Linkuri accesibilitate

Politica fiscală pentru 2023: Impozite mai mari pentru milionari, țigări mai scumpe, noi taxe și sancțiuni


Noi taxe de stat, accize majorate la produsele din tutun și la alcoolul etilic, precum și impozite mai mari pentru persoanele fizice cu venituri de peste un milion de lei.

Sunt câteva dintre propunerile care se regăsesc în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, propus pentru dezbateri publice de Ministerul Finanțelor până pe 20 noiembrie.

Guvernul propune o serie de modificări la Codul Vamal, inclusiv pentru a-l armoniza la legislația comunitară, la Codul Fiscal și la legile conexe acestora. Europa Liberă a scos în evidență unele dintre cele mai importante prevederi ale proiectului.

Noi cote de impozitare

Ministerul Finanțelor, autorul proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, propune reintroducerea mecanismului de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizice.

Se propune aplicarea impozitului pe venit în cuantum de 12% pentru venitul anual impozabil de până la 1 milion de lei și, respectiv, 18% pentru venitul anual impozabil ce depășește această sumă.

Persoanele fizice rezidente cu un venit anual impozabil mai mic de 360.000 de lei vor păstra dreptul de a micșora cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale. Se estimează că măsura ar putea aduce bugetului de stat venituri suplimentare de circa 94 de milioane de lei.

Accize mai mari la tutun și alcool

În 2023, vor crește cu 25% accizele pentru țigaretele cu filtru și fără filtru, la țigările de foi şi trabucurile care conţin tutun. Accizele la produsele de tutun se vor majora până în anul 2025 și sunt aplicate în corespundere cu angajamentele asumate de autoritățile moldovene în contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Autorii proiectului spun că asta i-ar putea determina pe moldoveni să fumeze mai puțin. Anul viitor, măsura ar putea aduce bugetului venituri de 618 milioane de lei.

Cota accizei la alcoolul etilic va crește cu 15% (până la 138,89 de lei). Impactul estimat al măsurii ar genera venituri suplimentare în buget de peste 60 de milioane de lei.

Vacanțe fiscale pentru întreprinderile mici

Întreprinderile micro, mici sau mijlocii vor putea beneficia de vacanțe de 3 ani la plata impozitului pe venit, până în momentul repartizării veniturilor respective pentru plata dividendelor.

Ulterior, acestea vor achita un impozit pe venit în mărime de 12% din plățile dividendelor și, respectiv, se va reține un impozit de 6% din cuantumul dividendelor repartizate. În urma aplicării acestei măsuri, bugetul va rata mijloace în sumă de 1,2 miliarde de lei.

O nouă taxă de stat

În legislație este introdusă o nouă taxă de stat, în cuantum de 8.000 de lei, care va fi plătită de persoanele fizice care nu practică activitatea de întreprinzător pentru înregistrarea contractelor de înstrăinare a mijloacelor de transport, începând cu a patra tranzacție pe parcursul unui an calendaristic.

Anularea unor scutiri de la plata TVA

Prin modificarea Codului Fiscal, urmează să fie anulate o serie de scutiri la plata TVA, inclusiv la serviciile poștale, măsură ce ar suplimenta bugetul cu circa 29 de milioane de lei; la importul și livrarea aeronavelor și locomotivelor (+12,9 milioane de lei) etc.; la importul și livrarea deșeurilor și reziduurilor de metale feroase și neferoase, reziduurilor industriale care conțin metale sau aliaje ale acestora.

Autorii proiectului spun că astfel vor să elimine „abuzurile și schemele depistate în procesul implementării măsurii existente”.

Totodată, proiectul propune ajustarea valorii unui tichet de masă pentru o zi lucrătoare de la 35 lei la 40 de lei, cota minimă, și de la 55 lei la 70 de lei, cota maximă.

Comision pentru Serviciul Vamal

În Codul Vamal ar urma să apară o sancțiune pentru prezentarea către Serviciul Vamal a documentelor cu date eronate, în vederea obținerii unei autorizații de acordare a statutului de agent economic autorizat. În funcție de circumstanțele cazului, mărimea sancțiunii va oscila între 5.000 și 25.000 de lei.

De asemenea, Codul ar urma să fie completat la capitolul reglementarea procedurii de comercializare a bunurilor confiscate, sechestrate și abandonate în favoarea statului. Între altele, conceptul presupune că Serviciul Vamal va obține 10% din suma obținută în urma vânzării acestora.

Conform procedurilor, după dezbaterile publice, proiectul politicii bugetar-fiscale urmează să fie examinat în guvern și transmis spre adoptare parlamentului.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG