Linkuri accesibilitate

Poliția precizează că persoanele care vor purta panglica „Sf. Gheorghe” vor fi amendate


Ziua Victoriei, marcată la Chișinău cu „panglica Sf. Gheorghe”, în ciuda interdicției, 9 mai 2022
Ziua Victoriei, marcată la Chișinău cu „panglica Sf. Gheorghe”, în ciuda interdicției, 9 mai 2022

Purtarea panglicii negru-oranj, numită și panglica „Sf. Gheorghe”, rămâne interzisă în R. Moldova, iar cei care o vor afișa la manifestațiile de 9 mai riscă să fie amendați. Precizarea a fost făcută de șeful Inspectoratului General da Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Într-un briefing de presă, Cernăuțeanu a spus că polițiștii au studiat atent decizia Curții Constituționale din 11 aprilie și au ajuns la concluzia că instanța a declarat neconstituțională doar o sintagmă („care pot fi confundate cu acestea”), iar simbolurile asociate războiului au rămas interzise.

„Cunoaștem cu toții că această panglică bicoloră este simbolistica agresiunilor militare care se desfășoară acum pe teritoriul Ucrainei”, a declarat șeful IGP.

Astfel, sunt interzise drapelele, panglicile negru-oranj, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut și alte însemne utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității. Pentru etalarea, confecționarea și răspândirea acestora, persoanele fizice riscă o amendă între 4.500 și 9.000 de lei, cei care dețin funcții de răspundere - de la 9.000 până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice – între 18.000 și 30.000 lei.

Cernăuțeanu a explicat că purtarea panglicii „Sf. Gheorghe” este permisă doar ca parte componentă a unei medalii și a îndemnat cetățenii să se conformeze legii, ca „să nu cadă pradă provocărilor venite din afară“.

„Fiecare caz în parte va fi documentat și examinat prin prisma legii. Repet: este absurd ca cineva să interpreteze că este permis portul, dar se interzice confecționarea, păstrarea și comercializarea”, a subliniat Cernăuțeanu.

Șeful IGP a povestit că poliția nu a descoperit cazuri de confecționare a panglicilor, pentru că acestea sunt importate. Anul trecut, în ajunul zilei 9 mai, persoane care intenționau să vândă panglici le-au predat benevol poliției. „La ziua de azi, noi nu am întâlnit ca ele să fie undeva confecționate sau comercializate”, a precizat Cernăuțeanu.

Simbolurile asociate războiului au fost interzise în aprilie 2022, cu votul parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), mai multe persoane fiind amendate pentru că au purtat panglica „Sf. Gheorghe” la manifestațiile de Ziua Victoriei.

Peste un an, deputații socialiști au contestat decizia la Curtea Constituțională. Judecătorii au confirmat că interdicția nu încalcă drepturile constituționale, dar au precizat că, pentru sancțiuni, trebuie să se constate că aceste simboluri au fost utilizate „în scopul glorificării agresiunii militare”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG