Linkuri accesibilitate

Banii PNUD - un balon de oxigen în vremuri de pandemie


La Târgul producătorilor locali Cămara Fest, iunie 2021
La Târgul producătorilor locali Cămara Fest, iunie 2021

Pentru a sprijini businessul din stânga Nistrului, afectat și el de pandemie, PNUD Moldova, cu sprijinul Marii Britanii și Suediei, a oferit granturi a câte zece mii de euro pentru zece antreprenoare din regiunea transnistreană a țării. Dar despre ce afaceri este vorba?

Banii PNUD - un balon de oxigen în vremuri de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Pe lista celor zece învingătoare în concursul de granturi este și Irina Noskova, mama a trei copii. Până nu demult casnică, astăzi Irina dezvoltă o mică întreprindere de congelare și ambalare a fructelor și legumelor. Ea spune că s-a inspirat de la modelul occidental de business. Pe lângă faptul că a creat trei noi locuri de muncă, Irina a înseilat o rețea de furnizori locali din stânga Nistrului, lărgind mereu aria afacerii sale:

Fructele şi legumele congelate vor fi mereu la mare căutare

„Congelarea profundă a produselor este o tehnologie inovatoare, în urma căreia legumele şi fructele îşi păstrează prospețimea şi proprietăţile nutritive pentru o perioadă îndelungată. În această stare ele sunt mai uşor de depozitat şi de transportat. Voi achiziționa materia primă de la furnizori locali, iar acest tip de afacere ne va permite să activăm pe tot parcursul anului. În condiţiile climatice din regiunea noastră, există o nevoie constantă de vitamine, astfel încât fructele şi legumele congelate vor fi mereu la mare căutare.”

Înghețată artizanală, un studio pentru organizarea evenimentelor online sau dezvoltarea unei stupine, ceaiuri din plante eco - sunt doar câteva dintre afacerile dezvoltate în stânga Nistrului. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectaţi vor beneficia, pe parcursul următorilor doi ani, şi de mentorat în afaceri, inclusive pentru cei orientați spre export.

Europa Liberă în vizită la oameni la piață, Drochia, august 2021
Europa Liberă în vizită la oameni la piață, Drochia, august 2021

Maria Mileva-Dmitrișina, producătoare de cașcavaluri moi, nu exclude ca în următorii ani să încerce să ajungă pe piața franceză:

„Avem caşcaval cu mucegai alb şi fără mucegai. Cele mai solicitate sunt Camembert şi Camembert cu trufe negre. Produsele sunt făcute din materie primă de calitate. Vrem să ieşim pe piaţa internaţională. În următorii 5 ani, planificăm să colaborăm cu antreprenori francezi”.

De ce femeile au fost sprijinite de PNUD Moldova? Pentru că au fost cele mai afectate de pandemia de COVID-19, explică ambasadorul Marii Britanii în R. Moldova, Steven Mark Fisher. Or, studiile recente demonstrează că circa 60% din persoanele care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza COVID-19 sunt femei:

„Egalitatea de oportunităţi în viaţa economică a ţării nu este doar un drept universal al omului, dar şi un bun raţionament pentru dezvoltarea economică. Pentru a-şi maximiza potenţialul, economiile trebuie să valorifice abilităţile, creativitatea şi munca asiduă a tuturor cetăţenilor - indiferent de sex, etnie, credinţă sau orice altă caracteristică.”

Un recent studiu realizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) arăta că Ucraina, România, Italia, Germania și Federația Rusă sunt principalele destinații în care ajung mărfurile din regiunea transnistreană a R. Moldova. Potrivit experților, după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, exporturile de produse agricole din regiunea transnistreană au crescut esențial. Bunăoară, livrările de semințe, fructe, băuturi alcoolice și nealcoolice s-au dublat. La fel și exportul legumelor pe piața Uniunii Europene – de la cinci milioane dolari în 2016 la nouă milioane în 2019.

XS
SM
MD
LG