Linkuri accesibilitate

Politica americană față de China: încă ineficientă (John Bolton)


Patru ani, președintele Trump a purtat un război comercial cu China, rezultatele sunt însă mediocre, este de părere John Bolton, fostul consilier prezidențial pentru securitate națională.

Fostul consilier pentru securitate națională al președintelui Trump, John Bolton susține că strategia americană față de China nu este sufficient de agresivă pentru a limita ambițiile geopolitice ale Bijing-ului. „Cred că strategia noastră este cea clasică de descurajare, dar nu facem o treabă foarte bună” – a spus Bolton, invocând în sprijinul afirmațiilor sale, agresivitatea Beijing-ului în zona Mării Chinei de Sud, conflictul de frontieră cu India și alte acțiuni care pun în pericol securitatea regională.

John Bolton, care s-a despărțit de administrație în termeni nu tocmai cordiali și a scris o carte critică la adresa președintelui Trump, se teme că dacă acesta va fi reales, ar putea face concesii de securitate Chinei pentru a obține un acord comercial favorabil.

John Bolton spune că abordarea politică față de China a lui Joseph Biden, candidatul democrat ar fi “imprevizibilă”, adaugând însă că acesta ar vedea acum importanța unor măsuri mai dure.

Fostul consilier pentru securitate națională spune că Chinei îi e mai greu să aibă de-a face cu Trump tocmai din cauza manierei haotice în care acesta ia decizii, Beijing-ul fiind pus constant în situația să ghicească ce urmează, postura la care sistemul se adaptează mai greu. Bolton consideră Rusia și China drept amenințări strategice, în timp ce Coreea de Nord și terorismul provenit din Orientul Mijlociu sunt considerate numai motive de îngrijorare. El a spus că în ciuda raporturilor personale mai bune ale lui Trump cu Kim Jong Un, nu s-au realizat progrese în denuclearizarea Coreei de Nord, adaugând că nu crede că Fenianul are capabilitățile nucleare la care aspira, dar că le poate avea relativ curând.

Bolton a calificat drept o „tragedie” că Statele Unite și aliații lor nu au reușit să-l înlăture de la putere pe președintele Venezuelei, Nicolas Maduro în 2019, spunând că succesul era aproape dar a fost împiedicat de amestecul Rusiei, Chinei și Cubei.

XS
SM
MD
LG