Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Despre o campanie cam lipsită de intrigă, dar plină de dramatism dat de contextul geopolitic


A început oficial campania electorală (în sfârșit), dar nu se poate spune că aceasta a schimbat mare lucru în atmosfera politică. Pur și simplu, politicienii pot face acum pe față ceea ce au cam făcut și așa – agitație. În Reporterii, examinăm cine și cum o face și cu ce miză.

Despre o campanie cam lipsită de intrigă, dar plină de dramatism dat de contextul geopolitic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:39 0:00

Oricât de încordat ar părea acest sezon electoral, el pare într-un fel și cel mai lipsit de intrigă din ultima vreme.

Președinta Maia Sandu nu are vreun rival pe măsură, care să-i facă probleme la urne, la prezidențiale. Rivalii care puteau concura măcar și teoretic cu ea nu mai candidează, maxim luptă prin vreun proxy.

Principala necunoscută la prezidențiale (în afară de cine știe ce lebede negre) nu este dacă Maia Sandu va învinge, ci dacă va exista turul al doilea de scrutin, iar dacă va exista, cine se va bate cu ea: fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, fostul primar de la Bălți, Renato Usatîi, sau poate vreun alt fost...

În ce privește referendumul, știm din nenumăratele sondaje ale ultimului deceniu și ceva că aderarea la UE este sprijinită de o majoritate a alegătorilor.

Dramatismul campanei – și elementul dramatic există fără îndoială - este dat de conjunctura geopolitică, nu de situația politică internă.

În iulie, mai multe guverne occidentale, inclusiv cel al Statelor Unite, au avertizat că Moscova și politicienii moldoveni prin care acționează ea au un plan să incite la tulburări, a două zi după alegeri, dacă rezultatele nu vor fi cele dorite de Rusia.

Autoritățile moldovene au spus în mai multe rânduri că sunt gata să facă față amenințărilor hibride ale Rusiei, salutând în același timp solidaritatea și sprijinul partenerilor occidentali. Cel mai recent, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a spus Europei Libere, la sfârșit de august, că nu se așteaptă ca un număr important de alegători să „se lase manipulați” într-un asemenea hal încât să iasă în stradă și să cauzeze „probleme semnificative”. Din august și până acum nu au apărut semne noi că se poate întâmpla așa ceva a două zi după alegeri. Nu pentru că nu ar exista neapărat planuri și dorință, dar poate pentru că nu prea este cu putință.

Discutăm despre toate acestea în noul episod din Reporterii cu jurnaliștii Europei Libere specializați în politică, Iurie Rotari și Cristian Bolotnicov. Cristian și Iurie au relatat pas cu pas în articole și în explainere video în ultimele luni cam ce se întâmplă în pregătirile de alegeri și referendum. Acum, explică și prin viu grai. Audiție plăcută.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG