Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Primele „perle” de la vettingul judecătorilor


Reportera „Europei Libere”, Nadejda Coptu, și autorul podcastului „Reporterii”, Alexandru Eftode.
Reportera „Europei Libere”, Nadejda Coptu, și autorul podcastului „Reporterii”, Alexandru Eftode.

La o nouă rundă de audieri publice în Comisia Vetting care verifică averile și interesele judecătorilor și procurorilor, un magistrat a spus că a trăit vreo zece ani cu alimente și straie primite gratis de la socri de la țară, iar banii din salariu i-a jucat la loto ca terapie după divorț.

În noul episod din „Reporterii” discutăm împreună cu Nadejda Coptu despre noua fază, decisivă, în care a intrat la acest început de an reforma înfăptuită de guvernarea PAS pentru a asana justiția, anume vettingul, concentrându-ne pe vettingul judecătorilor.

Primele „perle” de la vettingul judecătorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:25 0:00

Prin ce se deosebește vettingul de pre-vetting

Spre deosebire de pre-vetting, o etapă începută în aprilie 2022, în care au fost verificate pe bază voluntară averile și interesele candidaților la funcții în consiliile de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (CSM și CSP), vettingul este o procedură obligatorie pentru sute de judecători și procurori. El poate produce consecințe aspre pentru cei care nu-și pot justifica averile și relațiile, anume demiterea din funcțiile deținute și din sistem, precum și posibile urmări penale.

În etapa vettingului, verificările au început cu judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) și cei care vor să devină judecători la CSJ. Vor urma judecătorii curților de apel și apoi, mai în jos, o mare parte a judecătorilor din instanțele de fond. În paralel, dar acest proces încă mai trebuie să înceapă, sunt verificate averile și interesele procurorilor. Se începe tot de sus, de la cei cu funcții mari în instituții specializate ca Procuratura Anticorupție, apoi se va merge în jos, către ceilalți.

Cum au loc verificările

În urma unei corespondențe care poate dura câteva luni și în care cei verificați dau explicații în scris, aceștia apar la audieri față în fața cu membrii Comisiei Vetting (trei experți străini și trei naționali). Audierile sunt filmate și publicate pe YouTube. În etapa vetting, au existat până acum două runde de audieri publice.

Cei care nu vor să fie verificați în văzul lumii, au opțiunea să demisioneze de bună voie înainte de vetting. Unii au făcut-o deja, alții încă o vor face. Unii pleacă, sugerând că nu au încredere că vor fi verificați în mod obiectiv și corect. Aceștia arată spre câteva cazuri controversate din perioada pre-vettingului.

Dar criticile nu anulează utilitatea audierilor publice, în care judecătorii și procurorii moldoveni sunt nevoiți pentru prima dată în viață (a lor și a noastră) să dea socoteală cuiva din afara sistemului despre cum și-au făcut casele, cum și-au luat mașinile, despre afacerile soților și soțiilor ș.a.m.d.

Justificările, explicațiile, căile de atac ale celor verificați

Mulți merg cu curaj la vetting, sperând că își pot justifica averile și interesele, ca judecătorul nostru din intro (pe care îl puteți asculta pe larg în podcast).

Argumentul predilect al multor clienți ai Comisiei Vetting (și Comisiei Pre-Vetting de până la ea) este că experții străini care fac verificările n-ar putea să înțeleagă așa ușor situația specifică a Moldovei.

După ei, ar fi (sau a fost) ceva obișnuit, de exemplu, să primești sute de mii de euro la nunți, fără să îi declari, sau să indici în contracte o valoare diminuată a mașinilor și caselor pentru a nu plăti impozite, sau să-ți faci casă cu banii aduși cash de mama din Italia, sau să iei bani cu împrumut de la cumătru', chiar dacă omul e și avocat într-un proces pe care tu îl ai în lucru ca judecător.

Tot spre deosebire de faza pre-vetingului, decizia dacă un judecător sau procuror verificat și-a putut justifica averile și interesele, dacă a trecut sau picat testul nu mai este luată de membrii Comisiei Vetting. Comisia face numai un raport cu o recomandare, iar deciziile sunt luate după caz de noile CSM și CSP, ai căror membri au luat deja examenul de integritate. Și aceste decizii pot fi contestate ulterior în instanța de judecată de către cei vizați.

Cât va dura vettingul judecătorilor și procurorilor

Planurile actuale ale Ministerului Justiției sugerează că faza vettingului, în care vor fi verificați în total aproape 150 de judecători și sute de procurori, va dura până la sfârșitul lui 2025.

Dar dacă etapa pre-vettingului a arătat ceva fără putere de tăgadă, este că pentru a face verificările în mod minuțios este nevoie nu doar de resurse și pricepere, dar și de timp. Acea etapă a durat de două ori mai mult decât se anticipase, și încă nu s-a încheiat de tot.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG