Universitatea Agrară, un simbol puternic într-o țară despre care ne-am obișnuit să spunem că este agrară, a fost absorbită de Universitatea Tehnică. Universitatea din Tiraspol – și ea un simbol, pentru că s-a refugiat la Chișinău de la Tiraspol din cauza războiului de pe Nistru – a fost absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Acest proces de absorbție a avut loc în cadrul unei reforme a învățământului superior începută astă vară, în iunie 2022. Scopul guvernului a fost să oprească risipa de bani prin sistemul public de învățământ superior: închizând unele universități faci economii, din care poți finanța mai bine altele și spori calitatea studiilor. Dar a mai existat o cauză a optimizărilor, mai profundă: împuținarea studenților.
Numărul studenților s-a redus, aproape constant, ajungând la puțin peste 56 de mii. Tendința se poate menține în ultimii ani - numărul tinerilor înscriși la liceu este tot mai mic - iar unele universități vor fi afectate mai mult decât altele – a scăzut mult numărul liceenilor înscriși la profilul real.
Cum a avut loc absorbția unor universități de către altele, ce a lăsat în urmă, ce planuri de viitor își fac universitățile rămase și mai ales ce planuri își fac în condițiile în care studenții nu se înmulțesc, ci dimpotrivă, pot deveni studenții străini o soluție salvatoare?
Posibile răspunsuri, atâtea câte s-a adunat până acum, puteți găsi, așadar, într-un nou episod din „Reporterii”, un podcast în care povestim prin viu grai pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre e Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube.
Podcastul apare săptămânal, cu un episod nou în fiecare luni, pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!