Linkuri accesibilitate

Președintele Austriei, despre veto în Schengen pentru România și Bulgaria: „Nu are sens”


Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în timpul conferinței de presă de la Chișinău, 16 noiembrie 2023.
Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în timpul conferinței de presă de la Chișinău, 16 noiembrie 2023.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră în continuare că decizia guvernului țării sale de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen „nu este corectă” și „nu are sens”.

Austria și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în decembrie 2022, insistând că sistemul fără controale la frontierele interne nu funcționează. Demersurile ulterioare ale României, dar și ale Comisiei Europene și Parlamentului European s-au soldat cu eșec, întrucât guvernul austriac își păstrează poziția inflexibilă.

Aflat într-o vizită la Chișinău, pe 16 noiembrie, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat, răspunzând la o întrebare a Europei Libere, că speră că „într-o bună zi, această decizie va fi revizuită”, reamintind că hotărârea de a nu accepta România și Bulgaria în Schengen nu-i aparține lui, pentru că „nu are o funcție executivă”.

Spațiul Schengen, din care fac parte 27 de state europene, permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membre, fără controale la frontieră, dar și circulația liberă a mărfurilor, serviciilor și capitalurilor.

Pentru Van der Bellen, blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen „nu are sens”, inclusiv, din cauza argumentelor pe care le invocă guvernul său precum că această politică a UE nu funcționează.

„În cazul în care sistemul Schengen nu funcționează oricum, de ce ar trebui să blocăm România și Bulgaria? De ce să nu le primim să se alăture la spațiul Schengen?”, a întrebat retoric Van der Bellen, subliniind că, de fapt, țările membre Schengen ar trebui să găsească soluții pentru a controla influxul de persoane care își caută de muncă sau azil în țările Schengen sau ale Uniunii Europene.

Maia Sandu și președinții Alexander Van der Bellen și Nataša Pirc Musar, la Chișinău, 16 noiembrie 2023.
Maia Sandu și președinții Alexander Van der Bellen și Nataša Pirc Musar, la Chișinău, 16 noiembrie 2023.

Slovenia sprijină începerea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova

Președintele austriac a făcut remarcile despre Schengen la o conferință de presă la Chișinău, unde s-a aflat împreună cu președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.

La întrevederea cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cei doi șefi de stat au dat asigurări de susținere pentru parcursul european al R. Moldova.

Șefa statului sloven a declarat că țara sa „va vota categoric, în favoarea R. Moldova și Balcanilor de Vest și a altor țări” la summit-ul liderilor europeni din decembrie, unde se va discuta deschiderea negocierilor de aderare pentru statele aspirante la aderare.

Și președinta Sloveniei, și președintele Austriei au îndemnat R. Moldova și cetățenii să se înarmeze cu răbdare și să facă reformele necesare.

„Frecvent deciziile sunt amânate, și nu pentru că cineva ar avea nevoie de informații suplimentare, dar din motive interne ale țărilor care iau deciziile. Multe lucruri se pot întâmpla. Nu pot veni cu o prognoză, dar sper că cei din Consiliul European nu vor irosi timp (...). Deciziile care se iau de 27 de state membre durează”, a explicat președintele austriac.

El nu a putut să spună dacă țara sa va adopta o poziție favorabilă deschiderii negocierilor de aderare pentru R. Moldova la întrunirea din decembrie, subliniind că decizia aparține guvernului austriac.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG