concurenței ar fi un reglementator normal al pieței, inclusiv al pieței mediatice în ansamblu, dar și al pieței publicității, fără de care nu există sustenabilitate economică, dacă noi am avea piață – am fi foarte fericiți să lăsăm piața să funcționeze. Noi piață n-avem sau avem o piață distorsionată cu contribuția directă a Consiliului Concurenței și Consiliului Audiovizualului și acum sigur că argumentul lor: „Lăsați piața!”, după ce ei și-au bătut joc de piața asta.”

Europa Liberă: Și au favorizat creșterea unor imperii. O problemă pe care o semnalează din an în an unii experți – starea răzlețită a presei, a jurnaliștilor. Cum poate fi depășită această situație și, mai ales, clivajul acesta pe criteriul de limbă rusă - limbă română?

Petru Macovei: „Păi, după cum ați văzut, și expertul nostru din Canada a spus că și în Canada există aceste probleme cu divizarea presei în funcție de limbă. Bun, noi în afară de asta avem și alte argumente de divizare a mass-mediei. Eu nu cred că asta poate fi soluționat printr-o baghetă magică și nu cred că vreodată asta se va întâmpla. Totodată, noi putem să solidarizăm media în jurul anumitor valori și asta încearcă să facă consiliile de presă, de fapt să unească media în jurul valorilor deontologiei profesionale, nu se reușește, pentru că iarăși influența politicului și banii pe care îi investesc foarte generos politicienii în afacerile media, de fapt, distrug orice încercare de a consolida deontologia profesională.

Sunt tentat să cred că această divizare a jurnaliștilor din R. Moldova nu va putea fi depășită în următorii zeci de ani...


Sperăm acum că bani pentru a corupe media vor fi mai puțini, deși interesul politic primează și admit că acum, chiar am văzut o declarație a unui reprezentant de la un post de televiziune al socialiștilor, care spunea că „noi acum avem a doua respirație financiară”. De unde vine respirația aceasta financiară? El spune că vine de pe piața publicității. Să fim serioși! Republica Moldova nu este o țară care poate să genereze atât de mulți bani dintr-o economie reală, nu o economie la negru. Deci, nu poate să genereze atât de mulți bani, ca să susțină atât de multe televiziuni. Cu siguranță banii aceștia vin din afară, probabil, sau de la surse obscure și, luate în ansamblu, asta reduce foarte mult din efortul de a consolida jurnaliștii în jurul anumitor valori, motiv pentru care sunt tentat să cred că această divizare a jurnaliștilor din Republica Moldova nu va putea fi depășită în următorii zeci de ani, probabil.”

Europa Liberă: Dar apreciez tentativa Dvs. de a găsi o agendă pentru forum care să-i consolideze. Eu, de exemplu, am fost martor la câteva ateliere, probabil prin interese comune, prin teme, preocupări pot fi aduși într-o barcă?

Petru Macovei: „Cu siguranță, tocmai asta este plusvaloarea Forumului mass-media, pentru că de fiecare dată există master class-uri cu experți foarte-foarte buni, practicieni, nu teoreticieni, oameni care au găsit soluții pentru piețe la fel de mici ca în Republica Moldova. A fost și un alt atelier excepțional cu un jurnalist din Lituania care a făcut o televiziune pe internet, care are un buget enorm pe care nu îl au unele televiziuni din Republica Moldova, televiziuni naționale. El însă face o televiziune cu doar câteva produse pe internet pentru care publicul plătește. Deci, americile au fost descoperite înaintea noastră, important este cumva să-i aducem aici, la Chișinău, pe descoperitorii din alte părți pentru ca ei să-i contamineze cu acest virus, în sensul bun al cuvântului, pe colegii de aici și tocmai că lucrul acesta, așa cum ați spus și Dvs., indiferent de politicile editoriale care pot fi de dreapta, de stânga, de centru sau de oricare, deși ar trebui să fie echilibrate, deci cumva pot să-i reunească, trecând însă peste asta nu se va schimba tare mult în abordarea editorială în următoarea perioadă.”

Europa Liberă: Breasla jurnalistică se chinuiește de mult timp să creeze un sindicat. Acum există mai multe șanse, în special după trainingul prezentat în cadrul forului de către un sindicalist sadea?

Petru Macovei: „Asta și ne-am dorit, să încercăm să arătăm exemple unde sindicatele acestea funcționează. Ne-am gândit inițial să mergem pe experiența regională, să invităm reprezentantul MediaSind din România, care însă este un sindicat, cumva, destul de limitat ca pondere, pentru că ține doar de radiodifuzorul public național. Și în Ucraina există chiar două organizații care au activități sindicale, însă activitatea acestora nu este foarte relevantă pentru noi, de aceea eu cred că, în funcție și de evoluțiile pieței de la noi, s-au mai închis niște televiziuni, au mai rămas niște oameni, din păcate, pe drumuri și acum sunt nevoiți să-și caute alte joburi, probabil sunt și conflicte de muncă cu angajatorii.

Este loc pentru un sindicat în Republica Moldova. Sper tare mult să și apară în perioada următoare, dar sindicatele, spre deosebire de alte idei și inițiative, mișcarea trebuie să vină de jos în sus, trebuie să existe o masă critică de jurnaliști, angajați ai diferitelor instituții media, care să dorească și să aibă un sindicat, cineva să le apere dreptul lor de muncă, care să fie gata să plătească cotizații ca în orice sindicat și ulterior ca acest sindicat să-și desfășoare activitatea inclusiv la nivelul discuțiilor și tratativelor cu patronii. Da, noi avem multe redacții foarte mici în care și jurnaliștii, ei înșiși sunt patroni, dar sunt și multe televiziuni care au patroni, patroni politicieni, care este specificul Republicii Moldova, dar nu neapărat. Sper tare mult că și această discuție va fi ca un imbold să mergem mai departe cu această încercare de a constitui un sindicat al jurnaliștilor în țară.”

XS
SM
MD
LG