Linkuri accesibilitate

Premierul Georgiei respinge ideea ca fostul președinte Saakașvili să fie mutat din închisoare


Fostul președinte geoegian MIkhail Saakașvili.

Premierul georgian Irakli Garibașvili a respins ideea ca fostul preşedinte Mikhail Saakașvili, aflat în greva foamei de aproape o lună, să fie mutat într-o clinică privată, argumentând că transferul ar provoca „haos” în capitala Tbilisi.

„[Suporterii lui Saakashvili] plănuiesc să mobilizeze mii de oameni [lângă clinica privată.] Va trebui să aducem poliția, să folosim muniție”și riscăm un „haos permanent” a spus Garibașvili într-un interviu televizat pe 29 octombrie, adăugând că situația s-ar complica și mai mult din cauza pandemiei de coronavirus.

Garibașvili a mai spus că guvernul său nu îl va elibera înainye de termen pe Saakașvili și nici nu-l va preda Ucrainei. Fostul președinte nu mai area cetățenia georgiană dar o are pe cea ucraineană.

Saakașvili a fost arestat pe 1 octombrie pentru ceea ce autoritățile georgiene au calificat drept trecerea ilegală a graniței. Arestarea, despre care politicianul în vârstă de 53 de ani spune că a fost motivată politic, a avut loc la câteva ore după ce anunțase că a revenit în țară pentru a sprijini opoziția în alegerile locale. Saakașvili plecase din Georgia cu opt ani mai devreme.

A intrat imediat în greva foamei pentru a protesta împotriva arestării sale, ceea ce a declanșat și un protest al zeci de mii de susținători ai săi la Tbilisi.

Avocații lui Saakașvili au spus că starea de sănătate a clientului lor s-a înrăutățit dramatic în ultimele zile.

Detenția lui Saakașvili într-o închisoare din Rustavi a adâncit o criză politică prelungită în Georgia. Zeci de parlamentari europeni și alți actuali și foști politicieni au cerut eliberarea lui.

Saakașvili a ocupat funcția de președinte al țării din 2004 până în 2013. În 2018 a fost condamnat, în absență, la un total de nouă ani de închisoare, în baza a două condamnări separate pentru abuz de putere. Fostul președinte a respins toate acuzațiile ca fiind motivate politic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG