Linkuri accesibilitate

Cum poți să discriminezi dreptul la căsătorie în mod explicit prin Constituție (Codru Vrabie/ Republica.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Pe fluxul de știri al site-ului G4Media a fost postată informația despre distribuirea primelor plăcute de înmatriculare cu design neutru pentru autoturismele din Transnistria. Însoțite de o vinietă cu MD, noile plăcuțe le dau dreptul acestor mașini să circule oriunde în spațiul european. Până acum, fiind înmatriculate de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, nu puteau intra decât în Rusia și Ucraina.

Analistul Armand Goșu acordă un interviu pentru contributors pe tema stării Rusiei. Vladimir Putin a suferit prima scădere semnificativă în sondaje – mai puțin de 70%. „Soclul statuii președintelui rus (a fost erodat de) legea pensiilor, care a dus și la proteste soldate cu violențe si cu peste 1000 de arestări, de sancțiunile economice din cauza cazului Skripal și de tensiuni etnice”, spune Goșu.

El descrie regimul de la Moscova ca unul „autoritar de dreapta”, un „autoritarism electoral”, cum a fost numit. Potrivit acestui model (…), „alegerile, care nu sunt nici democratice și nici corecte (în Rusia), joacă un rol esențial în funcționarea și consolidarea sistemului politic al lui Putin”. Prin ele se identifică, se mobilizează și se recompensează grupul susținătorilor. Goșu consideră că la protestele legate de pensii, a fost o supra-reacție deliberată. Putin le-a transmis rușilor mesajul să nu mai iasă la proteste, pentru că poliția va interveni în forță. Pe de altă parte, nemulțumirile oamenilor par explicabile. Liderul de la Kremlin promisese că nu va majora vârsta de pensionare, iar acum, la bărbați cel puțin, ea este stabilită cu numai trei ani înainte de limita speranței medii de viață.

Plenul Senatului României a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul legislativ pentru redefinirea familiei în Constituţie. Deci pe 7 octombrie ar putea fi referendum. Site-ul republica.ro i-a cerut opinia lui Codru Vrabie, consultant în problemele bunei guvernări, care crede că nu e chiar așa de sigur acest referendum. „Orice lege de revizuire a Constituției, așa cum e cea pentru redefinirea familiei, trebuie să treacă în termen de cinci zile pe la Curtea Constituțională, unde să fie votată de două treimi din magistrați”. CCR va avea mari dificultăți să ia o decizie, apreciază consultantul. Legea dorită de social-democrați, spune el, „are o problemă cât casa”: folosește exprimarea „pe baza căsătoriei dintre un bărbat și o femeie”. Or, în Constituție nu apar nicăieri diferențiate drepturi ale femeii și respectiv drepturi al bărbatului. „Și atunci cum poți să discriminezi dreptul la căsătorie în mod explicit tot prin Constituție la art 48, când la articolele 4 și 16 scrie că e interzisă orice formă de discriminare? În art 4 explicit e interzisă discriminarea de gen”, mai subliniază consultantul.

Asta „dovedește că liberalii încă mai au puternice legături cu vechiul USL...

Emilian Isăilă, de la ziare.com, comentează votul din Senat. Numărul de voturi pentru arată că și mulți liberali și-au dat acordul pentru acest referendum pe tema căsătoriei. Asta „dovedește că liberalii încă mai au puternice legături cu vechiul USL”, spune el. Cu președintele Senatului și lider ALDE Călin Popescu-Tăriceanu e și mai complicat: „Tăriceanu, scrie Isăilă, s-a poziționat ca un candidat pentru alegerile prezidențiale de anul viitor, încercând să obțină o susținere cât mai mare din partea PSD. Un eșec în acest referendum (…) îl poate scoate din cursă”. Iar jurnalistul crede că Liviu Dragnea ignoră imprudent o chestiune: cât electorat va fi pierdut PSD-ul de pe urma guvernărilor dezastruoase girate de domnia sa.

XS
SM
MD
LG